Rivka – Femmetje de Wind

Rivka
Samenvatting

Men zei dat je te werk werd gesteld. Isaac wist wel beter. […]
Hij keek nog een keer achterom.
‘Mama…’
Hij sprong.

Den Haag, 1942: De Joodse Isaac Cohen (16) wordt samen met zijn moeder opgehaald voor deportatie naar Westerbork. Hij weet uit de trein te springen en vlucht. Via Piet, die bij het verzet zit, lukt het hem om onder te duiken. Isaac zal alles wat hij meemaakt tijdens de oorlogsjaren altijd met zich blijven meedragen.

Amsterdam, 1995: Rivka Cohen is beginnend redacteur als ze advocaat Daniel Rubinstein ontmoet. Ze weet dat ze deze man, ook al is hij veel ouder dan zij, nogmaals moet zien, dus ze regelt een interview met hem. Ook Daniel is Joods, wat meteen al een band schept. Ze hebben het gevoel dat ze voor elkaar gemaakt zijn, maar: Daniel is getrouwd en Rivka lijkt zichzelf geen geluk te gunnen. Ook een relatie met lieve Alex lijkt er niet in te zitten.
De band met haar vader Isaac was altijd sterk, maar naarmate hij ouder wordt, wordt hij steeds onmogelijker om mee om te gaan.

Amsterdam, 2005: Rivka heeft een dochtertje met Alex en heeft Daniel al in geen jaren gezien. Maar dan staat hij ineens voor haar neus en wil dat ze met hem meegaat naar Israël om meer te weten te komen over zijn verleden. Maar graven in zijn verleden betekent ook graven in Rivka’s familiegeschiedenis, want haar vader Isaac heeft er iets mee te maken. Wil ze dat wel?

Rivka, heb je wel eens bedacht dat het wellicht net als bij je vader in jou zit om steeds weer te willen vluchten? Dat jouw drang om te ontsnappen bijna een voorwaarde is om te leven? En dat rust of innerlijke tevredenheid, geluk, zo je het wilt noemen, onmogelijk is als je die angst niet eerst bedwingt?

Auteur
“Femmetje de Wind (1973) studeerde Vergelijkende Kunstwetenschap en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is uitgever, schrijver, journalist en columnist. Ze richtte het tijdschrift Jackie op waarvan ze zes jaar lang hoofdredacteur was. Momenteel leidt ze haar eigen uitgeverij in Amsterdam. De Wind schreef voor o.a. Esquire, De Pers, Quote, Viva en nrc.next. Samen met Mirjam van den Broeke schreef ze de bestsellers Wat wil de man? en Wat wil de vrouw? Rivka is haar romandebuut.” (www.xanderuitgevers.nl)

Mijn mening
Dit boek stond al een tijdje op mijn wensenlijst, dus ik was heel blij toen ik hem voor de Xander Leesclub mocht lezen. Ik vind het interessant om te lezen over een oorlog die voor mij zo ver weg is, maar die voor velen nog heel dichtbij is. En het effect wat de vreselijke gebeurtenissen uit die tijd nog altijd op mensen kunnen hebben.

In Rivka wordt dat pijnlijk duidelijk. De Tweede Wereldoorlog leeft niet alleen voort in de mensen die het hebben meegemaakt, maar heeft ook effect op hun (klein)kinderen. Rivka’s vader die mentaal beschadigd uit de oorlog is gekomen is zeer veeleisend, niet alleen naar zijn vrouw die altijd voor hem klaarstaat, maar ook naar zijn dochters. Rivka, die altijd erg naar haar vader heeft opgekeken en een sterke band had met hem, krijgt ongemerkt al op jonge leeftijd veel mee van het leed van haar vader. Zij heeft als volwassene allerlei angsten en zit aan de antidepressiva. Ook lijkt ze zichzelf geen geluk te gunnen, een relatie aangaan en tot slagen brengen lijkt dan ook niet voor haar weggelegd.

Na de proloog zit je meteen in het verhaal en wil je weten wat er verder gaat gebeuren. Heden en verleden worden in het begin afgewisseld, waardoor je het verhaal van Isaac en van Rivka meekrijgt. Deze wisseling tussen heden en verleden had van mij het hele boek door wel gemogen, dan denk ik dat ik wat meer feeling met Isaac had gekregen.
Ik heb de personages niet echt in mijn hart kunnen sluiten en dat had ik wel gehoopt. Ook miste ik (in de e-book versie in ieder geval) een verklarende woordenlijst voor alle Joodse uitdrukkingen.
De gesprekken die Rivka in haar hoofd hoort tussen haar dode ooms en oma vond ik een grappig element. Het boek las lekker weg en Rivka is gewoon een boeiend, psychologisch, verhaal. Alleen ik had verwacht dat het verhaal me enorm zou raken, maar dat was helaas niet helemaal het geval.

Rivka
ISBN 9789401603133 – Uitgever: Xander – 352 pagina’s – Verschenen: januari 2015
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “Rivka – Femmetje de Wind

  1. Wauw, klinkt als een erg indrukwekkend (en behoorlijk zwaarmoedig) verhaal als ik het zo lees. Lijkt me wel mooi, maar is niet helemaal waar ik naar op zoek ben dus ik laat het even aan me voorbij gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.