Snitch – Margje Woodrow

Radeloos wend ik mijn blik af. Wat ik ook zeg: ze gaat toch door. Het is een gewoonte aan het worden. Zij daagt me uit. Ik hap. Waarom laat ze me niet met rust?

Korte inhoud
De jarenlange vriendschap tussen Roos en Quinty staat ernstig onder druk wanneer Fenna bij hen in de klas komt. Quinty kiest voor Fenna en haar vrienden. Roos voelt zich afgedankt. Ze reageert heftig, iets wat haar omgeving als een probleem ziet. Er wordt zelfs ritalin voorgeschreven, maar Roos weigert.

Steeds vaker lijkt Roos betrokken bij ongelukken van haar klasgenoten. Ze heeft de schijn tegen en iedereen verdenkt haar. Maar dan ontdekt Roos wat er daadwerkelijk speelt. Geloven ze haar of is er sprake van verraad?

Ik baal zo van wat er net weer gebeurde. Maar ik baal nog meer van mezelf. Waarom hield ik mijn mond? Waarom heb ik in Fenna’s buurt de ruggengraat van een sardientje?

Auteur
“Margje Woodrow (1975) was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers als Verwoest, en aan het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen. Als ze hier niet mee bezig is, loopt ze hard met haar hond, kijkt ze films op Netflix of struint ze kringloopwinkels af, op zoek naar mooie en bijzondere spullen. Maar wát ze ook doet: ze houdt haar ogen en oren open voor ideeën voor nieuwe boeken! ”

Wat kan er in een halfjaar veel veranderen. Van een redelijk normaal leven ben ik beland in de hel.

Mijn mening
De vorige jeugdthriller van Margje Woodrow, mijn eerste kennismaking met haar, beviel me erg goed! Heel benieuwd dus naar deze volgende…

Roos was altijd beste vriendinnen met Quinty, totdat Fenna bij ze in de klas kwam en iedereen uit haar hand weet te laten eten. Nu is Quinty bevriend met Fenna en Roos is een buitenbeentje geworden waar Fenna het altijd op gemunt heeft. Extra leuk vindt ze het dat Roos gauw explodeert en overal de schuld van krijgt… Zelfs Roos’ ouders zien haar als probleemgeval en proberen haar aan de ritalin te krijgen.
Als er tijdens een muziekfestival, waar de klas heen is voor een schoolopdracht, een klasgenootje in het ziekenhuis terechtkomt met drank en drugs in haar lijf, zijn de rapen gaar. Alles en iedereen wijst naar Roos, maar zij heeft er helemaal niets mee te maken! Zal het haar lukken de werkelijke gebeurtenissen te achterhalen en pestkop Fenna en kornuiten te ontmaskeren? En kan het ooit nog goed komen tussen haar en Quinty of is het verraad te groot?

Meteen vanaf het begin had het verhaal me enorm te pakken, meteen koesterde ik haatgevoelens jegens die gruwelijke pestkop en manipulator Fenna. Grrrrrrrr! Bah, hoe kan iemand zo zijn? Eenmaal in haar klauwen… Dus ergens begreep ik Quinty wel, dat ze niet durft op te komen tegen haar. Maar aan de andere kant wil je haar een schop onder haar hol verkopen dat ze die arme Roos zo verraden heeft! Roos die compleet machteloos is in haar eentje, als probleemgeval bestempeld wordt en van het ene probleem in het andere rolt. Haar leven verandert steeds meer in een nachtmerrie en je hoopt zo dat ze daar uit weet te komen!

Het verhaal lees je vanuit de perspectieven van Roos en Quinty, dus je krijgt langzaamaan een steeds beter beeld van wat er allemaal gaande is met die Fenna en waar Roos en Quinty ongemerkt in verwikkeld raken. Je leeft ontzettend met ze mee en hoopt dat ze er ongeschonden uit komen.
De spanning in het boek wordt flink opgebouwd en de ontknoping is al helemaal retespannend! Daarnaast is het verhaal ook heel erg meeslepend en wist het me te raken. Echt weer niet weg te leggen dus, deze jeugdthriller! En onwijs jammer dat ik hem weer uit heb…

Quinty, Fenna, mijn klasgenoten, mama, Kooistra en zelfs de politie hebben het op mij gemunt.

Snitch
ISBN 9789026145209 – Uitgever: De Fontein – 272 pagina’s – Verschenen: maart 2018 – Leeftijd: 13+

[bol_product_links block_id=”bol_5b3b8a7354b62_selected-products” products=”9200000085931459,9200000085988433″ name=”snitch” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Snitch – Margje Woodrow

  1. Dit doet me deels een beetje denken aan mijn jeugd! Brrr! Gelukkig heb ik al een behoorlijke tijd geen last meer van de chick die mij het leven zuur maakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.