Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd

Het vergeten verhaal
Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd – Charles den Tex & Anneloes Timmerije

Samenvatting
“Haar jurk is het laatste wat hij van haar ziet, wapperende vrijheid waar geen vlag aan kan tippen. […] Ze weten zich op de rand van de oorlog, al gelooft niemand dat Japan Indië zal binnenvallen. […] Guus zit nog steeds achterstevoren op zijn stoel. Deze minuten zijn nog voor haar. Het is alsof hij nu al weet hoelang hij met die minuten zal moeten doen. ”

Nederlands-Indië staat op het randje van oorlog met Japan. Toch geloven ze niet dat de Jap gauw echt zal binnenvallen. De beste gevechtsvliegers van het KNIL worden naar Australië gestuurd om nieuwe kisten, bommenwerpers, op te halen, zodat ze de luchtaanvallen van de Jappen een halt kunnen toeroepen.
Guus Hagers is één van die vliegers. Hij neemt afscheid van zijn vrouw Lienke met het idee over een paar weken weer terug te zijn. Maar hij is nog niet onderweg naar Australië of de Jappen vallen Indië binnen… De vliegers willen het liefst rechtsomkeert maken, maar ze hebben orders waar ze zich aan moeten houden.
Eenmaal in Australië hopen ze zo snel mogelijk de nieuwe kisten te kunnen meenemen en terug te gaan vechten tegen de Jappen. Maar ze komen voor een grote teleurstelling te staan: er zijn geen nieuwe kisten. Ze zullen moeten wachten tot ze eindelijk aankomen, maar er is een vuil politiek spelletje gaande, dus het kan weleens langer gaan duren dan ze hopen…

“De verslagenheid is groot, het onbegrip nog veel groter. Hoe kan het gebeuren dat de beste vliegers van het KNIL op pad worden gestuurd om kisten te halen die er helemaal niet zijn?”

Het enige waar Guus aan kan denken is zijn grote liefde Lienke, hoe lang zal ze nog veilig zijn? Hij, en andere leden van zijn squadron, dienen het verzoek in om hun gezinnen te gaan halen. Dat verzoek wordt afgewezen. Maar ondertussen vlucht er wel steeds meer elite van Indië naar Australië. Teleurstelling en woede heerst er onder de vliegers. Ze willen actie ondernemen, maar zitten vast daar ver weg van hun geliefden en zonder vliegtuigen.
Ondertussen neemt de Japanse bezetter steeds meer vrijheden weg van de Nederlanders en op gegeven moment worden alle Nederlanders gevangengenomen en in kampen ondergebracht, waar het leven langzaam steeds meer op een hel begint te lijken…

“Bij de volgende bepaling van de bezetter lacht niemand meer: alle totoks, Nederlanders met Nederlandse ouders, mannen, vrouwen en kinderen, worden ondergebracht in kampen.”

Auteur
“Charles den Tex (Australië, 1952) won De Gouden Strop voor zijn thrillers Schijn van kans (2002), De macht van meneer Miller (2005) en CEL (2008). De laatste twee titels werden verfilmd als televisieserie, CEL ook voor de bioscoop. Den Tex’ vorige thriller, De vriend (2012), won de Crimezone Thriller Award, stond op de shortlist voor De Gouden Strop en De Diamanten Kogel. Het werd door de VN Detective & Thrillergids als enige Nederlandse thriller met vijf sterren bekroond.
De rechten voor De macht van meneer Miller en CEL zijn verkocht aan 20th Century Fox Studios.

Anneloes Timmerije (Amsterdam, 1955) is van huis uit journalist en auteur van literaire en historische non-fictie. In 2005 maakte ze haar fictiedebuut met de verhalenbundel Zwartzuur, dat goede kritieken ontving en de winnaar was van de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006. Verder werd ze genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs, de Anton Wachterprijs 2006 en de DebutantenPrijs 2006. Op dit succes volgde Timmerijes eerste roman, De grote Joseph (2010).”

Samen schreef dit koppel Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. Een op historische feiten gebaseerde roman.

Mijn mening
Dit verhaal van twee mensen die dezelfde oorlog hebben meegemaakt als mijn opa en oma, die best onbekende kant van de Tweede Wereldoorlog daar in Nederlands-Indië, heeft veel indruk op me gemaakt. Doordat je weet dat het gebaseerd is op de dagboeken van Guus Hagers en de memoires van Lienke komt het nog harder binnen. Dit verhaal is écht. De vreselijke dingen die ze hebben meegemaakt zijn écht. De vuile politieke spelletjes die er gespeeld werden en waardoor Guus zo lang zo ver weg van zijn Lienke was zijn écht.
Ik voelde de frustratie, de woede en de onmacht van Guus. En de rode draad door het verhaal was voelbaar: de onwankelbare liefde van Guus en Lienke voor elkaar, het altijd het vertrouwen houden “we zullen elkaar weer zien” wat ze door de oorlog gesleept heeft.
Helaas was het verhaal meer uit Guus zijn perspectief dan uit die van Lienke, maar ik denk ook dat dat komt doordat Guus meer meemaakte. De bezetting van Nederlands-Indië ging geleidelijk, dus Lienke haar leven kabbelde in het begin nog wat rustiger voort (hoe stom dat ook klinkt voor oorlogstijd, maar zo kwam het wel op me over). Maar de stukken die er wel waren vanuit Lienke, haar leven in het kamp op het moment dat de omstandigheden daar onmenselijk geworden waren; pfffff! Heftig, indrukwekkend, emotioneel… Eigenlijk heb ik er gewoon geen woorden voor, maar het heeft me diep geraakt.
Ik vind het heel mooi dat Charles den Tex en Anneloes Timmerije met deze roman een stem geven aan de mensen die een oorlog hebben meegemaakt die niet standaard besproken wordt in de geschiedenisboeken. Wat baal ik dat mijn lieve opa en oma er niet meer zijn en dat ik ze niets meer kan vragen over dit deel van hun verleden.
Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd kwam voor mij heel dichtbij en het zou best weleens kunnen zijn dat dit nu al mijn mooiste boek van 2015 is!

P.s.: dit filmpje moeten jullie echt even kijken: Onwankelbare liefde

Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd
ISBN 9789044533484 – Uitgever: De Geus – 411 pagina’s – Verschenen: september 2014

Dit is boek 7/40 voor de leesuitdaging Ik lees Nederlands 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.