Little People, BIG DREAMS: Maria Montessori

De kleine Maria werd geboren in Italië en was een buitengewoon leergierig meisje. De hele dag door wilde ze nieuwe dingen te weten komen.

Korte inhoud 
“Maria Montessori (Chiaravalle, 31 augustus 1870 – Noordwijk, 6 mei 1952)
Al op jonge leeftijd volgde Maria haar eigen weg en ging ze naar een jongensschool om daar exacte vakken te volgen. Eenmaal volwassen werd ze de eerste vrouwelijke dokter in haar land en specialiseerde ze zich in de zorg voor kinderen. Met haar vernieuwende inzichten op het gebied van onderwijs wist ze de traditionele manier van lesgeven compleet te veranderen. Ze richtte haar eigen montessorischolen op met vestigingen over de hele wereld.”

Na de basisschool wilde Maria dolgraag verder leren. Ze vond vooral wiskunde en biologie interessant. Dat was voor een meisje in die tijd heel bijzonder.

Mijn mening 
Er zijn weer nieuwe delen verschenen in deze geweldige Little People, BIG DREAMS-reeks! Ik deelde al King Charles met jullie, en nu is Maria Montessori aan de beurt! Geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara en dit keer met illustraties van Raquel Martín.

Maria Montessori (1870, Italië) was al van jongs af aan heel leergierig. Op de basisschool verzon ze spelletjes om het saaie leerwerk leuker te maken. Na de basisschool wilde ze graag verder leren en ging ze naar een middelbare technische school met alleen maar jongens. Ze wilde dokter worden en het lukte haar om op de universiteit te komen, als eerste meisje in Italië dat geneeskunde ging studeren! (Al was het niet makkelijk voor haar in die mannenwereld.) Ze ging werken met gehandicapte kinderen die ze d.m.v. liefde, respect en spel liet opbloeien en daarna opende ze zelfs haar eigen school waar alle kinderen haar bijzondere en vernieuwende manier van lesgeven konden krijgen. Ze was een inspiratie voor velen.
Ze overleed in 1952 in Nederland, maar haar ideeën leven wereldwijd voort in ‘haar’ vele montessorischolen.

Maria besloot dokter te worden. De weg ernaartoe was niet makkelijk, maar het lukte haar om op de universiteit te komen. Zo werd ze het eerste meisje in Italië dat geneeskunde ging studeren.

Ik wist wel van montessorischolen, maar het verhaal van Maria Montessori, die de inspiratie was voor deze scholen/manier van lesgeven, kende ik nog niet. Heel erg interessant en leuk om nu via dit leuke informatieve kinderboek kennis met haar te maken!   En het smaakt naar meer!
Door de fijne korte stukjes tekst (in verhaalvorm) leer je kort maar krachtig en lekker laagdrempelig over deze bijzondere vrouw die in een tijd waarin dat zeker niet de norm was, haar eigen weg ging en zich een weg baande door een mannenwereld. Achterin het boek staat weer net even iets meer informatie in een korte biografie, altijd fijn!
De illustraties van Raquel Martín zijn heerlijk kleurrijk en hebben een hele warme uitstraling, een heel aansprekend kleurenpalet.
Doordat bij deze reeks de delen steeds geïllustreerd worden door een andere illustrator blijven de boeken steeds opnieuw verrassen en aanspreken! Ik ben telkens benieuwd naar wie de volgende inspirerende persoon zal zijn en naar hoe de illustraties eruit zullen zien… #moreplease
Van dit deel heb ik in ieder geval weer genoten! En de kinderen blijven ook enthousiast, iedere keer als er eentje binnenkomt!

Want, zo dacht Maria, om kinderen het beste uit zichzelf te laten halen, moeten ze eerst in zichzelf gaan geloven.

Ze opende haar eigen school, Casa dei Bambini, wat ‘Huis van de Kinderen’ betekent. Een school waar kinderen hun eigen leraren werden…

Maria Montessori 
ISBN 9789051169591 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: mei 2023 – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Raquel Martín – Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak – Deel in de Little People, BIG DREAMS-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.