Tijdgeesten 2: Monsterlijke streken – Victor Piñeiro

Mevrouw Vlad? Vlad is een vampier. En dat bedoel ik letterlijk. Ze drinkt bloed uit een thermosfles. (…) O, en ze is veruit de strengste en gemeenste leraar van heel Finistere. Vlad als schoolhoofd is de allerergste nachtmerrie van je ergste nachtmerries.

Korte inhoud 
“Er waait een gure wind op school…
Mevrouw Vlad heeft de touwtjes in handen op Finistere: minder vrij, vaker nablijven en veel meer huiswerk…
Afgrijselijk! Wanneer Javi, Brady en Wiki zich beklagen, verschijnt Graaf Dracula op het toneel. Alles lijkt nu veel beter. Totdat het trio een mysterieus kasteel ontdekt. In de pikdonkere bibliotheek ontdekt Wiki welke sinistere plannen hen wachten.”

Gales kantoor was fantastisch (…). Dat van Vlad hield het midden tussen een graftombe, een kerkhof en de binnenkant van een trollennavel. Als ik het in één woord moest beschrijven, zou dat ‘dood’ zijn. Als ik het in zes woorden moest beschrijven, zouden die ‘dood dood dood dood dood dood’ zijn.

Mijn mening 
Oh, wat genoot ik van het eerste deel in de fijne Tijdgeesten-serie, waarin we kennismaakten met Javi, Brady en Wiki en hun bijzondere tafel en bel, waarmee personen uit de geschiedenis en uit verhalen opgeroepen kunnen worden. En ook met hun bijzondere kasteel-school Finistere (met name de leraren!).  Ik had meteen zin in meer!!!

In de kooi lag de bel: de bel waarmee we heel makkelijk iedereen uit de geschiedenis of uit verhalen kunnen oproepen.

Het schoolhoofd van Finistere, mevrouw Dorothy Gale, moet dringend naar huis voor een tijdje, dus ze heeft een nieuw schoolhoofd aangewezen. Als Javi (12), zijn zusje Brady (9) en Javi’s beste vriend Wiki ontdekken wie dat is – mevrouw Vlad – zijn ze niet blij! Er veranderen een hoop dingen op school. En niet ten goede… Veel nablijven, veel angst: het is een doodse boel… Tot er een nieuwe onderdirecteur op het toneel verschijnt, een oude vriend van Vlad: meneer Dragon. Met zijn komst breken gouden tijden aan. Maar Wiki vertrouwt hem niet helemaal en als de vrienden in het magische bos een angstaanjagend kasteel ontdekken wordt duidelijk dat er duistere dingen gaande zijn. Ze gaan op onderzoek uit…
Weten Javi, Wiki en Brady, met hulp van oude en nieuwe ’tafelgasten’ de boel weer te redden?

Wie zou er niet achter een geinende, rijmende en verdwijnende kat aan lopen?

Wat was het weer een heerlijk spannend, avontuurlijk én humoristisch verhaal!  Ik heb van A tot Z zitten smullen en verveelde me geen moment! Eenmaal begonnen met lezen was er geen stoppen meer aan…
De personages zijn zo ontzettend leuk: Javi (chef-kok en zesjesmens) die continu aan zichzelf twijfelt en heerlijk sarcastisch is, zijn zusje Brady (ninja en actieheld) die nergens bang voor is en enorm strijdlustig is, Wiki (encyclopedie op pootjes) die enorm veel gelezen heeft en heel veel weet over de vreemde gasten die ze tegenkomen (en de originele verhalen kent, niet de filmversies ), het is een heerlijk stelletje bij elkaar! Maar ook de bijzondere leerkrachten op Finistere (Dorothy, Frida…) en de tafelgasten die de vrienden oproepen, zoals o.a. oude bekende Mozartje en nieuwe gast Kolderkat, zijn echt zo leuk!!! 
Ik werd van begin tot eind meegesleept, beleefde het lekker spannende avontuur mee, streed mee tegen de monsters en heb ontzettend moeten lachen om o.a. Javi’s uitspraken en gedachten! Echt weer een heerlijk verhaal dat meteen smaakt naar meer, véél meer.
(Wat ik wel erg jammer vind is dat in de korte inhoud op de achterkant al iets wordt prijsgegeven waarvan het in het verhaal wel eventjes duurt voordat het bekend is… )

‘Bibliotheek. Morgen. Of we zijn. al dood.’
Ik kreunde. Ik haatte het om al dood te zijn.

Monsterlijke streken 
ISBN 9789026159046 – Uitgeverij De Fontein – 280 pagina’s – Verschenen: oktober 2022 – Vertaald door: Mechteld Jansen – Deel 2 in de Tijdgeesten-serie – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.