Drie versies van ons – Laura Barnett

Drie versies van ons

Later zal Eva denken: zonder die roestige spijker zouden Jim en ik elkaar nooit ontmoet hebben. Die gedachte zal haar met een adembenemende hevigheid te binnen schieten, volledig geformuleerd, terwijl ze roerloos ligt te kijken naar het licht dat om de gordijnen heen piept. Ze denkt na over de precieze hoek van haar fietsband in het gras, dat vol diepe sporen zat; over de spijker zelf, oud en krom; het hondje dat liep te wroeten in de berm en niet opzij ging voor het geluid van haar fietsketting en banden. Ze was uitgeweken voor het beestje en haar band was in de roestige spijker terechtgekomen. Het had toch gemakkelijk gekund – de kans was zelfs veel gróter – dat deze dingen geen van alle gebeurd zouden zijn?

Achterflap
Sommige momenten kunnen je leven veranderen. Heb je je ooit afgevraagd: wat als…?

Een man loopt over een voetpad. Een vrouw fietst hem tegemoet. Op dat moment wordt hun lot met elkaar verbonden. De vrouw moet uitwijken voor een hond. Of krijgt ze een lekke band? Of fietst ze gewoon door? Drie beslissende momenten, drie versies van een verhaal dat de rest van hun leven bepaalt.

Eva en Jim zijn 19-jarige studenten wanneer ze elkaar in 1958 voor het eerst ontmoeten. Kleine beslissingen en wendingen bepalen vanaf dat moment hun leven dramatisch. En dan is er nog David, een ambitieuze acteur die zwaar verliefd is op Eva. Drie versies van ons volgt Eva en Jim, samen en gescheiden, wanneer hun liefde steeds andere routes neemt, tot de ontknoping in het heden. Drie levens vol liefde, ambitie en verraad, maar bovenal drie levens met een rotsvaste connectie tussen twee personen.”

Ze kijkt naar zijn gezicht en dan weet Eva, met een zekerheid die ze onmogelijk kan verklaren – ze zou het niet eens willen proberen – dat dit het moment is: het moment waarna niets meer hetzelfde zal zijn.

Auteur
“Laura Barnett (1982) is schrijfster, journalist en theatercriticus. Ze schrijft regelmatig voor The Guardian, The Daily Telegraph en The Observer. Ze studeerde Spaans, Italiaans en journalistiek aan de universiteit van Cambridge en woont tegenwoordig in Londen. Met haar eerder gepubliceerde korte verhalen won ze verscheidene prijzen. Drie versies van ons is haar debuut en werd meteen een bestseller. De filmrechten van het boek zijn verkocht aan Trademark Films.”

Mijn mening
Ik werd verliefd op de cover van dit boek, toen het op social media werd aangekondigd door Pepper Books. Twee van mijn lievelingskleuren gecombineerd! En toen bleek het ook nog eens een Sliding Doors-achtig verhaal te zijn, één van mijn lievelingsfilms. Ik moest dit boek dus lezen!

In Sliding Doors gaat het erom of de hoofdpersoon de metro haalt of niet en hoe haar leven dan verloopt na het wél halen en niet halen. In Drie versies van ons zijn het drie verhaallijnen, “versie een”, “versie twee” en “versie drie”:

  1. Eva wijkt met haar fiets uit voor een hond en krijgt een lekke band doordat ze door een roestige spijker rijdt. Jim loopt daar toevallig en biedt aan haar band te plakken. Ze hebben meteen een klik. Eva maakt het uit met haar vriend David en zo begint hun liefdesverhaal.
  2. Eva moet bijna uitwijken voor een hond met haar fiets, maar de hond gaat net op tijd opzij, dus ze kan doorfietsen naar haar vriend David, een acteur, waar ze mee zal trouwen. Later in haar leven zal ze Jim nog wel ontmoeten.
  3. Eva moet met haar fiets uitwijken voor een hond en valt, ze bezeert haar enkel. Jim, die daar toevallig loopt, neemt haar mee naar de pub voor gin en ijs voor haar enkel. Ze worden verliefd, Eva maakt het uit met David, maar dan blijkt ze zwanger van hem…

In dit boek, waar de perspectieven van Eva en Jim wisselen en de drie versies van hun levens met elkaar worden afgewisseld, moet je je hoofd er heel goed bijhouden. Aangezien mijn hoofd momenteel een vergiet is heb ik dus onwijs veel aantekeningen gemaakt om de weg niet kwijt te raken. Dit betekent trouwens absoluut niet dat het een vervelend boek is! Op een gegeven moment weet je wel hoe de levens in elkaar steken en in welke versie. En ik denk dat ik dat normaal gesproken ook sneller door zou hebben.

Ik vond Drie versies van ons (de titel slaat op een drieluik wat Jim op een gegeven moment schildert) een heel goed in elkaar zittend en onwijs mooi verhaal. Heel erg bijzonder om op deze manier een roman te schrijven. Het is een prachtig liefdesverhaal over hoe kleine dingen ervoor kunnen zorgen dat je leven heel anders kan lopen. Maar dat er toch altijd parallellen zullen zijn. Eva en Jim zijn voor elkaar bedoeld en dat komt op drie hele verschillende manieren tot uiting. Het boek volgt de hoofdpersonen vanaf hun negentiende totdat ze bejaard zijn. Het omvat echt bijna een heel leven, heel knap gedaan van de auteur, zeker ook omdat het nergens saai en langdradig wordt.
Ik ben blij dat de filmrechten verkocht zijn, want dit verhaal zal op het witte doek heel goed uit de verf kunnen komen. Ik ben heel benieuwd wat ze ervan gaan maken.

Drie versies van ons is een boek dat je echt met je volle aandacht moet lezen, maar dan geniet je ook van een intens en meeslepend liefdesverhaal.

Drie versies van ons 2
Drie versies van ons

ISBN 9789020608311 – Uitgever: Pepper Books – 352 pagina’s – Verschenen: november 2015 – Originele titel: The versions of us – Vertaald door: Sabine Mutsaers
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, dan krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Drie versies van ons – Laura Barnett

  1. Ik heb het boek ook en was er in begonnen met lezen..maar zo als jij zegt moet je heel goed je hoofd er goed bijhouden. En op dit moment kan ik dat niet..dus ik heb al 2 andere boeken gelezen, maar ik wil toch graag dit boek lezen want het begin was wel heel mooi..en misschien zoals jij doet ook aantekeningen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.