Het appartement – Lucy Foley

‘Wat doe jij hier?’ vraagt hij. Kalm, redelijk. Hij heeft niets te verbergen. Hij is niet bang. Nog niet. ‘En waarom…’
Dan ziet hij wat zijn indringer vasthoudt.
En dan komt de angst.

Korte inhoud 
“Jess is toe aan een frisse start. Haar halfbroer Ben zei dat ze altijd welkom was bij hem in Parijs. Maar als ze aanbelt bij een prachtig appartement – zou Ben zich dit echt kunnen veroorloven? – is hij niet thuis. En hij komt ook niet thuis. Hoe langer Ben zoek blijft, des te meer zorgen Jess zich maakt. Kan er iets met hem zijn gebeurd? Bens buren zijn niet bepaald een vriendelijk gezelschap, maar ze zijn haar enige aanknopingspunt. Jess besluit hen te ondervragen, en ontdekt zo welke duistere geheimen er verborgen liggen achter de prachtige façade van de Rue des Amants.”

Ik weet niet hoe het zo ver is gekomen. Maar ik weet dat het is begonnen toen hij hierheen kwam. Toen hij op de tweede verdieping kwam wonen. Benjamin Daniels. Hij heeft alles kapotgemaakt.

Mijn mening 
Ik was weg van de vorige twee thrillers van Lucy Foley en had heel veel zin in deze nieuwe! Net zo fijn spannend als ik gewend ben?

Jess, gevlucht voor haar waardeloze leventje in Londen, klopt aan bij haar halfbroer Ben in Parijs. Ze hebben pas nog contact gehad en hij zou er zijn, maar hij doet de deur van zijn appartement niet open. Geen van zijn buren in het statige oude gebouw lijkt bereid om Jess toegang te verlenen tot het gebouw, maar zij is vastberaden om erachter te komen waarom haar broer niet opendoet. Eenmaal stiekem binnen, blijkt zijn appartement verlaten, maar zijn jas en portemonnee liggen er gewoon nog en de kat heeft bloed op haar vacht… Wat is er met Ben gebeurd? Waar is hij? Jess maakt zich zorgen en aangezien ze de politie niet vertrouwt, besluit ze daar te blijven en zelf op onderzoek uit te gaan. Van de vijandige buren wordt ze niet veel wijzer. Wat verzwijgen ze? En wat is er allemaal gaande achter gesloten deuren? Wie kan ze vertrouwen? Wie had er (g)een reden om Ben weg te willen hebben?

Wat een gave omslag heeft dit boek weer!  Knallend, maar minimalistisch, en met mooi reliëf. Heel aansprekend! En het verhaal was ook weer geweldig!
Ik heb zo zitten genieten… Van begin tot eind werd ik helemaal meegesleept. Ik kon echt niet stoppen met lezen en heb het boek heerlijk in één middag uitgelezen.

De proloog waarin Ben verrast wordt door een late bezoeker is al meteen prikkelend – wie staat er voor zijn deur en wat heeft Ben ontdekt? -en daarna volgt Jess die tevergeefs bij haar halfbroer aanbelt en meteen een slecht gevoel heeft bij het statige oude gebouw – hoe kon haar broer dit betalen? – en de mensen die er wonen. Dan komen afgewisseld met de speurtocht van Jess de perspectieven van de bewoners van de verschillende appartementen aan bod:
Nick van de 1e verdieping, een oude studievriend van Ben, er is iets gebeurd in hun verleden…
Mimi van de 3e verdieping, ze had duidelijk een crush op Ben, maar heeft ook psychische problemen…
Sophie van de penthouse, heeft een hekel aan Ben, de indringer, en heeft zo haar geheimen…
De conciërge, die in een soort hutje in de binnentuin woont, zij is haast onzichtbaar en heeft álles in de gaten, en ook zij heeft een verhaal…
Daarnaast wonen er ook nog Mimi’s kamergenoot Camille, een feestbeest die graag flirtte met Ben, op de begane grond dronkenlap Antoine, wiens vrouw misschien wel een affaire had met Ben en Sophies man Jacques die veel van huis is.

Genoeg verdachten, genoeg motieven! Zoals ik gewend ben van Lucy, echt heerlijk! Maar wat is het echte verhaal? En wie had er écht een reden om Ben te willen laten verdwijnen? Daar kom je natuurlijk maar langzaamaan achter en ondertussen verdenk je alles en iedereen en is niemand te vertrouwen. En er speelt meer dan je in eerste instantie denkt. Ik geniet zo van al die ontwikkelingen! Het zorgt er echt voor, naast dat het verhaal toch al heerlijk leest, dat je eenmaal begonnen met lezen niet meer wilt en kunt stoppen. Wat een fijne thriller is dit weer! Ik heb van begin tot eind zitten smullen en baalde gewoon dat ik het boek alweer uit had. Kom maar op met meer! Ik ben en blijf fan.

Mijn gedachten keren telkens terug naar (…) het feit dat geen van Bens buren bereid lijkt te zijn aandacht aan me te besteden, en sterker nog, dat ze zelfs actief vijandig zijn. Het voelt allemaal alsof hier iets helemaal mis is.

Het appartement 
ISBN 9789022594506 – Uitgever: Boekerij – 384 pagina’s – Verschenen: augustus 2022 – Vertaald door: Ans van der Graaff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.