Van klein tot groots: Charles Darwin

Kropen er bijvoorbeeld altijd al wormen over de grond?
Dat soort dingen vroeg de kleine Charles zich af.
Hij wilde er alles van weten.

Korte inhoud 
“Charles Darwin
(Shrewsbury, 12 februari 1809 – Downe, 19 april 1882)
Charles werd geboren in een familie van wetenschappers. Als kind was hij vaak buiten te vinden op het platteland, waar hij tijdens zijn zwerftochten plantenzaadjes, bloemen en insecten verzamelde. Zijn fascinatie voor de natuur bracht hem aan boord van de HMS Beagle, het schip waarmee hij een reis maakte die het wetenschappelijk denken voor altijd zou veranderen.”

In die tijd vertelden veel leraren op scholen dat
alle dieren en planten als in een flits allemaal tegelijk
op aarde waren verschenen. Zou dit echt waar zijn?
Charles had zo zijn twijfels…

Mijn mening 
Het 12e deel in de inspirerende Van klein tot groots-reeks van De Vier Windstreken. Dit keer over de man die het wetenschappelijk denken voor altijd veranderde: Charles Darwin.

De kleine Charles Darwin kwam uit een familie van wetenschappers en leerde dus altijd al verder te denken dan de meeste mensen. Hij volgde zijn vader niet op als dokter, maar ging alles leren over planten, dieren en de natuur. Dat bracht hem in 1831 op de HMS Beagle voor een wetenschappelijke expeditie. Een reis waarop hij veel belangrijke ontdekkingen deed over de evolutie en waarna hij zijn beroemde boek Over het ontstaan van soorten schreef. De (natuur)wetenschap zou daarna nooit meer hetzelfde zijn…

De illustraties in dit deel (de illustratoren wisselen) zijn van Mark Hoffmann. Ze zijn lief, sfeervol en kleurrijk, in natuurtinten die ik mooi vind aansluiten bij het onderwerp en het tijdsbeeld.  Het verhaal van Maria Isabel Sánchez Vegara vertelt zoals altijd kort maar krachtig en toegankelijk voor jonge kinderen het verhaal van een, nog altijd, belangrijke persoon uit de geschiedenis. En achterin staat een nog iets uitgebreidere biografie over de hoofdpersoon. In dit geval gaat het dus over (natuur)wetenschapper Charles Darwin, bekend van zijn – zeker in zijn tijd, nogal controversiële – evolutieleer en boek Over het ontstaan van soorten. Een heel boeiende persoon, waar we veel van kunnen leren, en hij is zeker onmisbaar in deze reeks over grootheden op allerlei vlakken! Een hele goede, heldere en aansprekende eerste kennismaking voor kinderen met Darwin en zijn ontdekkingen die zo belangrijk zijn geweest voor de wetenschap.

Alle levende wezens veranderen in de loop van de tijd en
zo ontstaan er weer nieuwe soorten. (…)
Dit proces noemen we ‘evolutie’ en Charles had
zojuist ontdekt hoe het precies werkte.

Charles Darwin 
ISBN 9789051168976 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: juni 2022 – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Mark Hoffmann – Vertaling: Antje Schoehuys-Blaak – Deel in de Van klein tot groots-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.