De verloren dromen van Valeria – Aline van Wijnen

Als Valeria, waar in de wereld zij nu ook was, op dit moment ook naar de maan keek, konden hun blikken elkaar ontmoeten op het lichtgevende oppervlak. Dat was een fijn idee.

Korte inhoud 
Petrograd, 1914. De jonge gravin Valeria Vygotski maakt zich op voor een societybal. Ze is al jaren verliefd op vorst Vladimir Zabolotski en die liefde is wederzijds. Doordat er een wereldoorlog is begonnen, moet hij zijn dienstplicht vervullen voordat ze zich kunnen verloven. Na enkele zware oorlogsjaren en de daaropvolgende communistische revolutie worden Valeria’s brieven echter niet meer beantwoord en na verloop van tijd is er ook van Valeria en haar familie geen spoor meer te bekennen. Wat is er met haar gebeurd en zullen de twee geliefden elkaar ooit weerzien?

Amsterdam, 2019. Journaliste Tara is teleurgesteld in haar werk en ook haar relatie met de getrouwde Xavier vindt ze niet iets om trots op te zijn. Wanneer ze de expositie ‘Juwelen!’ bezoekt, valt haar oog op de baljurk van gravin Vygotski. Wie was deze vrouw en wat is er van haar geworden? Die vraag laat Tara niet meer los en ze besluit naar Sint-Petersburg te reizen om onderzoek te doen. Dat dit uitgerekend de stad is waar haar moeder woont, speelt ook een rol bij haar fascinatie. Terwijl Tara zich laat meeslepen door het intrigerende verhaal van twee mensen in de maalstroom van de geschiedenis, gaat ze ook heel anders naar haar eigen levensverhaal kijken.

Een ontroerend liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Russische revolutie en de nasleep daarvan.”

‘Ik denk de hele tijd aan die paarse jurk in de Hermitage. Wie was die vrouw die hem heeft gedragen? Hoe is haar leven verlopen na dat ene bal? Het is toch ongelooflijk dat die jurk al die jaren bewaard is gebleven? Die vrouw leeft allang niet meer en wij kunnen haar jurk zomaar in een museum bewonderen. Dat had ze toen niet kunnen bedenken.’ 

Mijn mening 
Ik ben gek op de romantische verhalen van Aline van Wijnen en haar vorige historische roman – Het geheime kistje van Elle – vond ik onwijs mooi, dus ik had heel veel zin in deze nieuwe historische roman!

2019: Tara zit vast in haar ’tijdelijke’ baan en doet helemaal niet waar ze ooit van droomde: historische artikelen schrijven. En daarnaast ze zit vast in haar geheime relatie met haar getrouwde baas, die ondanks zijn beloftes maar niet gaat scheiden van zijn vrouw.
Ze is na een bezoek aan een tentoonstelling over juwelen van Russische adel, in de Hermitage, gefascineerd geraakt door een paarse baljurk die ze daar zag. De jurk was van gravin Valeria Vygotski, en werd gedragen naar het laatste bal van een tijdperk, in 1914 in Sint-Petersburg.
Wie was deze vrouw? En wat is er van haar geworden in die roerige tijden van oorlog en revolutie? Tara besluit het heft in eigen handen te nemen: ze neemt ontslag en vertrekt naar Sint-Petersburg om onderzoek te gaan doen. Zo kan ze mooi meteen haar moeder opzoeken, die daar woont met haar nieuwe gezin. Misschien kunnen ze wat nader tot elkaar komen?

Het kan geen kwaad om mijn moeder weer te zien, het huis uit te zijn en mijn zinnen te verzetten. En als Sint-Petersburg mij meer kansen biedt om informatie over Valeria Vygotski te vergaren, dan zijn dat drie vliegen in één klap.

1914: Het zijn roerige tijden. Er is een wereldoorlog gaande en er zijn binnenlandse spanningen in Rusland. De gouden tijden van de Russische aristocratie lijken ten einde. Al denkt men dat het zo’n vaart niet zal lopen…
De jonge gravin Valeria Vygotski maakt zich op een avond klaar om naar een bal te gaan. Ze hoopt daar eindelijk van haar grote liefde, vorst Vladimir Zabolotski, bevestigd te krijgen dat de liefde wederzijds is. Helaas krijgen ze de kans niet om zich te verloven en schrijft hij haar de volgende dag dat hij zich direct moet melden om naar het front te gaan. Valeria zal altijd in zijn gedachten zijn en als de oorlog voorbij is, zullen ze dan echt samen zijn!
Maar na jaren van oorlog en de Russische Revolutie droogt het contact op tussen de twee geliefden. Wat is er gebeurd met Valeria en haar familie? Heeft Vladimir het aan het front overleefd? Zijn ze ooit nog samen gelukkig geworden?

Dit superfijne en ontzettend meeslepende verhaal leest als een feelgood-roman, maar is zoveel meer dan dat.  Aan de ene kant heb je de ‘luchtige’ relatie-struggles van Tara en het feit dat ze er nooit toe is gekomen haar journalistieke ambities te verwezenlijken, maar dan, als ze besluit haar leven om te gooien en naar Sint-Petersburg te gaan om onderzoek te doen naar die onbekende gravin Valeria Vygotsky, duikt ze helemaal in het historische speurwerk en worden wij als lezer er helemaal in meegesleurd.  En ondertussen leef je ook nog mee met haar moeizame relatie met haar moeder (Tara is opgegroeid bij haar oma) en de kriebels die ze een beetje voelt voor iemand die haar daar op sleeptouw neemt door de stad en door de geschiedenis… Tara leert zichzelf opnieuw kennen.
En dan heb je ook nog het verhaal van Valeria en Vladimir in dat roerige verleden. Met hun prille romance en in eerste instantie nog de hoop dat het wel niet tot een echte Revolutie zal komen, maar dan slaat de sfeer in Rusland toch écht om en komt het leven van de aristocratische familie van Valeria (en vele andere families natuurlijk) compleet overhoop te liggen… Jaren van zien te overleven volgen en de hele tijd is er dat sprankje hoop dat Valeria en Vladimir ooit nog samen zullen komen, al wordt die kans steeds kleiner…

Ik hou heel erg van de afwisseling tussen de verhaallijn in het heden en die in het verleden, zo komen beide verhalen, beide hoofdpersonen, helemaal tot leven, inclusief de wereld/tijd waarin ze leven. Het verhaal is echt onwijs meeslepend, ik kon maar met heel veel moeite stoppen met lezen! Steeds nog éven een klein stukje verder (en dan moeten haasten ). De geschiedenis kwam helemaal tot leven voor me, het was echt een reis door de tijd! Hele levendige beschrijvingen van een hele roerige tijd…
Het is een hele romantische maar tegelijkertijd hartverscheurende liefdesgeschiedenis. Een verhaal over vasthouden aan (vervlogen?) dromen, hoop, wanhoop, de moed om keuzes te maken en door te gaan, het zo goed mogelijk doen… Heel ontroerend… Ook die ‘kleine’ maar toch hele grote rol voor kat Barsik en de maan… Wow, zo mooi! 
Ik heb echt heel erg genoten van dit mooie verhaal en van de fijne personages, in heden en verleden. Ik heb me er helemaal in ondergedompeld en kon er maar met moeite uit komen! Balen dat het boek alweer uit is…
Ik hoop dat ik een beetje recht heb kunnen doen aan het verhaal, een beetje heb duidelijk kunnen maken hoe mooi ik het vind! Moeilijk om alle juiste woorden te vinden.  Echt een aanrader!!

Ze wilde geloven dat Vladimirs brieven niet aankwamen. Of dat hij geen kans zag om die te versturen. De onwetendheid was een marteling. Tegelijkertijd liet onwetendheid ruimte voor hoop, want dan kon je van het beste uitgaan. Aan het ergste wilde ze liever niet denken.

De verloren dromen van Valeria 
ISBN 9789022595794 – Uitgever: Boekerij – 400 pagina’s – Verschenen: februari 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.