Doden zonder naam – Elly Griffiths

Zodra ze het zag wist ze het. Een skelet, met nog steeds een paar repen kleding, gezicht naar beneden gekeerd, armen achter de rug bijeengebonden. Ruth moest vooral diep ademhalen door wat er aan het uiteinde van een van de armen zat. Een ijzeren haak…

Korte inhoud 
“Archeologe Ruth Galloway heeft een lichaam opgegraven op het terrein van Norwich Castle dat ooit een gevangenis was. Het zou Jemima Green kunnen zijn, ooit opgehangen voor de moord op vijf kinderen.
Inspecteur Harry Nelson heeft geen tijd voor moordenaars van lang geleden. Hij onderzoekt de zaak van drie baby’s die allen dood zijn aangetroffen in hun huis, in dezelfde buurt.
Dan raakt er een kind vermist. Kan de ontvoering in verband worden gebracht met de zaak van de lang overleden Jemima Green…?”

Eén dood kind en je krijgt een zorgzame familiebrigadier, drie en je krijgt een inspecteur met een schrijfblok en een akelig achterdochtige geest.

Mijn mening 
Deel 6 in de fijne Ruth Galloway-serie! Ik ben zo blij dat deze al wat oudere serie toch weer vertaald en uitgegeven wordt in Nederland, zo heb ik nog heerlijk wat te gaan! (t/m deel 9 staat i.i.g. al gepland en in het Engels zijn het er al veel meer!)

Forensisch archeoloog Ruth Galloway heeft een interessante opgraving gedaan bij Norwich Castle. Het zou weleens kunnen zijn dat ze ‘Mother Hook’, Jemima Green, heeft gevonden. Een 19e eeuwse ‘gastouder’ die verdacht werd van de moord op vele van de aan haar toevertrouwde kinderen. Zelfs de televisie heeft interesse, niet geheel naar Ruths zin. Maar haar baas Phil ziet het helemaal zitten om mee te doen aan tv-opnames voor het spraakmakende ‘Women Who Kill’. En de Amerikaanse historicus die erbij betrokken wordt wil met de hulp van Ruth juist proberen aan te tonen dat Jemima misschien wel onschuldig was…
Inspecteur Harry Nelson is met een hedendaagse kindermoord bezig. De zaak van de moeder bij wie al voor de derde keer een dode baby wordt aangetroffen. Hartverscheurend toeval? Of heeft ze er toch echt zelf de hand in gehad? Harry vertrouwt haar niet helemaal…
Dan verdwijnt er ook nog een jong kind en zet de politie alles op alles om haar levend terug te vinden. Heeft dit alles wat met elkaar te maken? En wat dan?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit deel íetsje minder vond dan de vorige, maar dat kan ook liggen aan mijn concentratieproblemen deze week. Ik had dit keer wat last van de vele, vlotte perspectiefwisselingen (die overigens wel een lekker breed beeld van de gebeurtenissen geven!) en de vele verhaallijnen (waarvan je zeker weet dat ze gaan samenkomen), ik moest wel echt hard mijn best doen om niet in de war te raken. En het was voor mijn gevoel dit keer iets meer politiezaak en iets minder archeologie, anders dan ik gewend ben van de serie.
Maar: het is wel gewoon weer een onwijs boeiend en meeslepend verhaal, lekker spannend en met fijne droge humor!  Ik vond het duistere sfeertje wat er de hele tijd is heerlijk en de locaties waar de spannende gebeurtenissen plaatsvinden onwijs toepasselijk. Ik zag het allemaal voor me!
Het verhaal leest heerlijk weg en verveelt geen moment, juist door die vele lijntjes en personages. Hoe gaat het aflopen? Hoe gaat het allemaal samenkomen?
En oh, wat een fijne personages heeft deze serie toch! Ik kan geen genoeg krijgen van archeoloog Ruth, inspecteur Nelson (en zijn team!) en natuurlijk die geweldige druïde Cathbad! Het blijft een serie waar ik weg van ben, met personages waar ik van hou, met onderwerpen waar ik steeds weer door geboeid word. Een serie waar ik maar geen genoeg van krijg! Meer, meer, meer! Ik verheug me er nu al op!!

Het is hetzelfde gevoel als ze had toen ze de beenderen voor het eerst in de sleuf zag liggen. Raak niet betrokken bij Mother Hook en laat Mother Hook niet betrokken raken bij jou.

Doden zonder naam 
ISBN 9789026165245 – Uitgeverij De Fontein – 336 pagina’s – Verschenen: april 2023 – Vertaling: Janet Limonard-Harkink – Deel 6 in de Ruth Galloway-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.