Spuiten & snikken – Claudia van Loon

Spuiten en snikken
Samenvatting
“Een op de zes stellen krijgt in hun leven te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Met mijn verhaal wil ik het onderwerp bespreekbaar maken en meerdere taboes doorbreken. Ik hoop dat lotgenoten (h)erkenning vinden in mijn boek. Ook wil ik familieleden en vrienden van deze stellen laten zien wat er in ons omgaat. Hoe ga je om met verminderde vruchtbaarheid als het jou en je omgeving raakt?”

Maart 2008, tijdens een avondje stappen komt Claudia Jan tegen, die ze nog kent van de middelbare school. Er zijn op slag kriebels, maar Claudia heeft een relatie. Toch valt er tegen de verliefdheid niet te vechten, ze horen bij elkaar, dus het duurt niet lang voor ze een stel zijn. Ze genieten samen van het leven. Ze studeren af, krijgen een goede baan, kopen samen een huis en er komt gezinsuitbreiding in de vorm van Charlie, een chocoladebruine labradorpup. Op gegeven moment besluiten ze dat ze voor een kindje willen gaan. En als ze zich dan ook nog eens verloven lijkt het niet meer stuk te kunnen.
Maar, de maanden gaan voorbij en Claudia raakt maar niet zwanger en ze begint bang te worden. Na een jaar zelf proberen komen ze in de onderzoeksmolen terecht. Jan blijkt sterk verminderd vruchtbaar en hun enige optie is ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie). De heftige Medische Malle Molen begint te draaien voor Jan en Claudia…

“Ik voel me verschrikkelijk eenzaam en onbegrepen. Iedereen denkt maar dat ik sterk ben, dat ik het wel even doe. […] Dat ik er niet zoveel mee bezig moet zijn. Dat het anders een obsessie wordt. Dat ik het los moet laten en dan vast heel snel zwanger ben. Dat ik nog jong genoeg ben, dat het vanzelf wel komt. […] Dat we dit, dat we dat en dat we zus en dat we zo. […] Maar niemand begrijpt hoe ik me voel.”

Auteur
“Claudia van Loon (1985) beschrijft het lange en moeilijke traject dat zij samen met haar man Jan aflegt om hun grote wens uit te laten komen. Ze deelt hierbij haar diepste gevoelens en neemt de lezer mee op een reis langs teleurstellingen, vruchtbaarheidsbehandelingen, onzekerheden, angsten en intens verdriet, maar ook langs dankbaarheid en groot geluk.”

Mijn mening
In Spuiten & snikken vertelt Claudia van Loon heel openhartig over de kinderwens van haar en haar man. Ze schrijft op een heel toegankelijke manier over de lange, heftige weg die ze bewandeld hebben, waar verdriet en vreugde elkaar afwisselden en waar hun liefde altijd stand heeft gehouden en zelfs alleen maar sterker is geworden.
Tijdens het lezen was ik echt weer even terug in de heftige tijd die ook wij hebben gehad. Ik zat helemaal in het verhaal, leefde ontzettend mee met Claudia en Jan en heb op veel momenten flink moeten slikken.
Spuiten & snikken biedt niet alleen (h)erkenning, het is ook nog informatief, doordat Claudia veel uitleg geeft over de onderdelen van de behandeling en over wat het traject met haar deed. Ik denk dat het verhaal van Claudia absoluut bijdraagt aan het onderwerp vruchtbaarheidsproblemen bespreekbaar maken. Het zal lezers, in hetzelfde schuitje of niet, laten zien hoe heftig de ups en downs zijn die je meemaakt, dat je naar je gevoel moet luisteren en bovenal dat je altijd hoop moet houden.

Spuiten en snikken2
Spuiten & snikken
ISBN 9789491061431 – Uitgever: Kaft Media – 272 pagina’s – Verschenen: november 2014
O.a. verkrijgbaar bij Bruna.nl en via de site van Claudia van Loon

Dit is boek 1/40 voor de leesuitdaging Ik lees Nederlands 2015.

One thought on “Spuiten & snikken – Claudia van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.