De wind in de wilgen – Kenneth Grahame & Lou Peacock & Kate Hindley

Hij dacht dat zijn geluk compleet was, tot hij plotseling bij de oever van een rivier kwam. Hij had van zijn leven nog nooit een rivier gezien – het was een en al gekabbel en geklots en gekolk. Mol vond het een magisch gezicht.

KORTE INHOUD 
“Op een mooie lenteochtend kruipt Mol uit zijn holletje en ontdekt hij dat er een prachtige wereld op hem ligt te wachten. In de loop van de seizoenen picknickt hij met Rat aan de oever van de rivier, gaat hij met Pad op een wild kampeeravontuur, en trotseert hij zelfs het besneeuwde Woeste Woud op zoek naar Das. Maar als Paddenburg, het huis van Pad, wordt ingenomen door een bende gemene hermelijnen en achterbakse wezels, is het aan Mol en de anderen om hun vriend te hulp schieten.

De geliefde en hartverwarmende verhalen over Mol, Rat, Das en Pad krijgen nieuw leven ingeblazen in deze herziene en verkorte versie.”

‘Wat een GEWELDIGE dag is dit,’ zei Mol. ‘Laten we meteen vertrekken!’
‘Even wachten, hoor,’ zei Rat, en hij klom terug in zijn holletje. Hij kwam weer tevoorschijn met een goed gevulde picknickmand om zijn arm.

MIJN MENING 
Lang, lang geleden las ik de klassieker Wind in de wilgen van Kenneth Grahame en het gevoel dat het een fijn verhaal was, is altijd wel blijven hangen. Ik zag er vroeger ook wel een verfilming van en met de kinderen keek ik de Disney-versie van een deel van het verhaal. Het leek me dus enorm leuk om deze herziene, verkorte, rijkelijk geïllustreerde versie van het boek te gaan voorlezen!

Op een mooie lenteochtend laat Mol zijn voorjaarsschoonmaak even voor wat het is en gaat hij naar buiten, in het gras liggen, een beetje rondlopen, een rivier ontdekken! Nog nooit van zijn leven zag hij een rivier! En dan ontmoet hij daar ook nog eens zijn nieuwe beste vriend Rat, die hem kennis laat maken met bootje varen en picknicken en aan de rivier wonen. Mol trekt gezellig bij hem in! Samen beleven ze avonturen met de roekeloze Pad, die steeds een nieuwe gevaarlijke hobby heeft, en komen ze met de strenge Das in actie om Pad op het rechte pad te krijgen… Ze hoeven zich geen moment te vervelen!

‘Och, pff, varen!’ viel Pad hem in de rede. ‘Daar doe ik niet meer aan! Nee, ik heb nu pas echt iets moois ontdekt. Kom mee, dan kunnen jullie het met eigen ogen zien!’ 

Ik heb dit prentenboek/ voorleesboek/ deze verhalenbundel dus voorgelezen aan de kinderen (10 & 13) en we lazen iedere keer 1 of 2 hoofdstukken. Het boek is echt ideaal in porties op te delen, ook omdat het niet één groot doorlopend verhaal is, maar een soort van losse verhalen met wel een rode draad, waardoor het wel weer één geheel is.
Het verhaal, herzien en verkort door Lou Peacock, leest overwegend heerlijk voor/weg. Hier en daar hadden we wel het idee dat het iets haperde, doordat het iets té ingekort was? Maar we vlogen vooral door de vermakelijke avonturen van de dierenvrienden heen! En wat zijn de vele, kleurrijke, lieve illustraties van Kate Hindley heerlijk om naar te kijken! Zo aansprekend, zo leuk! Ik hou ervan. (Ik kende haar werk al van o.a. de fijne prentenboeken over yak Ukkie.)
Er kwam tijdens het lezen best weer veel terug van vroeger, en ik genoot weer enorm van de lieve, sfeervolle, grappige verhalen over de wat naïeve Mol, de wat overheersende Rat, de norse Das en de roekeloze Pad. Hun wereld kwam weer helemaal tot leven, in woord & beeld. Genieten! En niet alleen ik, ook de kinderen vonden het erg leuk. Een fijne kennismaking met deze dierenverhalen, of een fijne aanvulling aan de collectie, als je er al gek op bent!

‘Moeten we niet ingrijpen?’ vroeg Rat.
‘Luister eens,’ zei Das. ‘Ik kan er toch zeker NU niets aan doen.’
Daar waren zijn twee vrienden het mee eens. Je kunt van geen enkel dier heldhaftige daden verwachten in de winter. ‘MAAR,’ vervolgde Das, ‘als het weer lente wordt, zullen we Pad eens tot de orde roepen. We zullen een verstandige Pad van hem maken.’ 

De wind in de wilgen 
ISBN 9789047633983 – Uitgeverij: Rubinstein – 96 pagina’s – Verschenen: mei 2024 – Vertaald door: Irene Kunst – Herziene tekst: Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Leeftijd: 7+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.