De harteloze muze – Nynke Laanstra

De harteloze muze
Samenvatting
(Let op: kan spoilers bevatten als je de vorige delen niet gelezen hebt!)
“Ik dacht dat het voorbij was, maar ik zit er weer middenin. Sterker nog, ik moet de leiding nemen. Het kan niet anders. Dit moet voor eens en voor altijd voorbij zijn. Zijn heerschappij heeft te lang geduurd en teveel kapotgemaakt.”

Aan het einde van De sluwe verleider wordt duidelijk dat Lars ervandoor is met Kjells halfzusje Stine. Hij heeft haar ontvoert naar Frankrijk om wraak te nemen op zijn zoon Kjell, die hem te grazen heeft genomen samen met Fien, om Fiens dochter Eva uit zijn klauwen te redden.
Kjell is waanzinnig van woede en zorgen. Continue hoort hij de spottende stem van zijn sadistische vader in zijn hoofd. Hij wil blind achter Lars aan gaan, hem vermoorden en zijn zusje redden. Gelukkig weet Fien hem tot rede te brengen; ze moeten een goed doordacht plan hebben om Lars te slim af te zijn.
Fien heeft haar dochter terug, dus ze zou zich om kunnen draaien en weglopen, maar ze wil nooit meer in angst om hoeven kijken, bang voor de wraak van Lars, wiens muze ze ooit was. Dus ze besluit de touwtjes in handen te nemen en bedenkt een ingenieus plan om de perfecte moord uit te voeren.
Zou het haar en Kjell, met behulp van Fiens vriend Caiden en zijn kornuiten, lukken om de duivelse Lars tot waanzin te drijven en voorgoed met hem af te rekenen?

“Het gaat lukken. De doden komen tot leven. Hoe? Geen idee. Locatie: ergens in Frankrijk. Target: Lars en zijn kornuiten. Doel: de duivel voor eeuwig terugdrijven naar het vagevuur.”

Auteur
“Nynke Laanstra (Leeuwarden, 1965) creëert sinds haar prille jeugd al verhalen. Een ziekenhuisbed was toen haar decor en podium. De ervaringen nam ze mee in haar werk als PR-adviseur. Haar passie heeft ze omgezet in een missie: ze wil nog steeds vertellen, iets teweegbrengen, universele thema’s afstoffen en deze nieuw elan verschaffen, altijd op zoek naar de controverse.”

Mijn mening
De harteloze muze begint met een terugblik op de vorige twee delen uit de trilogie, erg fijn want dan is je geheugen weer even opgefrist. Voor mij was het al een tijdje terug dat ik ze gelezen had. Ik had echt onwijs veel zin om te beginnen in dit boek, aangezien ik erg enthousiast was over de vorige delen. Maar, hoe moeilijk ik het ook vind om te zeggen, dit derde deel viel me een beetje tegen…

Dit deel leest weer als een trein, Nynke heeft een fijne schrijfstijl, je vliegt echt door het spannende verhaal heen. Waar de vorige delen erotische thrillers waren, is dit deel echt een psychologische thriller. Alles draait erom om de duivelse Lars, de man die Fien ooit in zijn macht had en die vele levens kapotgemaakt heeft, tot waanzin te drijven, te tergen en hem dan een enkeltje hel te geven. Om dat te bereiken wordt er een plan gesmeed om geesten uit het verleden weer tot leven te brengen. En op zich is dat plan heel erg ingenieus, heel boeiend en spannend om te lezen, maar ik vond het wel iets te lang duren voor er daadwerkelijk tot actie overgegaan werd en vervolgens vond ik het actie-deel niet in verhouding tot de voorbereiding. Het einde van het boek was eerlijk gezegd een beetje een anti-climax voor me…
En de toon van dit slot-deel was me ook iets te grimmig. De personages zijn zo vol van woede, wraakgevoelens, haat en wantrouwen. Er wordt naar mijn mening net te hysterisch gedaan af en toe, ik werd er gewoon naar van. Ik snap dat haat is waardoor de hoofdpersonen gedreven worden, dat ze die duivelse man zo haten dat er voorgoed met hem afgerekend moet worden, maar het had voor mijn gevoel wel iets kalmer (killer?) gekund.

Wil ik zeggen dat De harteloze muze een slecht boek is? Zeker niet! Het maakt de trilogie echt compleet, je weet nu hoe het afloopt met de personages waar je zolang mee meegeleefd hebt. Als je eenmaal aan het lezen bent moet je gewoon weten hoe het boek afloopt, want spannend en boeiend is het absoluut. Ik hoop alleen wel dat jij er een tevredener gevoel aan zult overhouden dan ik…

De harteloze muze is boek van de maand januari in de Boekenwurmenclub. Wat Jenny ervan vond lees je hier.

De harteloze muze
ISBN 9789491472626 – Uitgever: Booklight – 200 pagina’s – Verschenen: december 2014 – Deel 3 van de Geloof-hoop-liefde-trilogie
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

Dit is boek 2/40 voor de leesuitdaging Ik lees Nederlands 2015.

0 thoughts on “De harteloze muze – Nynke Laanstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.