Amsterdam – Kiki van Dijk

Daar, in het midden van de kamer, lag Boaz. (…) Uit het midden van zijn borst stak een groot mes. Zijn blauwe overall was al paars van het bloed.

KORTE INHOUD 
“Dierenarts Jolijn heeft haar leven op orde: ze werkt in Artis en haar vriend Boaz is bezig hun droomappartement te verbouwen. Maar haar wereld stort in als ze hem ’s avonds laat aantreft, doodgestoken in hun bouwval. Een paar maanden later lijkt de moord opgelost, maar Jolijn blijft twijfelen. Er gebeuren vreemde dingen in haar omgeving: ze vindt briefjes met dreigende boodschappen en wordt bijna van de weg gereden. Iemand heeft het op haar gemunt.

Als ze voor haar werk in de stadsarchieven moet duiken, komt ze per toeval iets op het spoor. Langzaam ontrafelt ze een sinister familiegeheim en wordt ze in de Amsterdamse oorlogsgeschiedenis gezogen. Opeens kan ze niemand meer vertrouwen, en loopt haar familie gevaar. Wat hebben razzia’s, onderduikers en een verrader met haar huis te maken?

‘Boaz heeft het je zeker nooit verteld.’
Ze slikte. ‘Wat precies?’
‘Dat we oorspronkelijk Joods zijn.’ 

MIJN MENING 
Altijd fijn, een nieuwe Kiki van Dijk! Ik had me er weer op verheugd.

Jolijn en haar vriend Boaz hebben een nieuw appartement. Boaz is daar op een avond druk aan het klussen, Jolijn is hard aan het werk als dierenarts in Artis en komt door verschillende omstandigheden later thuis dan de bedoeling was. Daar treft ze Boaz dood aan. Vermoord…
Een jaar later lijkt de moord opgelost, maar het roept alleen maar meer vragen op bij Jolijn, die nog altijd onwijs worstelt met de moord op Boaz. Wie was hij? Wat heeft hij haar allemaal niet verteld? Als zijn tante haar dan ook nog op het spoor van een familiegeheim zet en ze zelf bedreigd wordt, gaat ze op onderzoek uit. Maar dat graven in het verleden is niet zonder gevaar…

Winters Amsterdam. Heden en verleden (1941/1942). Familiegeheimen, bedreigingen, en een zoektocht naar antwoorden… Een heerlijk recept voor een lekkere thriller! En wat vind ik het fijn als er een verhaallijn is in heden en ver verleden! Je zou in allebei wel willen blijven hangen om meteen te weten hoe het verdergaat voor de personages waar je mee mee(be)leeft, maar juist de afwisseling maakt het natuurlijk extra pakkend! Ik kon dan ook niet anders dan maar doorlezen tot ik het te weten kwam…
Jolijn heeft het zo zwaar – ook door schuldgevoelens – met de dood van Boaz en dan komen er opeens allemaal (familie)geheimen boven water drijven en begint ze aan alles en iedereen te twijfelen… Waarom heeft iemand het nu op haar voorzien? Wie?? En dan daarnaast die aangrijpende verhaallijn in het verleden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin je meeleeft met de Joodse bankier Leon die het steeds moeilijker krijgt en steeds banger wordt voor wat hem en zijn twee jonge kinderen te wachten staat… Pfff, wat een meeslepend verhaal!!
En hoe gaaf dat Artis-deel van het verhaal! In het heden werkt Jolijn daar, leuk om mee te maken zo met die dieren, maar in het oorlogsverleden blijkt Artis ook een mooie (onderduik)rol gespeeld te hebben! Dat wist ik niet, onwijs intrigerend! (Ga ik even meer over opzoeken.)
Ik vloog dus door het boek heen, werd heerlijk meegesleept door de fijne spanning (niet retespannend trouwens, maar wel een fijne spanning erin) en het aangrijpende oorlogsverleden, maar: ik moet wel eerlijk bekennen dat het einde, de ontknoping, me een beetje tegenviel, helaas. Het ging me opeens wat te snel en ik vond de beweegredenen van de dader denk ik ook niet helemaal sterk genoeg? Weet het niet precies, maar ik was in ieder geval niet helemaal bevredigd. Ik had misschien graag gewild dat het boek wat dikker was geweest, zodat er net van alles wat méér in had gezeten en de ontknoping wat meer ruimte had gekregen…
Maar: zéker wel weer een lekkere, vlotte en zeer pakkende thriller! Heel aangenaam en boeiend met die lijn in het (oorlogs)verleden, daar wil ik wel meer van! Op naar de volgende Kiki.

Boaz hoeft niet de enige te zijn. Hou je koest.

Amsterdam 
ISBN 9789401620673 – Xander Uitgevers – 488 pagina’s – Verschenen: oktober 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.