Heksenwinkel – Kaye Umansky & Ashley King

Het toveren ging zo vanzelf dat Elsie soms vergat dat het geheim moest blijven en ze het gewoon deed.

Korte inhoud 
“O nee! Magenta Spits opent een heksenwinkel… in Kleinbrugge!
De mensen in Kleinbrugge houden niet van wat anders is. Maar ze houden wel van roddelen. En deze keer is Elsie Pekel het mikpunt – er doen geruchten de ronde dat ze magische krachten heeft.
Het helpt niet dat Magenta Spits, die genoeg heeft van haar postorderbedrijfje Betoveringen op Bestellingen, besluit om een winkel in Kleinbrugge te openen. Naast Pekels Warenhuis. Een toverwinkel.
Al snel wordt het kleingeestige stadje overspoeld met heksen, waar de roddelende inwoners al helemáál niet op zitten te wachten. Of is een beetje magie misschien juist datgene wat Kleinbrugge nodig heeft?”

‘Maar wat denk je ervan?’ Magenta zwaaide met haar arm in het rond. ‘Mijn winkel.’
‘Eh… ik vind het mooi,’ zei Elsie voorzichtig. ‘Maar… eh… waarom?’
‘Waarom niet? Het is precies wat dit saaie dorpje nodig heeft. Een toverwinkel met een uitstekend assortiment betoveringen tegen redelijke prijzen.’ 

Mijn mening 
Het derde deel alweer in de superleuke serie over ‘Hare Heksigheid’ Magenta Spits en Elsie Pekel!

Elsie Pekel woont in Kleinbrugge, een saai dorp met een kleine brug, waar de mensen houden van een saai leven (en van roddelen!). Elsie helpt haar vader in de familiezaak: Pekels Warenhuis (een kleine winkel vol met goedkope saaie dingen), maar ze zou liever weer een tijdje bij de rode heks Magenta Spits doorbrengen in het Krommevingerwoud en stiekem meer leren over toverij! (Ze kent al een paar spreuken!)
Dit keer hoeft Elsie niet naar de levende toren in het woud om Magenta te helpen, Magenta komt naar haar toe. Ze opent namelijk een toverwinkel – ‘Spits’ Betoveringen, De Winkel’ – in hetzelfde doodlopende steegje als Pekels Warenhuis. En aangezien Elsie alles weet van winkels en klantenservice…
Elsie weet alleen niet of de winkel wel zo’n goed idee is. De dorpelingen houden niet van heksen (en die komen flink op de winkel af!) en toverij… Maar volgens Magenta is het precies wat het saaie Kleinbrugge nodig heeft!
Zouden de bewoners van Kleinbrugge inderdaad op magische wijze wat minder kleingeestig worden door al die kleurrijke bezoekers?

Ik vind dit zo’n fijne serie! Ook dit was weer een verhaal om van begin tot eind van te smullen! En de (vele!) illustraties zijn altijd zo heerlijk levendig en grappig! 
In het begin van het boek word je even bijgepraat over wat er voorafging met ‘Een paar dingen die je moet weten voor we beginnen…’, altijd handig! (Hierdoor zou je de boeken ook los van elkaar kunnen lezen, maar ik zou ze toch gewoon lekker allemaal en op volgorde lezen hoor! )
Leuk dat Magenta dit keer naar Elsie toekomt i.p.v. dat zij naar Magenta in het Krommevingerwoud gaat. Kleinbrugge staat dit keer in de spotlights, hoewel je je afvraagt of er met dat saaie dorp en met die bekrompen mensen wel wat in de spotlights te zetten is.  Heksen zijn niet welkom met hun toverij, maar ook Elsie krijgt het te verduren, want is zij niet ook bezig met magie? Je vraagt je af of Spits’ Betoveringen (en Pekels Warenhuis) wel klanten zullen krijgen, maar dan heb je niet gerekend op alle heksen die erop af komen! Heerlijk! Ze zetten het saaie dorp compleet op zijn kop. Zo genieten om te lezen dat de boel daarvan opleeft! Het verhaal is lekker pakkend en zit vol humor, ik heb flink zitten gniffelen (Magenta’s raaf Corbett alleen al! ). Echt een boek om in één ruk uit te lezen en dan meteen te verlangen naar meer.
Ik hoop stiekem wel dat Elsie dan weer meer tijd in het woud doorbrengt, in de levende toren van Magenta, want dat heb ik toch ook wel gemist. (Ik vind het daar zo fijn! haha) Hoe dan ook: ontzettend genoten van dit derde deel in een heerlijk magische en humoristische jeugdboekenserie!

Maar de toren. (…) Je kon er niet omheen. En niemand kon de pratende vogel hebben gemist die op het dak was verschenen, tegen iedereen zei dat ze moesten opdonderen en toen woedend wegvloog.

Heksenwinkel 
ISBN 9789047713180 – Uitgeverij Lemniscaat – 224 pagina’s – Verschenen: juli 2022 – Illustraties: Ashley King – Vertaald door: Jesse Goossens – Deel 3 in de serie – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.