Tijdgeesten: De magische tafel – Victor Piñeiro

‘Ik wil dat je je voorstelt dat je een etentje geeft. Welke drie mensen, levend of dood, zou je uitnodigen?’ 

Korte inhoud
“Op een dag koopt de vader van Javi een antieke tafel, die steeds een vreemd geluid maakt. Het is net alsof het meubel leeft!
Op Javi’s school, Finistere, is het niet altijd een pretje. De mysterieuze leraren lijken wel personages die uit geschiedenisboeken of sprookjes zijn ontsnapt. Een van hen geeft een raadselachtige huiswerkopdracht:
‘Nodig drie gasten uit voor een diner, dood of levend…’
Wanneer Javi samen met zijn zus Brady en beste vriend Wiki zijn gastenlijst opstelt, begint de tafel oorverdovend te brommen en gebeurt er iets heel merkwaardigs…”

‘Wees voorzichtig met wie je te eten vraagt, Javi. Er zijn goede gasten en slechte gasten.’
‘Het is maar huiswerk, tante Nancy.’
‘Natuurlijk,’ zei ze, terwijl ze me doordringend aankeek. ‘Ja, natuurlijk.’ 

Mijn mening
Een boek over magie en tijdreizen, een Magisch Mysterie van Uitgeverij De Fontein, dat moest wel geweldig zijn!

Javi (12) en zijn zusje Brady worden door hun vader in het weekend vaak meegesleept naar saaie plekken zoals een tweedehandswinkel (“omdat hij denkt dat kinderen martelen goed voor ze is.”), waar ze op een dag een grote, oude, houten eettafel kopen. Javi en Brady durven te zweren dat ze de tafel hebben horen spinnen…
Als Javi en zijn beste vriend ‘Wiki’ (Will, een professor in het lichaam van een jongen van 12) op een dag van school de huiswerkopdracht krijgen om een etentje te geven voor drie interessante personen, levend of dood, en ze die gastenlijst bij Javi thuis bedenken, begint de tafel harder te spinnen dan ooit en gebeurt er iets wat de kinderen nooit hadden kunnen bedenken…
Het is het begin van een spannend, magisch, mysterieus avontuur, vol bijzondere personages!

Het was meteen aan het begin van het verhaal duidelijk dat het een verhaal vol humor zou worden! En het was gelijk pakkend, zo met de aankoop van die spinnende tafel, die duidelijk magisch is, maar hoe? (Brady, het ‘krijger’zusje van Javi sluit er meteen vriendschap mee )
Er is niet alleen iets met die tafel, maar ook met Finistere, de school, in een oud kasteel, waar de kinderen op zitten. Sommige leerkrachten lijken zelf wel uit het verleden weggelopen… (Mevrouw Vlad? Mevrouw Calderon, de kunstlerares?) En wat weet Wiki’s oude Tante Nancy meer dan ze loslaat?
Het verhaal is heerlijk mysterieus, en heel erg spannend als een van de gasten die Javi uitnodigt een beruchte piraat blijkt te zijn, die niet van plan is terug naar zijn tijd te gaan…  Het hele avontuur leidt naar een onwijs gave ‘epische’ eindstrijd!
Ontzettend leuk dat tijdreizen (en meer…) en de gave historische figuren die voorbijkomen, naast de toch al leuke en stoere hoofdpersonen: Javi (gek op koken), Brady (bazig en voor niets bang) en Wiki (de wandelende encyclopedie).
Ik ben echt ontzettend benieuwd naar wat er verder in deze serie te gebeuren staat! Dit eerste avontuurlijke, humoristische en fantasierijke deel smaakt zeker naar meer.
(Achterin het boek staat nog een ‘Wiki’s pedia’ van de personen die in het boek voorkomen )

Toen ik weer gewoon kon zien, begreep ik dat ik niet aan het dromen was. Er zaten drie volslagen onbekenden aan onze tafel. En ze leken nogal honger te hebben.

De magische tafel 
ISBN 9789026157141 – Uitgeverij De Fontein – 280 pagina’s – Verschenen: oktober 2021 – Vertaald door: Mechteld Jansen – Deel 1 in de Tijdgeesten-serie – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.