Little People, BIG DREAMS: King Charles

Charles was drie jaar toen zijn moeder koningin werd en zes jaar later werd hij zelf prins van Wales, de nieuwe kroonprins.

Korte inhoud 
“King Charles (Londen, 14 november 1948)
Kleine Charles werd troonopvolger toen hij pas drie jaar oud was. Als kind hield al hij erg van de natuur. Met zijn acties voor het milieu en zijn liefdadigheidswerk zette hij zich in voor een betere wereld voor mens en natuur. Toen hij koning werd, beloofde Charles zijn volk te dienen met toewijding en respect.”

Terwijl zijn ouders het heel druk hadden met al hun koninklijke taken, had de moeder van de koningin, Charles’ oma, alle tijd voor hem.
Zij stimuleerde zijn liefde voor kunst, muziek en de natuur.

Little People, BIG DREAMS 
“‘Little People, BIG DREAMS’ is een serie waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis. Een serie voor 6 tot 106-jarigen!” De Vier Windstreken

Op zijn eenentwintigste hield Charles zijn eerste toespraak over milieubescherming, jaren voordat de opwarming van de aarde een belangrijk onderwerp werd.

Mijn mening 
Er zijn weer nieuwe delen verschenen in deze geweldige Little People, BIG DREAMS-reeks! Als eerste deel ik King Charles met jullie! Zoals altijd geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara en dit deel met illustraties van Matt Hunt.

De kleine Charles Philip Arthur George werd al vroeg troonopvolger, toen zijn moeder Elizabeth op zijn 3e koningin van het Verenigd Koninkrijk werd en hij een paar jaar later prins van Wales.
Zijn oma gaf hem de liefde mee voor kunst, muziek en de natuur. Hij ging naar kostscholen, studeerde geschiedenis en beloofde zichzelf dat hij zijn uiterste best zou doen om de natuur te beschermen, waar hij zich ook zijn hele leven al voor inzet.
Hij trouwde met Lady Diana, kreeg kinderen, scheidde, trouwde later met Camilla en werd op zijn 73e koning, nadat zijn moeder op hoge leeftijd overleed: Koning Charles III.

Lady Diana, zijn bruid, leek wel een sprookjesprinses.

Weer zo’n onwijs leuk kinderboek (leuk voor jong én oud, overigens!) over een belangrijke persoon uit de wereldgeschiedenis. Bijzonder, want dit keer gaat het over iemand die nog leeft en wiens verhaal héél erg actueel is.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel erg veel wist over Prince Charles/King Charles zelf, tot het afgelopen jaar met de troonopvolging en kroning. Ik wist bijvoorbeeld niet dat hij zo’n voorvechter was voor natuurbehoud. Heel erg fijn om te leren/lezen!
In dit boek word je kort maar krachtig meegenomen in het leven van Charles, van zijn geboorte tot aan zijn prille koningsschap. In korte tekstjes en natuurlijk met veel fijne illustraties! En achterin weer iets uitgebreidere informatie voor wat oudere kinderen/volwassenen.
Leerzaam, laagdrempelig en heel aansprekend! De illustraties vind ik ook erg leuk. Kleurrijk en lief, met heel herkenbare personages.
Een heel erg leuk (prenten)boek weer, over een heel interessant en actueel persoon. Een aanwinst voor de verzameling.

Charles was drieënzeventig en al opa toen koningin Elizabeth overleed en hij koning werd.

King Charles 
ISBN 9789051169720 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: mei 2023 – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Matt Hunt – Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak – Deel in de Little People, BIG DREAMS-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.