Little People, BIG DREAMS: Vincent van Gogh

De kleine Vincent was een bedachtzaam en vriendelijk jongetje.
Hij woonde met zijn ouders en broers en zussen in Nederland.
Met zijn broertje Theo had hij een speciale band, ook al scheelden ze vier jaar.

KORTE INHOUD 
“Vincent van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890)
De kleine Vincent ging het liefst de natuur in met zijn familie. Eenmaal volwassen had hij veel verschillende baantjes voor hij uiteindelijk schilder werd. Vincent liet zich inspireren door de wereld om hem heen: de lucht, de bomen, de stad… en na veel oefenen lukte het hem om zijn eigen stijl te ontwikkelen. Het leven was niet altijd makkelijk voor Vincent, maar door te schilderen kon hij zijn emoties uiten en vond hij toch zijn geluk.”

Bij die brieven zaten vaak tekeningen die Theo’s aandacht trokken.
Hij vond dat Vincent daar iets mee moest doen. Waarom werd hij geen kunstschilder?

MIJN MENING 
Het 23e deel in de geweldig leuke, leerzame prentenboekenreeks Little People, BIG DREAMS. Weer geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara, dit keer geïllustreerd door Alette Straathof, heel toepasselijk bij het Nederlandse onderwerp, een Nederlandse illustrator!

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Zundert in Nederland, waar hij woonde met zijn ouders en broers en zussen. Met zijn jongere broer Theo heeft hij zijn hele leven een hechte band gehad. Die steunde Vincent ook altijd bij alles en bracht hem op het idee om kunstschilder te worden, nadat Vincent al van alles had geprobeerd, maar nergens gelukkig van werd.
In Parijs en later Zuid-Frankrijk ontwikkelde Vincent van Gogh zijn unieke schilderstijl. Helaas verkocht hij bij leven nooit echt succesvol en werd hij zijn hele (korte) leven geplaagd door psychische problemen. In zijn periode in het ziekenhuis, waar schilderen hem rust in zijn hoofd gaf, schilderde hij wel de meest prachtige werken zoals het wereldberoemde De Sterrennacht. En Theo bleef áltijd in zijn broer geloven.

… na twee jaar (Parijs) verlangde Vincent naar meer rust en besloot hij naar het Franse platteland te verhuizen.

Weer eens een extra speciaal deel in deze toch al fantastische reeks, want wij hebben hier in huis wel wat met Vincent van Gogh en vooral door de plek in Frankrijk waar het ziekenhuis staat (is ook te bezoeken!) waar hij een tijd in verbleef en heel veel schilderde: Saint Rémy de Provence. (Onze oudste dankt er zijn naam aan!) Even extra genieten dus van dit fijne prentenboek, vol kleurrijke, aansprekende illustraties van Alette Straathof. Wat fijn dat er bij dit verhaal gekozen is voor een Nederlandse illustratrice! De prenten zijn echt een lust voor het oog, alleen de schutbladen vol zonnebloemen al, wow. En het mega-herkenbare slaapkamertje (De Slaapkamer) van Vincent! En De Sterrennacht… Echt heel vet!
En het verhaal is, zoals ik gewend ben van deze reeks, weer kort maar krachtig en neemt je op laagdrempelige wijze mee op reis door het korte, gecompliceerde leven van de wereldberoemde (na zijn dood pas!) schilder. De liefde van broer Theo voor zijn oudere broer spat er vanaf, heel mooi.
Ik vind het verhaal wel vrij abrupt eindigen en het rept met geen woord, ook niet in het extra levensverhaal-stukje achterin, over zijn vroegtijdige dood. Dat vond ik een beetje jammer, maar het doet niet af aan hoe geweldig leuk en mooi ik dit prentenboek (6+) vind!
Op naar meer delen in deze reeks die belangrijke personen in de geschiedenis op zeer aansprekende wijze tot leven brengt! Ik ben benieuwd wie volgt…

Vincent liet zich opnemen in een ziekenhuis. Om rust in zijn hoofd te krijgen schilderde hij de kleuren van de bomen, de bloemen en de nacht.

Vincent van Gogh 
ISBN 9789051164558 – Uitgeverij: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: oktober 2024 – Vertaling: Antje Schoehuys-Blaak – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Alette Straathof – Deel in de Little People, BIG DREAMS-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.