Blogtournee: Laat mijn hand niet los – Michel Bussi

Laat mijn hand niet los
Samenvatting:
“’Ik loop even naar boven, naar de kamer.’ Liane wacht niet op antwoord, ze laat haar dochtertje en haar man alleen even weten dat ze vertrekt, voordat ze opgewekt en stralend bij het zwembad wegloopt.”

Martial Bellion is met zijn vrouw Liane en hun zesjarige dochtertje Sofa op vakantie op het exotische eiland Réunion (een Frans overzees departement). Als Liane op een middag even naar de hotelkamer gaat keert ze niet meer terug. Na een tijdje gaat Martial een kijkje nemen en ontdekt dat de kamer leeg is en Lianes spullen zijn verdwenen. Hij doet aangifte van vermissing bij de politie. Alleen lijkt hij niet erg aangedaan… En als de politie de kamer onderzoekt en daar bloed vindt en bij ondervraging van het personeel alle pijlen naar Martial wijzen is hij de hoofdverdachte in de zaak. Maar hij houdt vol dat hij onschuldig is, ondanks de overweldigende bewijzen. Dan slaat hij ineens met zijn dochtertje Sofa op de vlucht. Waarom vluchten als je onschuldig bent?
Wat volgt is een klopjacht op een man die een spoor van doden nalaat. Maar het is lastig, want Martial blijkt het eiland op zijn duimpje te kennen…

“Onderduiken. Liegen. Vluchten. Doden. Heeft hij nog een andere keus?”

Auteur:
Michel Bussi heeft zeven romans geschreven. Hij is een bestsellerauteur in Frankrijk. Laat mijn hand niet los is het eerste boek dat in het Nederlands is uitgegeven.

Mijn mening:
Doordat de eerste hoofdstukken van dit boek continue wisselden van perspectief, verschillende personages gaven hun gedetailleerde visie op het verdwijnen van Liane, moest ik erg inkomen in het verhaal. Ik had het gevoel dat de spanning niet snel genoeg opgebouwd werd. Wat ook niet meehielp in de leessnelheid was dat er erg veel woorden uit het dialect van het eiland gebruikt worden, waar wel een verklarende woordenlijst voor is, maar je bleef naar achterin het boek bladeren. Op gegeven moment heb ik er maar overheen gelezen.
Toch wil je wel doorlezen, want het verhaal is al wel direct intrigerend. De vrouw die verdwijnt, de kamer vol met bewijzen van een misdrijf, de man die niet erg aangeslagen lijkt, geen schuld bekent, maar toch ineens met zijn dochtertje op de vlucht slaat…
Gelukkig komt dan ineens de vaart erin; het verhaal wordt spannender, de hoofdstukken worden wat langer en de perspectieven wisselen niet meer zo snel. Je komt langzaam steeds meer te weten over Martial en zijn beweegredenen; waarom hij geen goede band heeft met zijn dochtertje, hoe het komt dat hij op Réunion wel erg goed de weg weet. Niet alleen door de hoofdstukken vanuit zijn en Sofa’s perspectief, maar ook door de klopjacht van politiekapitein Aja Purvi en haar onconventionele luitenant Christos op de man die een spoor van destructie achterlaat. En tussen de spannende race tegen de klok door leer je ook nog eens over de geschiedenis en cultuur van het eiland Réunion.
Ik ben blij dat ik heb doorgelezen, want de auteur heeft een sterk en spannend verhaal geschreven waarin de vele puzzelstukjes pas op het eind allemaal in elkaar blijken te passen.

Blogtournee:
Ik heb dit boeken mogen lezen voor de blogtournee van Signatuur. Tien dagen lang verschijnen er op verschillende blogs artikelen over Laat mijn hand niet los. De lijst met alle deelnemers vind je hier.

Laat mijn hand niet los
ISBN 9789056725075 – Uitgever: Signatuur – 344 pagina’s – Verschenen: november 2014 – Originele titel: Ne lâche pas ma main – Vertaald uit het Frans door: Marga Blankestijn
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “Blogtournee: Laat mijn hand niet los – Michel Bussi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.