Niemand – Neil Gaiman & Chris Riddell

‘Dan noemen we hem Niemand,’ zei Silas. ‘Niemand Owens.’
Alsof het kind op zijn naam reageerde, sperde het ineens zijn ogen wijd open en was klaarwakker. Het keek om zich heen en nam alles in zich op: de gezichten van de doden, de mist en de maan.

KORTE INHOUD 
“Nim is een ongewone jongen, die op een ongewone plek woont: hij is de enige levende bewoner van een kerkhof. Als kind werd hij opgevoed door geesten, weerwolven en andere begraafplaatsbewoners. Zo leerde hij over de oude gewoonten in de tijden waarin zijn spookachtige beschermers leefden en heeft hij geleerd hoe hij zichzelf kan vervagen.
Kan een door geesten opgevoede jongen de wonderen en verschrikkingen van de wereld van zowel de levenden als de doden wel onder ogen zien? En dan zijn er ook nog de demonen die noch bij de levenden, noch bij de doden horen…”

Silas gaf hem goede raad en wat hij zei was altijd raak, juist en verstandig. Silas wist meer dan de andere bewoners van de begraafplaats omdat hij door zijn nachtelijke uitstapjes kon beschrijven hoe de buitenwereld er tegenwoordig uitzag in plaats van honderd jaar geleden.

Prachtige editie met goudgeel op snede

‘Je bent een dom kind,’ zei juffrouw Lupescu. ‘Je weet niks en je vindt het niet erg ook, wat nog erger is. Zeg me na: je hebt levenden en doden, je hebt dagvolk en nachtvolk, er zijn gruwels en mistwandelaars, opperjagers en hemelhonden. En je hebt eenlingen.’ 

MIJN MENING 
Dit is zo’n mooi boek om te zien! Luxe hardcover met goudgeel op snede en met de prachtige duistere, perfect passende illustraties van Chris Riddell! Een perfect plaatje… Dit is een heruitgave van Het Kerkhof, maar ik kende het boek nog niet, ik las sowieso alleen nog maar (schaam!) De Slaapster en de Spintol van Gaiman, dus ik was er onwijs benieuwd naar! Net zo duister als de looks doen vermoeden?

Een dreumes weet op wonderbaarlijke wijze te ontkomen aan de moordenaar die zijn ouders en zusje al heeft omgebracht. Het jongetje komt terecht op de oude begraafplaats (nu een beschermd natuurgebied) en wordt liefdevol opgenomen door de begraafplaatsbewoners. Hij krijgt de naam Niemand ‘Nim’, groeit op als zoon van meneer en mevrouw Owens (al 250 jaar getrouwd). Nim leidt een beschermd leventje op de begraafplaats, waar hij les krijgt van mensen die eeuwen geleden leefden en voedsel en wijze raad krijgt van zijn voogd Silas, de enige die wel de begraafplaats af kan omdat hij geen geest is, maar een ander soort wezen.
Er zal echter een moment komen dat Nim meer zal willen zien en leren en de buitenwereld in zal willen gaan. Zal hij dat aankunnen? Hij is nogal moderne-wereld-vreemd én is nog altijd in gevaar. Of zal zijn intelligentie en het feit dat hij o.a. vervagen heeft geleerd van de geesten hem helpen te overleven?

Aan de andere kant van het hek waren auto’s en geluiden en winkels. Achter hem lag de plaats waar hij zich thuis voelde: het koele, groene kerkhof, beschaduwd door bomen en klimplanten.
Met een bonkend hart liep Nim de buitenwereld in.

Wat een onwijs bijzonder verhaal is dit, vol fantastische personages! En wat heb ik er onwijs van genoten!! Eenmaal begonnen met lezen was er geen stoppen meer aan… Ik werd helemaal gegrepen door het ‘geestige’ verhaal.
Het boek leest echt heel erg lekker weg, ondanks de lange hoofdstukken waar ik normaalgesproken minder fan van ben, omdat de vertelstem zo fijn en pakkend is! Ik vergat alles om me heen en werd helemaal het verhaal in gezogen en was gewoon daar, bij Niemand en zijn bijzondere familie van geesten en andere ‘duistere’ wezens. (Leuk hoe je van Silas, Nims voogd, niet precies weet wat hij nou is, maar wel een vermoeden krijgt.) En ondanks het duistere van het verhaal – de moord waar het mee begint, het leven van Nim tussen de doden en het feit dat hij nog altijd niet veilig is voor de moordenaar die toen hij een dreumes was gefaald heeft – is het helemaal geen onwijs eng verhaal, het is zelfs hartverwarmend te noemen! En daarnaast is het geestig, mysterieus en lekker spannend. En ik had op gegeven moment zelfs een brok in mijn keel… Heel bijzonder!
Ik heb Nim en zijn medepersonages (de meeste dan ) helemaal in mijn hart gesloten en ben na dit voor mij tweede boek van zijn hand denk ik wel fan te noemen van Neil Gaiman! Op naar Coraline, die heb ik ook liggen! Nu al heel veel zin in!

‘Daarbuiten loopt de moordenaar van je ouders en zusje rond. Ik denk dat hij naar je op zoek is en je nog steeds wil doden.’ 

Niemand 
ISBN 9789049202323 – Uitgeverij Boekerij – 280 pagina’s – Verschenen: september 2023 (verscheen ooit eerder als Het Kerkhof) – Vertaald door: Emmy van Beest – Illustraties: Chris Riddell – Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.