Little People, BIG DREAMS: Josephine Baker

Josephine had niet eens schoenen om aan te trekken, maar ze had wel twee benen die gemaakt waren om te dansen, een stralende glimlach en een vrije geest. En die zou ze gebruiken ook!

Korte inhoud
“Josephine Baker (Saint Louis, 3 juni 1906 – Parijs, 12 april 1975)
Josephine leek geboren om op het podium te staan. Maar in St. Louis, de stad waar ze opgroeide, waren er andere regels voor zwarte mensen dan voor witte mensen. Daarom vertrok ze naar Parijs, waar ze de harten van het publiek wist te veroveren. Josephine trad op als danseres en actrice en was zelfs spionne. Haar verdere leven wijdde ze aan het verspreiden van de boodschap dat mensen van verschillende kleuren in harmonie samen kunnen leven.”

Josephine wilde meer van de wereld zien en vertrok uit St. Louis. Ze ging dansen op straat met andere artiesten. Later trad ze ook op in theaters. Als Josephine bewoog waren haar benen fantastisch elastisch!

Mijn mening 
Weer een nieuw deel in de fantastische Little People, BIG DREAMS-reeks!
Allemaal geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara, maar ieder deel met zijn eigen illustrator. Dit keer: Agathe Sorlet.

Josephine Baker (1906-1975) werd geboren in St. Louis, Missouri in armoede en in een tijd van aparte regels voor witte en zwarte mensen. Josephine was gek op dansen en was gemaakt om op het podium te staan. Ze vertrok al gauw uit St. Louis en danste op straat en in theaters, in New York en later in het vrije Parijs, waar ze pas echt beroemd werd.
Josephine had een groot hart, ze had veel huisdieren, spioneerde voor het Franse verzet en adopteerde na de oorlog twaalf kinderen uit alle hoeken van de wereld: haar ‘regenbooggezin’. Ze geloofde in een wereld waarin alle mensen in vrede en zonder vooroordelen samen zouden leren leven.

Wat een mooi verhaal over een hele bijzondere vrouw! Moedig, krachtig, liefdevol en hoopvol. Het verhaal én de vrouw! 
Het is een kort maar krachtig levensverhaal, lekker leesbaar en met precies genoeg info om Josephine goed te leren kennen. En met zoals altijd achterin nog net ietsje uitgebreidere informatie en wat fotootjes. Smaakt naar meer! Zin om op internet rond te gaan struinen…
De illustraties zijn heerlijk kleurrijk, sfeervol, vrolijk en warm door het vele oranje. Maakt nieuwsgierig naar meer werk van deze illustrator.
Ik blijf het zo’n leuk concept vinden! Al die bijzondere mensen uit de geschiedenis die we/de kinderen leren kennen op deze compacte, heldere manier, met iedere keer aansprekende illustraties van een andere illustrator!
Op naar de volgende (morgen ): Albert Einstein!

Ze ging spioneren voor het Franse verzet en smokkelde geheime berichten tussen haar muziekvellen. Ze kreeg zelfs een eremedaille voor haar moed!

Josephine Baker 
ISBN 9789051169492 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: februari 2023 – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Agathe Sorlet – Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak – Deel in de Little People, BIG DREAMS-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.