Einstein – Torben Kuhlmann

Het lange wachten was bijna voorbij. De dag waar de muis weken reikhalzend naar had uitgekeken, was aangebroken. (…)
Vandaag was het dan eindelijk zover; hij zou naar het grote kaasfeest gaan.

Korte inhoud
“O, nee! De kleine muis heeft het grote Kaasfestival in Bern gemist. Hij is precies een dag te laat gekomen. Hoe kon dit gebeuren?
De muis begint zich bezig te houden met het idee van tijd. Hoeveel hij er ook over leert, de vraag blijft: kun je de tijd stilzetten of zelfs teruggaan in de tijd?”

“Te laat… Een hele dag te laat… Hoe had dat kunnen gebeuren?” Keer op keer stelde de muis zich dezelfde vraag. (…) Had hij verkeerd geteld? Een dag over het hoofd gezien?

Hoe kon je de tijd terugdraaien? Het had geklonken als een grap, maar waarom eigenlijk? Waarom zou je de tijd niet kunnen terugdraaien? Peinzend sjokte de muis door de duisternis. En hoezo had de dikke muis hem Einstein genoemd?

Mijn mening
Wat ben ik weg van het werk van Torben Kuhlmann! Ik heb al zijn prachtige prentenboeken en blijf er helemaal verliefd op. Zo ook weer op dit pareltje!

Een kleine muis telt met behulp van een scheurkalender de dagen af tot het grote kaasfeest. Eindelijk is de dag daar en vertrekt hij naar Bern, Zwitserland. Maar bij de feestlocatie aangekomen blijkt hij een dag te laat te zijn… Hoe kan dat nou?
De kleine muis gaat op onderzoek uit naar wat tijd is en of hij de tijd nog terug kan draaien. Hij probeert de tijd stil te zetten, hij bezoekt een klokkenmaker en hij weet uiteindelijk Einstein te ontmoeten… (had de kleine muis zijn ideeën over ruimte en tijd van Einstein, of Einstein van de kleine muis? )

Dit prentenboek is weer een knap staaltje combineren van verhaal (er staat veel tekst in…) en prenten (… maar nog véél meer prenten), en zoals ik gewend ben van Torben Kuhlmann staan er ook weer een aantal pagina’s zonder tekst, waar het verhaal gewoon verdergaat in de illustraties. Echt zo mooi en knap gedaan!
Het is een heerlijk avontuurlijk (reizen door de tijd! ), meeslepend en humoristisch verhaal, waarbij je ook nog wat leert en aan het denken wordt gezet. En achterin staat dan nog wat extra informatie over Albert Einstein en zijn werk.
Het is echt een onwijs indrukwekkend boek, waarin elke illustratie een kunstwerk op zich is. Ze zijn zo gedetailleerd, zo levendig… Een genot voor het oog.
Weer een pareltje van Torben Kuhlmann dus!

PS: op de website van De Vier Windstreken staat nog een mooi geïllustreerd interview met Torben. Kijk hier maar.

“U bent klokkenmaker, toch?” zei de kleine muis.
“Klopt. Wil je een klok kopen?”
“Uhm, nee. Eigenlijk heb ik een vraag…” (…)
Een ogenblik was de kleine muis stil en probeerde hij te bedenken hoe hij zijn vraag het best kon formuleren. Uiteindelijk zei hij: “Wat is… tijd?” 

Maar toen hij bij de laatste zin kwam, begonnen zijn ogen te fonkelen. ‘Einsteins werk veranderde voorgoed onze opvattingen over ruimte en…’ Opnieuw keek de muis naar het laatste woord of hij zich niet vergiste. Toen fluisterde hij: “…tijd!”

Einstein
ISBN 9789051168211 – Uitgever: De Vier Windstreken – 128 pagina’s – Verschenen: november 2020 – Vertaald door: Joukje Akveld – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.