Op zoek naar Beer – Hannah Gold & Levi Pinfold

Hoe kon April ooit onder woorden brengen hoe erg ze Beer miste? Het was niet alleen een gevoel in haar hart, maar iets rauws wat zijn weerklank vond in haar diepste binnenste.
Het was gewoon woordeloos. 

KORTE INHOUD 
“April Wood is teruggekeerd van haar avontuur op Bereneiland, en een jaar later denkt ze nog steeds aan haar vriend Beer.
Als ze hoort dat er op Spitsbergen een ijsbeer is neergeschoten, is ze ervan overtuigd dat het om Beer gaat. Ze haalt haar vader over om samen naar de noordelijkste uithoeken van het noordpoolgebied te reizen. Zo begint een onvergetelijke reis over bevroren toendra’s en ijzige gletsjers.
Onderweg ontdekt April nog iemand die haar hulp nodig heeft: een klein ijsbeerwelpje. Onder barre omstandigheden moet April haar diepste angsten onder ogen zien als ze hem wil redden.”

… en toen opende ze het bericht.
Er is een ijsbeer neergeschoten in Longyearbyen.
Ik denk dat het Beer is.

MIJN MENING 
Wat genoot ik van deel 1 over April en Beer, De laatste beer, en ook van Hannah Golds andere boek De verdwenen walvis. Zó mooi die hechte band tussen mens en dier die ze beschrijft! En wat was ik blij dat er nog een verhaal over April en Beer kwam!!

17 maanden geleden kwam April Wood thuis van haar avontuur op Bereneiland. En al die tijd mist ze haar ijsberenvriend Beer onbeschrijfelijk veel… Ze kan maar niet aarden thuis, ook al zijn ze al verhuisd van de drukke stad naar de rustigere kust. Haar vader is gelukkiger dan ooit, maar April is het ‘Berenmeisje’ op school, een vreemde eend in de bijt. Ze wil zo graag dat men luistert naar wat ze te zeggen heeft over de problemen in het noordpoolgebied en überhaupt de problemen met het welzijn van de planeet, maar niemand luistert. Verlangend kijkt ze steeds naar de foto van haar en Beer, het moment dat ze afscheid namen. Zullen ze elkaar ooit nog zien?
Maar dan krijgt ze bericht van haar beste vriend Tör, die haar eens in de zoveel tijd vanuit het hoge noorden op de hoogte houdt:
Er is een ijsbeer neergeschoten in Longyearbyen.
Ik denk dat het Beer is.
April móét naar Spitsbergen toe, Beer heeft haar nodig! Hij is gewond en misschien wel erger… Gelukkig weet ze haar vader over te halen, die ziet hoe belangrijk dit is voor zijn dochter. Ze vertrekken met spoed naar Longyearbyen. Maar eenmaal daar weten ze niet goed wat te doen, het noordpoolgebied is onherbergzaam, het is levensgevaarlijk daar als je niet weet wat je doet. Gelukkig staan ze er niet alleen voor en kunnen ze de barre zoektocht gaan ondernemen. Een zoektocht die niet alleen naar Beer moet leiden, maar waarbij ook nog iemand anders Aprils hulp hard nodig heeft!

Binnen enkele ogenblikken hadden ze het veilige stadje met alle gemakken en voorzieningen achter zich gelaten.
Het ware noordpoolavontuur kon beginnen.

Laat ik beginnen met zeggen dat hier weer de meest prachtige, levensechte illustraties in staan! Levi Pinfold brengt April en Beer en het noordpoolgebied echt helemaal tot leven! En het verhaal, WOW, wat heb ik daar weer intens van genoten! Ik las het in één ruk uit en sloeg het boek (weer) dicht met tranen in mijn ogen…
Wat ben ik ontzettend blij dat dit vervolg er is! Dat het verhaal van April en haar bijzondere vriend Beer nog niet klaar was. Mijn hart kon het bijna niet aan na deel 1, maar nu ben ik héél erg tevreden! Het is echt weer een van begin tot eind onwijs meeslepend verhaal, heerlijk spannend zo met die zoektocht op dat bizarre stuk aarde, en mega-ontroerend met die hechte, onverbrekelijke band tussen en April en Beer… Absoluut niet realistisch natuurlijk, zo’n vriendschapsband met een wild dier, maar daar is het fictie voor! En oh, wat vind ik het mooi!!! En wat voelt het wél realistisch. Mijn hart, pfff…
Ik (be)leefde van begin tot eind intens mee met April, haar zorgen, haar fanatieke zoektocht, haar spannende/gevaarlijke momenten tijdens die tocht, het vreselijks waar ze mee geconfronteerd wordt, de woede, het verdriet, de onmacht om wat er gaande is met onze mooie planeet (en dat er véél te weinig actie ondernomen wordt!), en natuurlijk met de mooie momenten…
Dit is weer een ijskoud, hartverscheurend, maar ook zeker hartverwarmend verhaal, vol avontuur en liefde voor de natuur. En met een ijzersterke groene boodschap… Op naar het volgende dierenavontuur van Hannah Gold! (Met een zeeschildpad in de hoofdrol!)

April opende haar mond en brulde het uit.
Ze brulde om alles wat er was gebeurd nadat ze van Bereneiland was teruggekeerd. En om alles wat er niet was gebeurd. Ze brulde vanwege de stijgende temperaturen. De kokendhete zomers. Het stijgende waterpeil van de oceanen. Alle dieren die stierven en stervende waren. En vooral om de mensen die nog steeds niet snel genoeg in actie kwamen.

Op zoek naar Beer 
ISBN 9789021489797 – Uitgeverij Volt – 320 pagina’s – Verschenen: februari 2024 – Vertaald door: Sandra C. Hessels – Illustraties: Levi Pinfold – Deel 2 in de duologie over Beer – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.