Het huis aan de rand van de hemel – Bettina Storks

Het huis aan de rand van de hemel
Samenvatting

“Nog een keer opende hij zijn mond en ik had het idee dat hij zijn laatste krachten inzette om elk afzonderlijk woord te kunnen vormen, alsof hij alles op alles zette opdat ik zijn opdracht ook echt zou begrijpen.
‘Zorg voor gerechtigheid! Beloof het!’
‘Ik beloof het u,’ antwoordde ik zonder erbij na te denken.”

Lizzy’s grootvader Bodo, hoofd van een horlogedynastie in Duitsland, is stervende. De man die sinds de vroege dood van haar vader als een tweede vader voor haar is geweest laat haar beloven dat ze wat papieren uit hun landhuis in Frankrijk haalt en dat ze voor gerechtigheid zal zorgen. Lizzy twijfelt geen moment, ook al heeft ze geen idee waar hij het over heeft.
In de papieren komt ze de naam “Bloch” tegen. Als bij het oplezen van het testament blijkt dat grootvader het idyllische Franse huis aan familie Bloch nalaat in plaats van aan zijn eigen familie, gaat Lizzy op zoek naar wat hierachter zit. Wie zijn de Blochs en wat voor geschiedenis delen ze met haar grootvader?
Haar speurtocht, waar haar familie overigens tegen is, leidt haar naar het Duitsland van vlak voor de Tweede Wereldoorlog.
Lizzy heeft veel vragen, maar wil ze de antwoorden wel echt horen?

“Ik vroeg me af wat voor man mijn grootvader was geweest: een held of een verrader, hulpvaardig of iemand die de anderen hun gang had laten gaan? Wat altijd nog beter was dan een dader.”

Auteur
“Bettina Storks, geboren in 1960 in het Duitse Waiblingen, woont in Bodman-Ludwigshafen aan de Bodensee. Ze studeerde Germanistiek, Duitse filologie en Culturele wetenschappen en is in 1994 gepromoveerd aan de universiteit van Freiburg. Daarna heeft ze meerdere jaren als redacteur voor een uitgeverij gewerkt. In 2007 is ze begonnen met het schrijven van fictie, en in 2008 kreeg ze hiervoor een beurs. Het huis aan de rand van de hemel is haar debuut.”

Het huis aan de rand van de hemel2
Mijn mening
Ik mocht dit boek, wat pas 23 juni uitkomt, lezen voor de Hebban Feelgood Leesclub. Waar ik heel blij mee ben, want ik heb genoten!

Deze meeslepende familiegeschiedenis greep me vanaf de eerste pagina. Het boek leest als een trein en dat het verhaal wisselt tussen heden – de speurtocht van Lizzy – en verleden – de jaren 1937-1940 – maakt dat het hele verhaal langzaamaan duidelijk wordt. Tot op het laatst zit je in twijfel: was Lizzy’s grootvader nou goed of slecht? En kun je het wel zo zwart-wit zien?
Lizzy’s grootvader sterft, een man waar ze ontzettend veel van hield, en hij laat haar achter met de opdracht voor gerechtigheid te zorgen. Maar het is een raadsel wat hij bedoelt. Haar grootmoeder is dementerende dus die kan geen antwoord geven op haar vragen, haar moeder en broer werken niet mee en de broer van haar opa, het zwarte schaap van de familie, zorgt er alleen maar voor dat ze meer vragen heeft. Daarnaast heeft ze ook nog eens relatieproblemen, dus je kunt wel zeggen dat haar hele wereld op zijn kop staat. Maar juist dat zorgt ervoor dat ze zich vastbijt in deze zaak. Als ze de échte familiegeschiedenis leert kennen, misschien vindt ze dan ook zichzelf terug…
Het huis aan de rand van de hemel heb ik met een brok in mijn keel uitgelezen. Wat een ontzettend mooi en aangrijpend verhaal. Zelfs nu ik het uit heb spookt het nog door mijn hoofd en dat wil wat zeggen!

Het huis aan de rand van de hemel
ISBN 9789400505810 – Uitgever: A.W. Bruna – 352 pagina’s – Verschijnt: 23 juni 2015 – Originele titel: Das Haus am Himmelsrand – Vertaald uit het Duits door: Olga Groenewoud
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

6 thoughts on “Het huis aan de rand van de hemel – Bettina Storks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.