De spin en de sleutel – Anna Woltz

Dit is het einde van de wereld.
Ik sta op het smalle perron en zonder telefoon kan ik niks anders dan om me heen kijken. Lage zonnestralen snijden door de mist, ik hoor de trein nog suizen in de rails, de vochtige lucht voelt nieuw en koud in mijn korte haar.

KORTE INHOUD 
Elena vlucht naar het einde van de wereld.
Atlas wacht op het einde van de wereld.
En dan ontmoeten ze elkaar…

Een bloedhete zomer. Elena moet een hele maand logeren bij het nieuwe gezin van haar tante, want niemand anders wil haar hebben. Vlak voordat ze aankomt, gooit ze haar telefoon weg en knipt ze haar lange haar af.
Op de boerderij leert ze Atlas kennen. Hij heeft de ramen van zijn slaapkamer dichtgetimmerd, elke nacht verdwijnt hij uren in het donker en zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken.
De laatste keer dat Elena iemand probeerde te helpen, ging het compleet mis. Maar hoe kan ze een maand tussen zoveel geheimen wonen zonder iets te doen?”

En niemand die zegt: tja, misschien hadden die volgers zelf even moeten nadenken?
Want zo werkt het niet online.
Ze jutten elkaar op.
En ze maken haar af.

MIJN MENING 
Ik las al wel prentenboeken van Anna Woltz (deze bijvoorbeeld), maar naast het Kinderboekenweekgeschenk van 2019, Haaientanden, nog geen kinderboek van haar. Ze staan wel allemaal op mijn wil-ik-lezen-lijst! En ik begon nu maar eens met de nieuwste : De spin en de sleutel. (Smaakt naar meer!)

Elena (13) knipt haar lange haren af en gooit haar telefoon weg, voordat ze aan het einde van de wereld is. Ze moet een maand bij haar tante en haar nieuwe gezin op hun boerderij doorbrengen, omdat ze nergens anders terecht kan.
Atlas (14) wacht op het einde van de wereld. Hij sluit zijn kamer hermetisch af voor Elena, sluipt ’s nachts de schuur uit waar ze hun kamer hebben, en heeft volgens zijn zusje Kennedy (11) de school in brand gestoken.
Er zijn duidelijk problemen bij haar tante (die ook nog eens ziek is) in huis, nichtje Kennedy heeft zelfs een hele lijst om aan Elena te laten zien, maar: de laatste keer dat Elena advies gaf, liep dat compleet mis. Hoe kan ze haar familie dan helpen? Maar nietsdoen lijkt ook geen optie…

Wat is er met dat einde van de wereld? Elena gaat erheen, duidelijk op de vlucht van iets wat er is gebeurd (online…). Atlas wácht op het einde van de wereld: wat is zijn probleem? Wat is er precies met Elena? Wat is er met Atlas (en zijn familie)?
Vragen waar je meteen mee zit als je begint met lezen! En waardoor je niet kunt stoppen met lezen tot je de antwoorden hebt! Dat doorlezen was trouwens niet zo moeilijk, het verhaal is onwijs pakkend en heerlijk geschreven. Korte hoofdstukken, afwisselend het verhaal van Elena en van Atlas, en vol met prachtige woorden en zinnen. Kort maar krachtig, geen woord teveel of te weinig… 
Ieder op die boerderij heeft zo zijn eigen problemen, maar niemand praat erover. Heel aangrijpend! En begrijpelijk dat Elena toch iets zou willen doen (al mag ze zelf ook wel opener zijn). Kunnen zij en Atlas nader tot elkaar komen? Misschien wel wat betekenen voor elkaar? Kan Elena Kennedy, die (te)veel op haar schouders draagt, helpen wat problemen op te lossen? Samen staan ze sterker, maar dan moeten ze wel open staan voor elkaar…
Ik leefde heel erg mee met die tieners (en volwassenen) met hun pijn. De angsten, de ziekte (Long Covid heeft een rol, heel bijzonder! En heel belangrijk!!), het verdriet, het vluchten… Het is een heel mooi, lief en aangrijpend verhaal! Heel fijn warm, ondanks de ‘zware’ realistische onderwerpen. Het verhaal had voor mij nog wel even door mogen gaan! Ik wou nog helemaal geen afscheid nemen van Elena en Atlas en de rest…

Niemand weet dat ik hier ben. (…)
Niemand zegt dat ik creepy ben.
Niemand denkt dat ik zielig ben.
Niemand vertelt me dat ik niet bang hoef te zijn.

De spin en de sleutel 
ISBN 9789045129655 – Uitgeverij Querido – 192 pagina’s – Verschenen: september 2023 – Leeftijd: 11+

2 thoughts on “De spin en de sleutel – Anna Woltz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.