Stemmen in het duister – Nicci French

De reis naar het duister begon met de verhuizing, hoewel die verhuizing voor Nancy North meer voelde als een einde.

KORTE INHOUD 
“Nancy North en haar vriend Felix zijn net in een goedkoper appartement in West-Londen getrokken, dat Felix heeft gevonden terwijl zij ziek was. Ze heeft een psychose gehad, maar nu is ze er weer bovenop. Ook al is de woning wat vervallen en ligt die aan de verkeerde kant van de stad voor Nancy, de verhuizing betekent een nieuwe start.

Toch heeft Nancy al vanaf de eerste dag geen goed gevoel over de plek en over enkele andere bewoners van het pand, en ze merkt dat dat een weerslag op haar stemming heeft. Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy heeft haar nog kort voor haar dood gezien en is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Niemand gelooft haar. Alleen rechercheur Maud O’Connor staat haar te woord…”

Het huis probeerde haar iets te vertellen. Het fluisterde naar haar, al kon ze de woorden niet verstaan.

MIJN MENING 
Ik ben gek op de psychologische thrillers van Nicci French en heb ze vroeger allemaal verslonden. Op gegeven moment rond de Frieda Klein-serie kwam daar een beetje de klad in, van die serie moet ik nog steeds een aantal delen lezen (en de eerste delen herlezen inmiddels ). Met de losse thrillers ben ik al wel weer bij en begin dit jaar las ik het eerste boek met inspecteur Maud O’Connor, Heeft iemand Charlotte Salter gezien?, zij speelt in Stemmen in het duister ook weer een rol, leuk!

Nancy North is weer opgekrabbeld na een psychose. Daardoor is ze wel alles kwijtgeraakt; haar restaurant, haar vrienden, haar fijne appartement. Samen met haar zorgzame vriend Felix verhuist ze naar de andere kant van Londen voor een nieuwe start. Maar het ‘appartement’ is klein en krakkemikkig en Nancy heeft geen goed gevoel bij het huis en de medebewoners, en dat heeft zijn weerslag op haar kwetsbare geestelijke gezondheid.
Dan wordt medebewoonster Kira dood aangetroffen. Zelfmoord concludeert de politie, maar Nancy – die de angstige Kira de vorige dag tegen het lijf liep – is ervan overtuigd dat Kira vermoord is. Alleen: niemand neemt haar serieus! Haar vriend en haar buren maken zich allemaal alleen maar ernstige zorgen om haar. Is ze niet weer aan het afglijden?
Een tijd later, en veel beangstigende momenten later, krijgt ze inspecteur Maud O’Connor te spreken en die luistert wél naar haar…

‘We maken ons allemaal zorgen om je, Nancy,’ zei Michelle. ‘Grote zorgen.’

Gave knallende nieuwe stijl omslag heeft dit boek! Alleen wel weer jammer dat het Charlotte Salter-boek een totaal andere look heeft…
Wat een heerlijke psychologische thriller is dit weer! Een échte Nicci French! Ik werd vanaf het begin helemaal meegesleurd het verhaal in.
Het gaat duidelijk nog niet helemaal goed met Nancy (logisch ook) en ze is kwetsbaar. De grote veranderingen zijn moeilijk en ze heeft moeite om haar hoofd helder te houden. En dan komt ze op een slecht moment de jonge buurvrouw Kira tegen, waar duidelijk iets mee is én blijkt ze de volgende dag zelfmoord gepleegd te hebben. Maar Nancy heeft sterk het gevoel dat dat niet klopt! En dan door niemand serieus genomen worden omdat je ‘gek’ bent… Ik leefde zó ontzettend met Nancy mee! Ze begint gewoon aan zichzelf te twijfelen en jij als lezer (sorry Nancy!) begint ook te twijfelen aan haar. Is ze de grip op de realiteit weer aan het verliezen? Of wordt ze gek gemaakt door iemand in haar omgeving? Haar vriend Felix is wel érg betuttelend, houdt hij haar klein? Buurvrouw Michelle (uit het grote huis naast hun appartementen-huis) bemoeit zich wel erg veel met haar. Haar man Dylan doet héél naar tegen Nancy. De onderbuurman dringt zich aan haar op (deed hij dat ook bij Kira?), etc… Er is met alle medebewoners/buren wel iets waardoor je ze verdenkt… Lekkere spanning het hele verhaal door!
En dan de dingen die er met Nancy gebeuren (ik ga niet spoileren): heel beangstigend! Brrr. Kreeg er echt de kriebels van!! Ik was ook zo blij toen inspecteur Maud O’Connor (die in het begin wel een beetje voorkomt, zodat je haar weer leert kennen en weet hoe ze moet vechten in die macho-wereld waar ze in werkt) eindelijk echt een grote rol in het geheel kreeg! Zíj́ luistert namelijk wél naar Nancy, hoort haar, ziet haar…
Tijdens het lezen van dit heerlijk pakkende verhaal had ik de hele tijd een ongemakkelijk gevoel en de grote vraag in mijn hoofd: Waar gaat dit heen??? Wat gaat er gebeurd zijn met Kira? Wat gaat er gebeuren rondom Nancy en haar verhaal? Weet Maud de zaak naar tevredenheid op te lossen?
Ik kon niet anders dan door, door, doorlezen. Wat heb ik genoten van dit boek! En wat is Maud O’Connor een fijn personage! Hopelijk komen er meer boeken met een (nog grotere) rol voor haar.

Ik ben Nancy North en ik ben niet gek. Mensen proberen me voor gek te verklaren omdat ik de waarheid ken. Alleen was dat precies wat mensen die echt gek zijn ook altijd zeggen.

Stemmen in het duister 
ISBN 9789026361630 – Ambo Anthos Uitgevers – 448 pagina’s – Verschenen: april 2024 – Vertaald door: Lidwien Biekmann & Koos Mebius – Boek 2 over Inspecteur Maud O’Connor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.