Nachtloper – Karin Fossum

Hoeveel kamers zijn er niet in een mens! Een kamer van spel en vertier, een kamer van verschrikking en gruwel, een kamer van goede ideeën en diepzinnige gedachten, van angst en onheil, liefde en zorg, bekentenis en spijt.
En een kamer van pijn en inzicht.
Nooit meer de kamer van pijn in!

Korte inhoud 
“Sinds de wat zonderlinge Meidel Jonsson zijn grootvader dood aantrof in het huis waarin ze samen woonden, staat hij er alleen voor. In zijn brein bevinden zich veel verschillende kamers, zoals een voor plezier, een voor goede ideeën, en ook een om verwoesting aan te richten. En er is ook een kamer voor pijn, die hij voor altijd willen laten verdwijnen. Als Meidel boodschappen gaat doen bij de plaatselijke supermarkt en aan de praat raakt met een jong meisje achter de kassa grijpt hij zijn kans.

Rechercheur Eddie Feber heeft duidelijk talent voor zijn vak. In de stad worden verschillende mensen ’s nachts bedreigd door een gewapende verschijning. Het is een raadsel wat de bedoeling is, want er vallen geen doden en er wordt niets gestolen. Het enige aanknopingspunt dat Feber heeft, zijn achtergelaten post-its bij de slachtoffers met een code erop. Terwijl Feber de code probeert te kraken, tikt de tijd genadeloos weg, en met elk nieuw bezoek groeit de vrees dat het wapen op een dag voor ongelukken zal zorgen.”

‘Een kleine nachtloper dus. Iets of iemand, misschien een gebeurtenis, heeft hem in een donker hoekje geduwd, en van daaruit handelt hij nu. Daar brengt hij zijn tijd door terwijl hij zijn volgende aanval beraamt.’ 

Mijn mening 
Dit is pas mijn 2e Karin Fossum, jaren geleden las ik al eens een Inspecteur Konrad Sejer-deel, en dit is het 2e deel in de Inspecteur Eddie Feber-serie. Ik weet nog dat het boek toen erg lekker weg las, dus had er wel zin in! En ik hou sowieso wel van Scandinavische thrillers.

De wat zonderlinge Meidel Jonsson (18) blijft alleen achter als zijn grootvader Lennart overlijdt. Hij zal zich wel weten te redden, maar vreest het moment dat zijn vader Roger vrijkomt uit de gevangenis en het huis opeist. Een mens heeft vele kamers in zich en hem associeert Meidel met de kamer van pijn, en daar wil hij nooit meer in! Hij heeft nog maar een maand…
Inspecteur Eddie Feber en zijn team hebben te maken met een raadselachtige zaak: een nachtelijke indringer, die oude mensen de schrik op het lijf jaagt met zijn pistool, maar niet schiet en niets meeneemt. Hij laat alleen een post-it achter met een getal erop. Wat wil deze nachtloper? Wat betekent de code? En kan Eddie hem kraken voordat er wel dodelijke slachtoffers vallen?

Dat dit een tweede boek over Inspecteur Eddie Feber was, bleek helemaal niet erg te zijn. Ik had niet het gevoel dat ik iets in zijn verhaal gemist had, dus dat was fijn! Wat ik wel meteen een nadeel vond aan het boek is dat er geen echte hoofdstukken in zitten, wel alinea’s met af en toe een sterretje, maar ik lees toch echt liever van hoofdstuk tot hoofdstuk.
Het verhaal is van begin tot eind pakkend en las heel erg lekker vlot weg. Dat is dan ook de reden waarom ik het boek heb uitgelezen, want de hoofdpersonen zijn erg vaag, vooral Meidel die duidelijk gestoord is, maar ook Eddie Feber is best een aparte man. Je krijgt véél kijkjes in hun hoofd en volgt hun warrige gedachtengang en dat is best wat hak op de tak… Goed je hoofd erbij houden dus!
Wel vond ik Eddie een intrigerende inspecteur, hij legt wel goed verbanden en is gepassioneerd, en op persoonlijk vlak was het ook wel verfrissend, want hij heeft zijn huwelijk en huishouden met acht kinderen best redelijk op orde! (Humor zat er ook in, want zijn vrouw schrijft thrillers, dus vraagt hem af en toe om advies qua moord en doodslag ).
Het kort en bondige aan het verhaal was aan de ene kant soms wat verwarrend en té vlot, maar aan de andere kant ook wel weer lekker, geen eindeloze details en lekker schot in de zaak… Ondanks dat ik het een wat vaag verhaal vond, was ik geïntrigeerd genoeg om door te lezen en ondanks dat ik het einde niet helemaal bevredigend vond, ben ik toch benieuwd naar het vorige Eddie Feber-boek… Duidelijk gemengde gevoelens dus over deze thriller! Haha. Bijzonder! #toreadornottoread

Ik ben Meidel Jonsson. Zoon van Roger Jonsson. Op dertig augustus komt hij in Lennarts huis wonen en verklaart het zijn eigendom. Hij zal door de kamers stampen en zijn ellende verspreiden, het huis vullen met klootzakken en ongure types, primitieve breinen die niet vooruit kunnen denken en net zo dom zijn als de paddenstoelen in het bos.

Nachtloper 
ISBN 9789022598467 – Uitgever: Boekerij – 240 pagina’s – Verschenen: mei 2023 – Vertaald door: Sofie Maertens & Michiel Vanhee – Deel 2 in de Eddie Feber-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.