De jongen met bloemen in zijn haar – Jarvis

Dit is David.
Hij is de jongen met bloemen in zijn haar.
Hij is mijn beste vriend.

Korte inhoud 
“Dit is David. Hij is de jongen met bloemen in zijn haar. Hij is mijn beste vriend. Iedereen houdt van David. Zelfs Juf Jansen, en zij moet niezen van bloemen. Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes.
Maar op een dag komt David op school met een muts op zijn hoofd. Al zijn bloemen zijn afgevallen. Iedereen blijft bij David uit de buurt, bang om zich pijn te doen aan zijn kale stekels. Iedereen, behalve Davids beste vriend. Hij vindt een manier om David door deze moeilijke periode heen te helpen.”

Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes.

Mijn mening 
Ik vond de illustraties van Jarvis altijd al erg leuk en kleurrijk, maar met dit prachtige prentenboek heeft hij echt mijn hart gestolen…

De hoofdpersoon heeft een allerbeste vriend: David, de jongen met bloemen in zijn haar. David is lief en vrolijk en iedereen op school is gek op hem (zelfs de juf, ook al moet zij niezen van bloemen ). Samen maken de kinderen veel plezier, tot die ene dag… Davids bloemen zijn uitgevallen en hij komt stekelig en kwetsbaar op school. Iedereen blijft uit zijn buurt, bang zich te bezeren. Behalve zijn beste vriend. Hij bedenkt een plannetje om David op te fleuren…

De illustraties zijn, zoals ik gewend ben van Jarvis, heerlijk kleurrijk en aansprekend.  Maar daarnaast ook zo vertederend en kwetsbaar, ze stralen gewoon uit dat eerst alles vrolijk is rondom ‘de jongen met bloemen in zijn haar’ en dat later David verdrietig is en niet zichzelf…  En dan wordt alles langzaam weer fleuriger!
Het is zo’n aangrijpend en lief verhaal!  Over anders zijn en acceptatie, maar dan toch ook weer over angst voor wat anders is. En je kunt het ook zien als ziek zijn, iemand die zijn haren verliest door kanker bijvoorbeeld… En het gaat daarnaast natuurlijk over vriendschap en er voor iemand zijn, ook als het minder goed gaat!
Echt een hartverwarmend mooi prentenboek. Ik heb ‘de jongen met bloemen in zijn haar’ compleet in mijn hart gesloten. Wat een prachtboek… 

Toen David zijn muts afzette,
dwarrelden er bloemblaadjes als vlinders
naar beneden.
David was stekelig, piekerig en kwetsbaar.

De jongen met bloemen in zijn haar 
ISBN 9789047713944 – Uitgeverij Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: juli 2022 – Vertaald door: Johanna Rijnbergen – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.