Little People, BIG DREAMS: Pablo Picasso

Kleine Pablo woonde in het zonnige zuiden van Spanje in de stad Malaga. Hij was een geboren kunstenaar en hij kon al tekenen voordat hij leerde praten.

Korte inhoud 
“Pablo Picasso (Malaga, 25 oktober 1881 – Mougins, 8 april 1973)
Kleine Pablo leek geboren voor de kunst; het eerste woordje dat hij sprak was ‘potlood’. Op de kunstacademie leerde hij te schilderen in alle stijlen die er bestonden, maar al snel wilde hij een nieuwe, eigen stijl ontdekken. Het was niet altijd makkelijk voor hem en soms was hij zo arm dat hij zijn eigen schilderijen in de kachel moest verbranden om warm te blijven. Maar Pablo bleef geloven in zijn droom en gaf niet op. Zijn werk heeft de kunstwereld voor altijd veranderd.”

… Pablo wilde niet werken zoals alle andere kunstenaars dat vroeger deden. Hij wilde zijn eigen stijl ontdekken en dingen proberen die niemand eerder had gedaan.

Mijn mening 
De ‘Van klein TOT GROOTS’-reeks heeft vanaf nu de originele internationale naam: Little People, BIG DREAMS. Mijn kinderen en ik zijn gek op deze reeks en we hebben tot nu toe alle in het Nederlands verschenen delen.
En er zijn er nog zó veel te vertalen! Ik heb wel wat wensen, hoor!   Elvis, Jane Austen… Maar nu is eerst Pablo Picasso aan de beurt!

Kleine Pablo werd in 1881 geboren in Malaga, Spanje. Hij was een geboren kunstenaar en kon al snel als de beste tekenen en schilderen. De kunstacademie bleek niets voor hem, hij wilde niet werken zoals andere kunstenaars, hij wilde zijn eigen stijl ontdekken!
Zijn leven zat vol downs – hij moest soms schilderijen verbranden om warm te blijven, zijn beste vriend overleed, er was oorlog… – en ups – hij bedacht met een vriend het kubisme wat de kunstwereld veranderde, hij bleef zich ontwikkelen en hij werd een wereldberoemde kunstenaar… – en na zijn dood in 1973 liet hij een enorme verscheidenheid aan kunst na. En nog altijd is Pablo Picasso een van de meest invloedrijke kunstenaars ter wereld.

Zoals we gewend zijn van deze reeks, wordt er in heldere en kort maar krachtige stukjes tekst het levensverhaal van de kunstenaar verteld, helemaal op kinderen afgestemd (6+ is de leeftijdsindicatie). En achterin staat er nog net even iets meer informatie in een korte biografie voor volwassenen/net wat grotere kinderen. Het boek is dus zeker aantrekkelijk voor jong en oud!
En de illustraties! Die zijn echt om vrolijk van te worden! Zo heerlijk kleurrijk, zo lekker speels, zo perfect passend bij het onderwerp Picasso! Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van de kunst van Pablo Picasso, maar van deze illustraties van Teresa Bellón word ik wel heel erg blij!
Kortom: weer een heel erg fijn, leerzaam en aansprekend deel in een geweldige reeks vol inspirerende mensen!

Samen met Georges, een vriend en medekunstenaar, bedacht Pablo een totaal nieuwe kunststroming: het kubisme. (…) Daarmee braken ze alle regels van de schilderkunst en het werd net zo speels als een kindertekening.

Pablo Picasso 
ISBN 9789051169324 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: oktober 2022 – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Teresa Bellón – Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak – Deel in de Little People, BIG DREAMS-reeks (voorheen Van klein tot groots) – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.