Weekend weg wandelgids – Claudia Straatmans

Als hoofdredacteur van een lifestyleglossy koppel ik graag een beloning aan een wandeling, om zo ook het beloningscentrum in je hersens in beweging te krijgen. Een lekkere koffie, een goed glas wijn, een interieur of lifestyleplek die je ogen kust, horen voor mij allemaal bij ‘Lopen voor Lekkers’.

KORTE INHOUD 
“Wandelen is goed voor je. Het maakt je hoofd leeg, is laagdrempelig en vooral heel leuk. Als je eenmaal het loopvirus te pakken hebt, smaakt het algauw naar meer. Zo merkte ook ‘de wandelende hoofdredacteur’ Claudia Straatmans, die steeds vaker de vraag kreeg: waar kan ik naartoe om een weekend mooi te wandelen?

In de Weekend Weg Wandelgids vind je twintig waanzinnige weekendbestemmingen in eigen land van waaruit je veertig wandelroutes kunt lopen. Deze praktische gids – met overzichtelijke kaartjes – voert je langs de mooiste plekken in alle provincies van Nederland.

Net als in haar eerdere wandelboeken geeft Claudia Straatmans in de Weekend Weg Wandelgids volop lifestyletips. Van wijn drinken in een bekroonde Achterhoekse wijngaard tot lunchen in een Veluwse uitspanning die ooit door koning Willem III gefrequenteerd werd. Ook verzamelde ze de bijzonderste plekken om te overnachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van slapen in een oude bunker? Of in een tot vijfsterrenhotel getransformeerd vijftiendeeeuws klooster?”

Dan wordt het even wat minder pittoresk. (…) … nieuwbouw negeren en pas weer ademhalen als je op de Landsmeerderdijk loopt. Lopen is als het leven. Soms móét je door mindere stukken heen om daarna de pracht weer te kunnen waarderen.

MIJN MENING 
Ik hou van wandelen en ik hou van ‘Lopen voor Lekkers’, geen wonder dus dat ik fan ben van de wandelgidsen van ‘wandelende hoofdredacteur’ Claudia Straatmans!

Wandelen is gezond en heeft voordelen voor lijf en leden (‘Hoe meer je loopt, hoe langer je leeft’), dus waar wacht je nog op? Na twee uitgebreide ‘glossy’ wandelgidsen (Het Lifestylewandelboek & Het 4-seizoenenwandelboek, prachtige naslagwerken) heeft Claudia Straatmans nu deze Weekend weg wandelgids in meeneem-formaat geschreven.
Er staan 20 weekendbestemmingen in – 19 in de Nederlandse provincies, 1 in België – om uit te kiezen voor een nachtje weg, met op beide dagen een beschreven wandeling in de prachtige natuurlijke omgeving. De ene dag een iets langere wandeling met uitzicht op een overnachting op een fijn adres, de andere dag een iets kortere wandeling, om daarna weer opgeladen naar huis terug te keren.
Er worden vervolgens allerlei tips gegeven voor ‘Lopen voor Lekkers’-locaties; overnachtingen op speciale plekken, adresjes waar je wat lekkers kunt krijgen, of wat moois kunt zien/doen. ‘Nu we er toch zijn’.

De gids ziet er weer prachtig verzorgd uit; voorin en achterin een inspirerende wandelquote, bij ieder weekend een prachtige foto, overzichtelijke kaarten van de wandelingen en paarse tekstblokken waarin praktische info over de wandeling wordt gegeven. Heel erg handig en helder! (Fijn dat er ook gedacht wordt aan de hondeneigenaar! )
Er hadden van mij best wat meer foto’s in mogen staan met wat je onderweg tegenkomt, maar ik begrijp heel goed dat de gids compact moest blijven zodat het echt een meeneem-wandelgids werd en geen naslagwerk.
De wandelingen die Claudia gemaakt heeft worden op een hele fijne, heldere manier beschreven, met een vleugje humor, altijd fijn! Ik moest af en toe wel gniffelen. De vele ‘Lopen voor Lekkers’-tips doen je verlangen naar het overnachten op de gegeven plekken en watertanden naar het smullen van het lekkers bij de restaurants. Ik kreeg van deze gids ook zóveel zin om allerlei wandelingen te gaan maken! Er is zo onwijs veel moois te vinden hier in Nederland, we hebben nog láng niet alle natuurschoon bewonderd. Nog zoveel te ontdekken… Wat een rijkdom!
En: ik hoef niet al die fijne tips te onthouden, want ik kan gewoon de Weekend weg wandelgids er weer bij pakken, keer op keer.
Echt weer een héérlijke & inspirerende wandelgids, waarvan je zin krijgt om eropuit te gaan! Bedankt voor al het fijns, Claudia! (Wat wordt de volgende wandelgids? #moreplease)

Ondertussen regent het dat het giet. Het scheelt dat we in het bos lopen en niet op een open vlakte, maar ingesnoerd in onze regenkleding lopen we er niet echt fraai bij. ‘We zijn zo graag in de natuur, omdat deze geen mening over ons heeft,’ citeren we filosoof Friedrich Nietzsche dan maar.

PS: Lees dus ook zeker Claudia’s andere prachtige & inspirerende wandelgidsen: Het Lifestylewandelboek & Het 4-seizoenenwandelboek!

Weekend weg wandelgids 
ISBN 9789026365065 – Ambo Anthos Uitgevers – 216 pagina’s – Verschenen: november 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.