Het geheim van de Tempelier – Patrick Lagrou

Het geheim van de Tempelier

Volgens kenners zou er in de Tempelberg nog steeds een wirwar van gangen en holen bestaan, met daartussen de overblijfselen van de verwoeste tempel van de joden.

Achterflap
“Bij het begin van de zomervakantie mag de twaalfjarige Bert mee met zijn vader, die vlak bij de tempelierhoeve in het West-Vlaamse Slijpe opgravingen gaat leiden. Behalve de archeologen zitten ook mensen met minder goede bedoelingen te wachten op wat er blootgelegd zal worden. De ontdekking van een middeleeuws graf is het startschot van een hels avontuur, dat Bert via Zuid-Frankrijk naar het hartje van Jeruzalem leidt. Daar, diep onder de Tempelberg, moet het geheim van de tempelier worden ontsluierd. De jongen beleeft de spannendste en meest verrassende week van zijn leven. En hij maakt op een soms brutale manier kennis met een stad die al eeuwen door godsdiensttwisten wordt verscheurd.

Een spannend verhaal met een historische achtergrond dat tegelijk razend actueel is. Om dit boek te kunnen schrijven reisde Patrick Lagrou naar Israël en naar de Ardèche (Zuid-Frankrijk). Voor lezers vanaf 12 jaar.”

Het ogenblik daarop probeerde hij door de smalle opening naar binnen te kijken.
Zijn mond viel wijd open. Wat hij daar in de gloed zag, had hij nooit durven verwachten. De jonge Reinout de Coudre kon zijn ogen niet geloven! Zolang hij leefde, zou hij dit moment uit zijn jeugd niet vergeten…

Auteur
Eind jaren tachtig begon Patrick Lagrou met kinderboeken schrijven. Zijn eerste boek was Het dolfijnenkind, meteen een succes. Sindsdien heeft de avontuurlijke auteur, hij heeft heel veel van de wereld boven en onder water gezien, nog vele succesvolle titels uitgebracht.

Mijn mening
Het geheim van de Tempelier begint met een korte uitleg over de Tempelberg in Jeruzalem door de eeuwen heen. Duidelijk is dat die Tempelberg een belangrijke rol gaat spelen in het verhaal, evenals de geheime gangen die eronder verborgen zouden zitten.

In het verre verleden, 1099, volg je Robert de Coudre die mee is met zijn vader op kruisvaart naar de Heilige Stad. De kruisvaarders heroveren de stad en daar op de Tempelberg wordt de Orde van Tempeliers opgericht. Dan volg je zijn kleinzoon Reinout de Coudre, die in het geheim samen met zijn vader voor zijn 100-jarige grootvader op zoek is naar de resten van de verwoeste tempel van de joden, die onder de Tempelberg moeten liggen. Zullen ze het vinden voordat de moslims Jeruzalem weer veroveren?

In het heden assisteert de 12-jarige Bert zijn vader met opgravingen bij het Groot Tempelhof van Slijpe, een middeleeuwse commanderij van de Tempeliers. Ze vinden een graf met daarin een waardevolle verwijzing naar de tempel van de joden. Maar ze zijn niet de enigen die het geheim proberen te ontraadselen en ze zijn hun leven opeens niet meer zeker…
De speurtocht gaat van Vlaanderen naar Zuid-Frankrijk en uiteindelijk naar Jeruzalem. Naast het geheim van de Tempelier probeert Bert ook nog zijn mysterieuze levensechte dromen over Jeruzalem en zijn moeder, die is overleden bij zijn geboorte, te ontrafelen.

De foto’s en illustraties die in het boek staan geven een duidelijk beeld van waar het verhaal over gaat. Een fijne aanvulling. Naast dat je een lekker spannend jeugdverhaal leest, is het meteen ook een geschiedenisles waarin je wordt meegenomen naar de tijd van de Tempeliers. Een heel boeiend onderwerp vind ik. Ook maakt het verhaal duidelijk wat een gevoelige kwestie de Tempelberg is voor de verschillende gelovigen. Joden, Moslims en Christenen hebben er allemaal hun eigen gevoelens bij en hun banden mee, waar een lange, lange geschiedenis aan voorafgaat.

Het geheim van de Tempelier is een superspannend en leerzaam jeugdboek, voor wie van spanning en avontuur in combinatie met historie houdt. Ik heb ervan genoten.

Het geheim van de Tempelier
ISBN 9789044826708 – Uitgever: Clavis – 190 pagina’s – Verschenen: oktober 2015
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, dan krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Het geheim van de Tempelier – Patrick Lagrou

  1. Dat lijkt me een heel erg interessant boek! Ik ben in Israël geweest en je kunt overal nog de tekens van De Tempeliers vinden. Spannende verhalen zijn de leukste manier om geschiedenis te leren 😉

  2. Klinkt interessant! Ken je ‘De erfenis van de tempeliers’ van Steve Berry? Die vind je dan misschien ook wel leuk (het verhaal tenminste, ik gok dat ’t qua schrijfstijl wat af zal wijken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.