Kijk niet achterom – Joshilyn Jackson

Toen ik wakker werd, zag ik een heks door mijn slaapkamerraam gluren.

Korte inhoud 
“Bree komt uit een arm gezin, maar heeft nu alles waar ze altijd van droomde: een lieve, rijke man, twee slimme tienerdochters, een baby en een prachtig huis. Op een dag ziet ze een oude vrouw bij haar naar binnen gluren. Later die dag ziet ze haar weer, op de parkeerplaats van haar dochters’ school. Vlak daarna is haar slapende zoontje uit de auto verdwenen. Op zijn plaats ligt een briefje: als ze haar baby terug wil, moet ze de instructies precies opvolgen.

Bree komt erachter dat de mysterieuze vrouw ook moeder is. Waarom zou een moeder zoiets doen? Wat wil ze? Bree zal alles doen om haar gezin te beschermen – maar wat als de prijs die ze moet betalen haar gezin juist uit elkaar scheurt?”

Ik was nu bij de stoelenrij, maar hij was weg. Gewoon weg. Ook zijn luiertas was weg. Zijn lege fles lag op de vloer. Ernaast lag een vel wit papier, dubbelgevouwen. (…)
‘Als je je baby ooit terug wilt zien, GA DAN NAAR HUIS.’ 

Mijn mening 
De vorige thriller van Joshilyn Jackson, Nooit heb ik ooit, vond ik erg goed, dus ik was heel erg benieuwd naar deze nieuwe! Weer niet weg te leggen? 

Op een ochtend als Bree wakker wordt, ziet ze een heks door haar slaapkamerraam gluren. Ze doet het af als een slaperig waanbeeld, ze is doodmoe van de gebroken baby-nachten, maar houdt er toch een onaangenaam gevoel aan over. Ze weet dat het géén droom was als ze de heks later weer ziet, op het schoolplein van haar tienerdochters, en haar baby Robert even later verdwenen is. De vrouw heeft een briefje achtergelaten met instructies. Bree moet zonder iemand iets te vertellen naar huis gaan en álles doen wat de vrouw zegt, wil ze haar baby terugkrijgen…
Met een smoesje laat Bree haar dochters door Marshall, de man van haar overleden beste vriendin, naar haar moeder brengen om daar te logeren. Eenmaal thuis vindt ze een tasje aan de deur met een mobiele telefoon en wat pillen. Als de oude vrouw haar even later belt, wordt langzaam duidelijker wat ze van Bree wil, het heeft te maken met haar dochter. Waarom Bree? Waarom Robert? Heeft het te maken met het werk van haar man Trey, een advocaat? En kan Bree wel voldoen aan haar eisen? Helemaal alleen staat ze er gelukkig niet voor, want Marshall – een detective die een zwak voor Bree heeft – vertrouwt haar plotselinge vertrek en smoesjes niet helemaal en raakt betrokken bij wat er allemaal volgt op de ontvoering van baby Robert…

Je leest het verhaal vanuit de wanhopige én strijdlustige Bree en vanuit Marshall, die sinds de dood van zijn vrouw (Bree’s beste vriendin Betsy) beseft dat hij ook altijd al gevoelens heeft gehad voor Bree, en wiens detective-hart aanvoelt dat er iets vreemds gaande is met Bree. Bree mag niemand iets vertellen en al zeker niet haar man (die op zakenreis is) of de politie contacteren, maar Marshall raakt er dus toch bij betrokken en samen hopen ze – terwijl Bree ondertussen voldoet aan de eisen van de oude vrouw – uit te vinden wie de vrouw is, wie haar dochter is waar ze dit voor doet, waarom ze Robert ontvoerd heeft en Bree laat doen wat ze moet doen. Echt retespannend allemaal!!!  Ik leefde onwijs mee met Bree, die echt iets vreselijks meemaakt en ondertussen ook nog begint te twijfelen aan (de zaakjes van) haar man, maar ook met Marshall die er alles voor overheeft om Bree’s baby levend terug te vinden en gelukkig wel wat connecties heeft.
De duistere waarheid omtrent de ontvoering en wat ertoe geleid heeft wordt langzaam onthuld en blijkt toch ook weer net anders te zijn dan je denkt. Daar hou ik wel van! En de race tegen de klok op het einde én wat daarna nog volgt, is echt op-het-puntje-van-je-stoel spannend! Ik heb onwijs genoten van deze meeslepende thriller en kon hem maar héél moeilijk wegleggen tussendoor (als het per se moest ). Weer een hele fijne thriller dus van Joshilyn Jackson! Op naar meer graag.

Ik had niet over een heks gedroomd. Ik had een echt mens gezien, van vlees en bloed en met een heimelijk, duister plan, en ze had door mijn raam naar binnen gegluurd. (…) Ze had me gestalkt.
Nee. Ze had Robert gestalkt. En nu had ze hem te pakken.

Kijk niet achterom 
ISBN 9789046828045 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – 336 pagina’s – Verschenen: juni 2022 – Vertaald door: Ineke Lenting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.