Boekpresentatie Nachtblauw in Delft

Boekpresentatie Nachtblauw
Wereldreis naar Delft

Afgelopen zaterdag maakte ik samen met Remco, mijn man, een wereldreis naar Delft om daar ’s middags de boekpresentatie van Nachtblauw van Simone van der Vlugt bij te wonen.
Normaal gesproken een prima te doen treinreis van anderhalf uur, maar door werkzaamheden (hadden wij even niet op gelet toen we NS-dagkaarten op datum kochten…) waren we ruim 45 minuten langer onderweg en moesten we in plaats van één keer, vier keer overstappen. Maar ondanks dat we geen enkele keer erg lang in een trein zaten heb ik toch mijn meegenomen boek kunnen uitlezen 😉 En als je dan aankomt op Delft heb je toch wel iets lekkers verdiend:

IMG_6385
Delft is prachtig

Ik ben ooit jaren geleden al eens in Delft geweest met mijn moeder, maar veel herinnerde ik me er niet van. Wel dat ik toen in het Johannes Vermeer museum ben geweest, want ik ben al jaren weg van zijn schilderkunst. Nu dus weer met frisse blik Delft in gelopen. En wat is dat een prachtige stad! Je waant je daar gewoon in andere tijden door alle historische monumenten.

Oude Kerk Delft
Oude Kerk
We zijn eerst de Oude Kerk in geweest. Ja, die toren staat echt scheef! Tijdens het bouwen zakte de fundering in… De toren wordt sindsdien goed in de gaten gehouden 😉 In de Oude Kerk liggen veel belangrijke Delftenaren, waaronder Johannes Vermeer, dus ik moest uiteraard even zijn herdenkingssteen zien. Toch wel een bijzonder gevoel…

Vermeer Oude Kerk
Van de Oude Kerk zijn we naar de Nieuwe Kerk (niet dat ze nou onwijs veel in leeftijd schelen, maar de een is nou eenmaal nieuwer dan de ander!) gelopen, even heerlijk saté geluncht bij de Toko, en toen kwamen we bij toeval (?) langs een herdenkingssteen die de mensen die Nachtblauw gelezen hebben wel wat zal zeggen:

Herberg Mechelen
Nieuwe Kerk
In de Nieuwe Kerk, de kerk waar leden van de Koninklijke familie begraven worden, was onder andere een tentoonstelling over oude Bijbels. Er lagen er een paar: dat zijn nog eens boeken! Over een dikke pil gesproken:

Historische Bijbel
Uiteraard hebben we daar ook het enorme grafmonument van Willem van Oranje bewonderd. Wat een pracht en praal! De ingang van de grafkelders van de Koninklijke familie is trouwens goed verstopt, er ligt een enorme sluitsteen en kennelijk zit daaronder de trap naar beneden verborgen. Heel indrukwekkend allemaal.

Etalage Boekhandel Huyser
Boekpresentatie Simone van der Vlugt

Na nog een paar winkels bezocht te hebben was het bijna tijd voor de boekpresentatie bij Boekhandel Huyser. Jenny van Jenny’s Bookcase was er al en appte me dat het volliep en ja hoor, toen we daar aankwamen iets voor 14:00u was het al stervensdruk! Simone was er zelf nog niet eens en de winkel stond al vol met mensen die graag een handtekening wilden. Wat een opkomst, geweldig voor Simone, de uitgeverij en de winkel. Nachtblauw verdient al die aandacht ook, het is weer een pareltje. Je leest mijn recensie hier.

Boekpresentatie
Simone werd verwelkomd door haar uitgever, Wanda Gloude, en kreeg van haar het eerste exemplaar van Nachtblauw overhandigd en een enorme bos bloemen. Simone vertelde dat Wanda met het idee van een historische roman over Delfts blauw gekomen is. Dat zou het internationaal goed kunnen doen, daar is namelijk wel vraag naar. Simone heeft dat idee even laten bezinken en heeft wat onderzoek gedaan. Ze is bij dé Delfts blauw fabriek De Koninklijke Porceleyne Fles (heeft ook een rol in het boek) geweest en heeft daar een rondleiding gekregen en naderhand een stapel met historische boeken over de geschiedenis van het Delfts blauw. Het verhaal begon steeds meer te leven! Simone heeft veel research gedaan, bij de fabriek dus, in boeken en natuurlijk door veel in Delft te zijn. Daardoor heeft ze wel een band gekregen met de stad. En het resultaat van al dat onderzoek is nu te lezen in een boek met een prachtig verhaal en een prachtige cover.

Tegeltje Simone
Na de presentatie van het boek was het tijd voor een kort interview, waarin Simone vertelde dat het hedendaagse Delft niet eens zoveel verschilt van het Delft van hoofdpersoon Catrijn in de 17e eeuw. Veel is bewaard gebleven en veel straatnamen zijn nog hetzelfde, hooguit wat gemoderniseerd. De herberg van Johannes Vermeer, Herberg Mechelen, is helaas wel verdwenen. En de Delftse donderslag die ook een rol speelt in het boek, heeft natuurlijk wel een deel van de stad platgelegd.
Simone was “blij” dat er in die 17e eeuw zoveel gebeurde in en rond Delft, zoals de Donderslag en de Pest en dat er historische figuren als Vermeer rondliepen, want daarmee kon ze het verhaal mooi vullen.

Toen het interview was afgelopen, was het moment daar: Simone mocht aan de slag om ál die boeken te signeren! Ze is wel twee uur bezig geweest, wat een bikkel! Daarna was het publieke gedeelte van de middag afgelopen en was er nog een champagnemoment achter in de winkel met een paar genodigden, waar ik deel van uit mocht maken (ik stuiter nog steeds als ik eraan denk!). Ik heb daar hele fijne gesprekken gehad met natuurlijk Simone, met de lieve mensen van Ambo Anthos en met schrijfster Femke Roobol. Wat was dat bijzonder en inspirerend. En dat mensen “biebmiepje” kennen, dat kan ik ook nog steeds niet geloven. Ik, onzekere doos, die daar zoveel complimentjes kreeg, wow. En het leuke is, binnenkort ga ik ook nog iets heel leuks doen bij Ambo Anthos…

Nachtblauw
Ik denk dat jullie wel begrijpen dat het een onwijs geslaagde dag was, waar ik heel gelukkig van werd en nog altijd van nageniet. Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen laten meegenieten op deze manier!

-X- Judith

10 thoughts on “Boekpresentatie Nachtblauw in Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.