Een voor een – Alice Feeney

Ik ben geboren met een gebroken hart.
De dag dat ik op deze eenzame kleine wereld kwam, was ook de eerste keer dat ik stierf.

KORTE INHOUD 
“Nadat ze elkaar jaren uit de weg zijn gegaan, verzamelt Daisy Darkers hele familie zich ter gelegenheid van Nana’s 80e verjaardag in Nana’s vervallen, wat spookachtige huis op een klein getijdeneiland. Eindelijk is de hele clan herenigd. En als het vloed wordt, zullen ze acht uur lang van de wereld worden afgesloten.

De familie arriveert. Dan, klokslag middernacht, terwijl er een storm woedt, wordt Nana opeens dood aangetroffen. En een uur later volgt het volgende slachtoffer.
Gevangen op een eiland waar iemand de familieleden een voor een doodt, moeten de Darkers zich buigen over de huidige dreiging én moeten ze allemaal hun geheimen uit het verleden onder ogen zien – voordat het tij keert en alles wordt onthuld.”

Sommige mensen zijn niet in staat de schoonheid in het onvolmaakte te zien, maar ik heb altijd van mijn oma, mijn ouders en mijn zussen gehouden. Ongeacht wat ze van me vonden, en ondanks alles wat er was gebeurd.

MIJN MENING 
De vorige drie thrillers van Alice Feeney vond ik overwegend erg goed (Tot de dood ons scheidt echt super!), dus ik had heel erg veel zin in deze nieuwste! En toen zag ik (eigenlijk nu net pas) ook nog eens dat ik achterop het boek gequote wordt, wow!

De familie Darker is nooit heel erg hecht geweest, er zit veel haat en nijd en oud zeer in de familie, en ze zijn dan ook al tien jaar niet met de hele familie samen geweest. Maar voor oma Nana’s 80e verjaardag komen ze dan toch allemaal samen in haar vervallen, bijzondere huis, Seaglass, op een privé-eilandje net voor de kust van Cornwall. Enkel bij laagwater bereikbaar…
Vader en moeder (al jaren gescheiden, maar zij heeft altijd contact gehouden met haar schoonmoeder), oudste dochter Rose, middelste dochter Lily (de enige waar moeder hecht mee is), haar dochter Trixie (15, de enige waar Daisy naast Nana fijn contact mee heeft) en jongste dochter Daisy (29, met haar ‘gebroken’ hart is ze al een aantal keer bijna gestorven, de lieveling van oma).
Maar dan om middernacht blijkt dat niet iedereen het eiland levend zal verlaten. Nana wordt dood aangetroffen. En een uur later is de volgende Darker aan de beurt… Wie is de Darkers een voor een aan het uitmoorden? En welke duistere geheimen zullen er boven tafel gaan komen? Ze zitten nog wel even met elkaar opgescheept…

Als het tij opkomt, zullen we acht uur lang afgesneden zijn van de rest van de wereld. Als het eb wordt, betwijfel ik of we ooit nog allemaal samen zullen komen.

Weer een verhaal in Agatha Christie-stijl! Ik lees er de laatste tijd meer, het lijkt wel erg in te zijn. Maar: dat vind ik helemaal niet vervelend! Ik hou juist wel van zo’n ‘speurneus’-verhaal over een groep mensen vol borrelende, duistere geheimen, waarvan er wel eentje de dader móét zijn, maar wie en waarom?? Langzaam vallen er dan kandidaten af (hier wel vrij definitief ) en kom je dichter bij de oplossing… Om dan hopelijk toch nog verrast te worden!
Het verhaal leest superfijn weg en was zo meeslepend dat ik maar moeilijk kon stoppen met lezen! Smullen, die haat en nijd tussen de familieleden en dan die lieve Daisy (de verteller) die de lieve vrede probeert te bewaren en toch nog iets positiefs weet te zien in haar ouders en zussen… Zij heeft een geheim, ze blijken allemaal wel hun geheimen te hebben, maar wát is er precies gaande? En welke geheimen hebben geleid tot deze duistere moordnacht? Ze moeten kennelijk allemaal hun verleden onder ogen zien en halen gedwongen herinneringen op (wij door Daisy nog meer van haar herinneringen) door de videobanden met homevideo’s die een rol spelen in het verhaal…
Je bent, net als de personages, de hele tijd wantrouwend tegenover de anderen. Want één van hen moet de moordenaar zijn! En je vraagt je natuurlijk (Alice Feeney kennende) af of Daisy Darker, door alles wat ze heeft meegemaakt, wel zo’n betrouwbare verteller is… Echt een heerlijke psychologische thriller met Agatha Christie-vibes! Onwijs meeslepend en boeiend met de hele tijd een heerlijk beklemmende, duistere sfeer. Ik had al wel halverwege het verhaal een voorgevoel bij bepaalde dingen (ik ga niet spoileren ), maar eigenlijk was dat niet eens heel erg, ik heb toch wel ontzettend genoten van het verhaal.

Mijn quote staat achterop

Iemand is de Darker-familie een voor een aan het uitmoorden.
En ik vrees dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er weer een dode valt.

Een voor een 
ISBN 9789400516786 – A.W. Bruna Uitgevers – 384 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Vertaald door: Erik de Vries & Rosalyn van Moorselaar

One thought on “Een voor een – Alice Feeney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.