Favoriete kinderboeken om (eindeloos) te herlezen

Herlees kinderboeken
Van de week vroeg de Bibliotheek (@bibliotheek) op Twitter: “Wat is, volgens jou, het mooiste kinderboek ooit?”
Het eerste boek wat in me op kwam was Die andere trap naar boven van Pam Conrad, dat is echt één van mijn lievelingsboeken van vroeger. Na even nadenken heb ik ook nog De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren, Matilda van Roald Dahl, De kleine kapitein van Paul Biegel, Winnie de Poeh van A.A. Milne en Alice in Wonderland van Lewis Carroll genoemd.

Door het noemen van en nadenken over mijn favoriete kinderboeken kreeg ik zoveel zin om ze weer eens te lezen! Vanmorgen voor de boekenkast bedacht ik me dat ik Momo en de tijdspaarders van Michael Ende ook weer zou willen herlezen. En eigenlijk had ik nog wel tig boeken uit de kast kunnen trekken…

Maar voor nu dus even deze zes “favoriete kinderboeken om (eindeloos) te herlezen”:

Die andere trap naar boven – Pam Conrad
“Zoë heeft een vriendin uit de vorige eeuw die ze kan ontmoeten via een oude achtertrap. Als ze hoort dat dat meisje op haar elfde zal sterven, wil ze proberen de loop der dingen te veranderen om dat te voorkomen. Vanaf ca. 10 jaar.”
Ik denk dat met dit boek mijn liefde is begonnen voor boeken waarin personages tijdreizen, of waarin heden en verleden samenkomen.

De (grote) kleine kapitein – Paul Biegel (omnibus)
“De kleine kapitein gaat met zijn vrienden Marinka, dikke Druif en bange Toontje in een wonderlijk schip op reis. Ze beleven allerlei avonturen, bevaren zeeën, bezoeken eilanden en belanden zelfs in de gevangenis. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.”
Deze boeken blijven zo heerlijk avontuurlijk en fantasierijk.

Momo en de tijdspaarders – Michael Ende
“Momo leeft zonder vader en moeder in een oude ruïne en helpt veel mensen door naar hen te luisteren, totdat de tijdspaarders komen die de sfeer verzieken en alles regelen naar de eisen van tijd en geld. Vanaf ca. 13 jaar.”
Ik weet niet meer zo goed hoe dit boek gaat, maar wel dat het veel indruk op me maakte vroeger. Echt tijd om hem weer eens te lezen dus.

Matilda – Roald Dahl
“Matilda is een hoogbegaafd kind. Voordat ze vijf was, las ze al boeken voor grote mensen. Haar ouders vinden haar alleen maar lastig en op school heeft ze het ook niet gemakkelijk. Maar Matilda is niet voor niets zo slim! Vanaf ca. 10 jaar.”
Wie kent dit boek over de lieve en slimme Matilda niet? Ook de film is nog altijd genieten!

De gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren
“Kruimel Leeuwenhart (ik-figuur) ontwaakt na zijn dood in het paradijs Nangijala, waar zijn grote broer Jonatan op hem wacht. Als Nangijala bedreigd wordt door de tiran Tengil, gaan de broers de gevaarlijke strijd met hem aan. Vanaf ca. 10 jaar.”
Prachtig sprookjesachtig verhaal over twee broers die vlak na elkaar doodgaan en elkaar in het hiernamaals weer vinden en daar een avontuur beleven.

Ronja de roversdochter – Astrid Lindgren
“Ronja en Birk willen niet meedoen aan de ruzie tussen hun vaders, die beiden gevreesde roverhoofdmannen zijn. Zij kiezen voor de natuur, maar krijgen daar te maken met gevaarlijke vogelheksen en aardmannen. Vanaf ca. 10 jaar.”
Ook van dit boek weet ik niet veel meer, behalve dat het ook zo heerlijk avontuurlijk is.

De inhoudsinformatie van de boeken komt van de website van de bibliotheek.

Wat is jouw favoriete kinderboek? Of heb jij er net als ik (veel) meer dan één?

15 thoughts on “Favoriete kinderboeken om (eindeloos) te herlezen

 1. natuurlijk heb ik veel meer favoriete kinderboeken dan één, maar “Meester van de zwarte molen” van Otfried Preussler heeft een speciaal plekje. Een superspannend boek voor 12+.

  Andere boeken die ik leuk vond:
  Roald Dahl – Sjakie en de chocoladefabriek
  Enid Blyton – alle boeken van De Vijf
  Astrid Lindgren – De gebroeders Leeuwenhart
  Annie M.G. Schmidt – Pluk van de Petteflet
  Thea Beckman – alle boeken

 2. Ik vond De dievenbende van Scipio altijd ge-wel-dig. Heb hem alleen nooit herlezen omdat ik het verhaal altijd zó bijzonder vond. Ik weet bijna zeker dat de magie er nu vanaf is en dat wil ik niet verpesten haha!

 3. Naast alle boeken van Roald Dahl, ook ‘Kinderen van moeder aarde’ van Thea Beckman. En ik vond de ouderwetse meisjesboeken van bijvoorbeeld Freddy Hagers en Annie de Man ook super. In de boekenkast van mijn tante in Italië stonden daar de planken vol mee. Heerlijk!

  1. Ik was juist fan van de historische boeken van Thea Beckman, vooral de 100-jarige oorlog trilogie. Ik geloof dat ik van Hagers weleens een Marjoleintje boekje gelezen heb 🙂

 4. Door het boek Matilda heb ik de smaak van het lezen te pakken gekregen dus dat is zeker een boek dat mij bij blijft. Er zijn nog 2 kinderboekjes die mij altijd zijn bij gebleven: Een beer bij volle maan en Een feest boven de wolken maar de auteurs ken ik niet meer.

 5. Grappig! Ik heb gisterenavond nog een blogpost ingevoerd met mijn favoriete jeugdboeken. Erg dat ik op dat moment niet aan ‘Ronja, de roversdochter’ heb gedacht. ‘Mathilda’ staat er dan weer wel tussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.