De vrouw in het blauw – Elly Griffiths

En dan ziet hij het. Een grafsteen dicht bij de achterste muur die glanst in het maanlicht, ernaast staat een vrouw. Een vrouw in witte gewaden en een loshangende blauwe mantel.

KORTE INHOUD 
“Ruth Galloway wordt door inspecteur Harry Nelson betrokken bij een zaak waarbij een dode vrouw in een greppel wordt gevonden, gekleed in een blauwe badjas. De vrouw blijkt patiënt te zijn geweest in het nabijgelegen ziekenhuis, waar ze werd behandeld voor haar verslavingen. Ondertussen ontvangen diverse vrouwen in het dorp dreigbrieven, gericht op vrouwelijke priesters waarin verwezen wordt naar ‘een vrouw, gekleed in het blauw, huilend om de wereld’. Terwijl het dorp zich voorbereidt op de jaarlijkse paasopvoering van de kruisiging, is de race begonnen om de moordenaar te ontmaskeren voordat deze opnieuw toeslaat…”

Inspecteur Harry Nelson hoort het nieuws als hij naar zijn werk rijdt. ‘Lichaam van een vrouw gevonden in een greppel buiten Walsingham. Aanwezigheid afdeling Ernstige Misdrijven gewenst.’ 

MIJN MENING 
Deel 8 in de altijd fijne Ruth Galloway-serie! Ik hoopte na deel 7 op wat meer Cathbad de druïde, en die speelde zomaar weer een fijne rol in dit deel!

Cathbad past op de kat van een vriend in diens huis St. Simeon’s Cottage (grenzend aan St. Simeon’s Church en het kerkhof) in Walsingham. Als hij ’s avonds op zoek gaat naar de ontsnapte kat, ziet hij een mysterieuze vrouw bij een haast lichtgevende grafsteen. Ze is gekleed in witte gewaden en een blauwe mantel. Een Maria-verschijning? (Zij speelt wel een grote rol in het religieuze pelgrimsplaatsje…)
De volgende dag wordt inspecteur Harry Nelson opgeroepen om naar Walsingham te komen: er is een dode vrouw gevonden. Gewurgd. Ze blijkt een model te zijn geweest en ze verbleef in de Sanctuary, een privé-afkickkliniek vlakbij.
Ruth Galloway krijgt ondertussen een berichtje van een oude vriendin, Hilary, waarmee ze samen archeologie studeerde. Ze komt naar Walsingham en weet dat Ruth dichtbij woont, of ze wil afspreken? Ze wil dringend iets aan Ruth laten zien: dreigbrieven met een religieuze tint (en een verwijzing naar een opgraving in Walsingham), vol haat tegen vrouwelijke priesters zoals zij…
Pasen komt eraan en het dorp is druk met de voorbereidingen van de jaarlijkse activiteiten. Het wordt er steeds drukker met pelgrims… Harry gaat het nog lastig krijgen om de moordenaar en de schrijver van de dreigbrieven (dezelfde??) te ontmaskeren!

Heerlijk om meteen aan het begin van het boek al met druïde Cathbad (een goede vriend van Ruth, een heerlijk personage) te maken te krijgen! Dat is gegarandeerd gniffelen! En dat heb ik nog wel vaker gedaan tijdens het lezen, want Elly Griffiths weet sowieso fijn humor te verweven door het spannende verhaal!
Het verhaal speelt zich weer op een fantastische, sfeervolle locatie af, zo met dat pelgrimsdorp vol bijzondere, eeuwenoude, spirituele plekken. Het leest heerlijk vlot weg, is de hele tijd heerlijk meeslepend en wisselt voornamelijk tussen de verhaallijn van inspecteur (Harry) Nelson en dr. Ruth Galloway die met haar archeologische kennis de politie al vaak heeft kunnen assisteren. In dit deel komt het archeologische aspect helaas iets minder aan bod, Ruth is zelf niet bezig met een opgraving o.i.d.. Het is meer persoonlijk doordat een oude vriendin van haar bedreigd wordt en alles lijkt samen te hangen met Walsingham en de (religieuze) historie van het dorp, waar Ruth zich dan wel weer graag in verdiept. Heerlijk boeiend en heerlijk spannend! Ik heb enorm zitten genieten.
Ik vond het echt heel erg leuk om weer een avontuur te beleven vol politiespanning én historie met al die fijne personages die ik in mijn hart gesloten heb. Iedere keer zijn er wel weer verwikkelingen waardoor je benieuwd bent wat er in het volgende deel met o.a. Ruth en Nelson gaat gebeuren. Of dit onder ‘cosy crime’ valt weet ik niet, maar voor mij voelt het wel zo: iedere keer een heerlijk warm bad! Ik verheug me nu alweer op deel 9 (verschijnt in oktober!)!
(Wel weer met een grotere rol voor de archeologie, hopelijk…)

Ruth staart naar het scherm. Het is de tweede keer vanochtend dat Walsingham wordt genoemd en zoals Nelson altijd zegt: toeval bestaat niet.

De vrouw in het blauw 
ISBN 9789026167409 – Uitgeverij De Fontein – 320 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Vertaald door: Janet Limonard – Deel 8 in de Ruth Galloway-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.