Mijn middag bij Ambo Anthos

Ambo Anthos Herengracht
Een middag in de boekenhemel

Na de ontzettend geslaagde boekpresentatie van Simone van der Vlugt in Delft (verslag) en onwijs leuke gesprekken met Simone en met Sanne, acquirerend redacteur, en Marije, PR en Marketing, van Ambo Anthos, werd ik uitgenodigd om een keertje op bezoek te komen om te zien hoe het eraan toegaat bij een uitgeverij. Dat was een grote droom van mij, dus ik was dolgelukkig!
Afgelopen maandagmiddag was het zover, ik werd om 14:00 verwacht bij het mooie pand van Ambo Anthos op de Herengracht in Amsterdam. Zodra ik daar binnenkwam voelde ik me thuis, het voelde alsof ik in de boekenhemel was beland! Het hele (prachtig historische) interieur ademt boeken…

Nachtblauw
Boek van de maand

Marije vertelde me die middag dat ze elke maand een boek van de maand kiezen, wat binnen de uitgeverij extra in de spotlights wordt gezet. Uiteraard is dat in februari Nachtblauw van Simone van der Vlugt. Dat was bij binnenkomst ook meteen duidelijk door bovenstaande gezellige Delfts blauwe “etalage”. Zo ontmoette ik Simone toch weer een beetje 😉

Rondleiding
Mijn middag was verdeeld in drieën: eerst werd ik een uur begeleid door stagiair Peter en liet hij me wat van de dingen zien die hij daar doet, zoals: de nieuwsbrief maken, persberichten maken, berichten over de boeken van Ambo in de pers in de gaten houden en recensie-exemplaren verzenden. Dat laatste gebeurt vanuit de postkamer, waarnaast zich een mini-bibliotheek met (recensie-)boeken bevindt, daar wordt je hebberig van! Ook heeft Peter me rondgeleid door het pand en me alle kantoren laten zien (redactie, bureauredactie, marketing, online marketing, e-books…) en voorgesteld aan de medewerkers die niet in bespreking zaten (maandag is vergaderdag). Door het hele pand staan boekenkasten, wat een genot, ik had overal wel veel langer willen snuffelen en met iedereen willen praten. En Peter zijn baan zou ik zo over willen nemen 😉

Ambo Anthos interieur
Redactie
Het tweede uur was het tijd om bij Sanne op de redactie een uitgebreid kijkje te nemen. Ze heeft me het hele proces van een boek uitgeven uitgelegd, wat komt daar onwijs veel bij kijken zeg! Daar heb je geen besef van als je het eindproduct in handen hebt. Er zijn drie redacties bij Ambo: Non-fictie, Vertaald en Nederlands. Sanne acquireert boeken van Nederlandse auteurs, maar in principe lijken de processen erg op elkaar, behalve dat bij Vertaald het boek er natuurlijk al is en bij Nederlands het proces vanaf het allereerste woord moet plaatsvinden.

The making of
Dit is het uitgeefproces kort samengevat: er komt een manuscript binnen, dat krijgt een ok of niet, bij ok krijgt de auteur al wat feedback, er wordt geredigeerd, dan weer gelezen, dan vindt er een redactieronde plaats, de auteur krijgt het weer om wijzigingen aan te brengen, daarna gaat de bureauredactie eroverheen en wordt het persklaar gemaakt, manuscript weer naar de auteur, weer naar bureauredactie, zetklaar maken en dan in productie waar ook weer een heleboel stappen bij komen kijken, daar komt een proefdruk uit, dan weer lezen en laatste correcties. Ondertussen wordt er nog gewerkt aan omslag en flaptekst en als alles dan klopt is het klaar voor definitieve productie. En dan is PR en Marketing aan zet…

PR en Marketing
Over PR en Marketing kon Marije me alles vertellen. Op de gezellige zolder van Ambo Anthos, onder het genot van een colaatje hebben we gezellig gepraat over wat zij allemaal doet om een boek onder de aandacht van lezers te brengen.
Als de 1e proef van het boek er is begint het verspreiden onder de media eigenlijk al. Ongeveer drie maanden voordat het boek gaat verschijnen wordt er een plan gemaakt met de auteur over hoe het boek in de markt gezet gaat worden. Er gaan proefdrukken naar tijdschriften in de hoop dat ze wat in het boek zien en er aandacht aan willen besteden. Er worden acties bedacht om het boek onder aandacht van boekhandels en consumenten te brengen. De acties werken het beste als ze ludiek zijn, als ze flink opvallen. Zo kun je een boek wat “klein” is en zichzelf niet verkoopt, zoals wel het geval is bij de grotere auteurs, toch aan een groot publiek tonen. Je moet dus wel een creatieve geest hebben als je op de Marketing afdeling werkt!

Marije heeft ook intensief contact met de auteurs en organiseert lezingen, boekpresentaties en auteursbezoeken. Als er dan een auteur in Nederland is, zoals Tatiana de Rosnay binnenkort, is Marije eigenlijk een soort Personal Assistent, zij regelt het bezoek van uur tot uur. Hotel, maaltijden, interviews, lezingen, etc. Kortom: ook weer een veelomvattende baan!

Goodiebag
Aan alles komt een einde
Helaas kwam er ook een einde aan mijn bezoekje aan de boekenhemel. Wat was het een genot om daar te mogen zijn en rondkijken, wat voelde ik me daar senang! En wat heb ik veel geleerd. Teveel eigenlijk voor een middagje, er kwam onwijs veel op me af. Maar er gebeurt daar ook zoveel, dat kun je ook niet allemaal in één keer in je opnemen.
Ik ben heel blij en gelukkig dat ik de kans heb gekregen om eens achter de schermen van een uitgeverij te kijken. En dan ook nog eens bij zo’n grote en één van mijn favorieten!
Ik mocht niet vertrekken zonder wat boeken, dus ik ging niet alleen naar huis met een hoofd en hart vol boeken, maar ook met een tas vol…

Bedankt lieve Ambo Anthos voor deze heerlijke middag!
-X- Judith

0 thoughts on “Mijn middag bij Ambo Anthos

  1. Oh wat geweldig!! Helemaal super dat je mocht rondsnuffelen en wat komt er inderdaad veel bij kijken zo te lezen in je verslag. Petje af voor alle medewerkers, daar sta je inderdaad niet zo bij stil als je zo’n “gebakje” in je hand hebt en gedachteloos verslindt 😉
    Topper!

  2. Wat gaaf dat je zo’n mooi kijkje achter de schermen kreeg! Interessant ook, hoe zo’n heel proces gaat: wat komt er veel bij kijken!
    Ik heb eens een dagcursus Corrigeren en Persklaarmaken bij Querido gevolgd, dat was ook super interessant! Je leert op een hele andere manier naar boeken kijken 🙂 Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.