Een inspirerende avond bij Bol.com

Maand vd spiritualiteit
Maand van de spiritualiteit

Van 15 januari t/m 14 februari is het De maand van de Spiritualiteit, wat dat inhoudt beschrijven ze op de website als volgt:

Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien.

Het thema van 2016 is: Werk in evenwicht. Ieder jaar wordt er een Beste Spirituele Boek gekozen en dit jaar is dat Als jouw leven een cirkel is waar sta je dan? van Inez van Oord geworden. En ook verschijnt er ieder jaar een essay, wat dit jaar door Ben Tiggelaar geschreven is.

Mooi werk
De titel van het essay is Mooi werk. “Wat maakt werken plezierig, goed en zinvol? Ben Tiggelaar verkent onze relatie met werk in 31 kleine stappen. Persoonlijk, scherpzinnig en inspirerend.”

Mooi werk
Avondje Bol.com

Samen met Alex van alexhoogendoorn.nl mocht ik naar de Maand van de Spiritualiteit-avond bij Bol.com komen. Daar kregen we een lezing van Ben Tiggelaar en mochten we twee workshops volgen. We kozen voor de workshops van Eva Brobbel en Inez van Oord.

Na een welkomstwoord van Janneke Siebelink, Redacteur Boeken bij Bol.com, vertelde Ben Tiggelaar over het essay, wat persoonlijk moest zijn, en over wat erin staat over werk en geluk, o.a. dat er drie soorten werk-geluk zijn:

  • Plezierig werk (zekerheid, eerlijkheid, respect)
  • Goed werk (prestaties, doen wat je kunt, ontwikkelen)
  • Zinvol werk (sluit aan op je levensvisie, dient een hoger doel)

De lezing was interactief, want het publiek werd ook aan het denken gezet doordat er vragen gesteld werden, bijvoorbeeld over of jij je in één van de soorten werk-geluk kunt herkennen. En ook dat je eens moet gaan nadenken over wat je sterke punten zijn in je werk en dat je daarmee aan de slag moet. Liever met je sterke punten verder, dan je zwakke punten proberen te verbeteren, dat levert namelijk meer en beter resultaat op.

Ben Tiggelaar kan heel enthousiast en humoristisch vertellen, het was absoluut geen straf om een uur naar zijn inspirerende lezing te luisteren! Het essay kregen we mee en die heb ik in de trein op weg naar huis meteen gelezen. Een inspirerend boekje, waar dieper ingegaan wordt op de bovenstaande onderwerpen. Het zet je wel aan het denken…

Mindfulness box
Mindfulness – Eva Brobbel

Na een korte eetpauze was het tijd voor de eerste workshop. Eva Brobbel, ik recenseerde haar superleuke Mindfulness Box al (recensie), vertelde ons over Mindfulness en liet ons een kleine meditatie/body-scan doen. Ik kwam helemaal zen uit de, veel te korte, workshop.
Kort samengevat zijn de kenmerken van Mindfulness:

  • Aandacht
  • Hier en nu
  • Observeren
  • Accepteren
  • Niet oordelen

Je leert bij Mindfulness o.a. je aandacht in het nu te houden, dat jij niet je gedachten bent (door er even afstand van te nemen en ze te observeren) en je leert met nieuwe ogen naar alledaagse dingen kijken. Hoe vaker je het toepast, hoe makkelijker het wordt. Het is bewezen dat Mindfulness kan helpen bij heel veel dingen zoals stress, burn-out, pijn, angst en slaapproblemen.
Je kunt een cursus volgen, maar je kunt ook eens beginnen met de Mindfulness Box van Eva, een laagdrempelige en leuke manier om kennis te maken met Mindfulness.

Als jouw leven een cirkel is
Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? – Inez van Oord

Inez van Oord, oprichter van de bladen Seasons en Happinez, heeft een boek geschreven over haar spirituele zoektocht naar geluk, haar reis door de cirkel van het leven, en daar vertelde ze ons vol enthousiasme over.
Ze begon met passie aan grote projecten, maar na verloop van tijd gaven ze geen voldoening meer. Dus ze vroeg zich af: wat als ik afstand neem? Wat blijft er dan over? Niet groot, maar klein. Vanuit het ‘ik’ leven. Niet aan een rand van de cirkel, waar de extremen zich bevinden, maar rond het midden, waar je van alle kanten het beste meepakt.
Hoe je je weg vindt naar het midden van de cirkel van het leven, een cirkel waarin je bovenin het onzichtbare vindt, het idealistische, onderin het zichtbare, het materialistische, rechts “Ik’ en links de ‘ander’, staat in haar boek beschreven.
Ik ben er wel benieuwd naar geworden!

Je snapt na het lezen van mijn verslag wel dat we een enorm inspirerende avond gehad hebben! Het was heel leuk om dit meegemaakt te hebben. Ik ben weer een ervaring rijker!

3 thoughts on “Een inspirerende avond bij Bol.com

  1. “Maand van de spiritualiteit, da’s niks voor mij!”, dacht ik eerst. Maar zulke boeken en spullen (die mindfullness-box, leuk!) bewijzen dat spiritualiteit niet ‘zweverig’ hoeft te zijn. Erg leuke blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.