Onheilstijding – Elly Griffiths

Met zijn allerlaatste krachten gooit hij zich tegen de deur. Pas dan beseft hij dat die op slot zit. Van buitenaf.

Korte inhoud 
“Dan Golding, een oude vriend van Ruth Galloway, komt om bij een brand. Vlak voor zijn dood schreef hij haar dat hij een baanbrekende archeologische ontdekking had gedaan. Zou deze vondst in verband kunnen worden gebracht met zijn dood? En wie zijn de sinistere neonazistische groeperingen die Dan bedreigden? Ruth reist naar Blackpool om op onderzoek uit te gaan maar dat blijkt niet zonder gevaar voor haarzelf en voor iedereen die haar dierbaar is…”

‘Ik heb een ontdekking gedaan, Ruth, en die zou weleens heel belangrijk kunnen zijn. Ongelofelijk belangrijk. Maar ik heb je hulp nodig.’ 

Mijn mening 
Dit is het vijfde deel in de Ruth Galloway-serie van Elly Griffiths, in een nieuw jasje verschenen bij Uitgeverij De Fontein. De serie is al wat ouder en de eerste vier delen las ik iets van tien jaar geleden al uit de bieb. Ik wist nog dat ik het een héle fijne serie vond toen, dat gevoel kwam meteen weer terug toen ik dit vijfde deel aangekondigd zag. Zou het inderdaad voelen als thuiskomen?

Een oude studievriend van forensisch archeoloog Ruth Galloway komt onder verdachte omstandigheden om bij een brand. Net wanneer Ruth gehoord heeft van zijn overlijden, ontvangt ze een brief van deze Dan: hij heeft een belangrijke archeologische vondst gedaan en vraagt Ruth om hulp. De zaken rond de vondst liggen nogal gevoelig en hij wil graag een second opinion.
Is hij vermoord om de vondst die hij gedaan heeft? Waarom zou iemand een archeoloog ombrengen om wat hij ontdekt heeft? Wát heeft Dan ontdekt?
Ruth besluit alsnog naar Blackpool te vertrekken om op onderzoek uit te gaan. Ze krijgt er te maken met veel geheimzinnig gedoe, allerlei verdwenen gegevens én neonazi’s. Met gevaar voor eigen leven (en dat van haar dochtertje Kate) probeert ze erachter te komen wat haar vriend voor baanbrekende vondst gedaan had en waarom hij dood moest…

Omdat de vorige delen voor mij héél lang geleden waren, was ik heel benieuwd of er tijdens het lezen genoeg terug zou komen. En dat was zeker het geval! Of het kwam vanzelf weer terug, of er werd iets aangehaald in het verhaal uit de voorgaande avonturen, dus alle vragen die ik had werden vanzelf beantwoord.  (En ik denk dus ook dat het boek goed los te lezen is voor wie geen voorkennis heeft!)
En wat heb ik er ouderwets van genoten!! Ik wist meteen weer waarom ik zo gek op deze serie was. De hoofdpersonen zijn echt ontzettend fijn en interessant: Ruth, de alleenstaande archeoloog, die met haar jonge dochtertje flink geïsoleerd woont op een prachtplek aan moerasland en zee, maar ook haar beste vriend Cathbad, een druïde met een hart van goud, waar ik flink om heb gegniffeld, en politie-inspecteur Harry Nelson, waar Ruth een geschiedenis mee heeft en die ook bij de huidige zaak betrokken raakt…
De combinatie van deze fijne personages met de forensische archeologie, de moordzaak, de enge personen die niet willen dat bepaalde dingen naar buiten komen, de vondst die gedaan is (zo gaaf!!! maar ik kan niks verklappen) en de omgeving(en) waarin het verhaal zich afspeelt, levert samen zo’n heerlijk sfeervol, boeiend en steeds spannender wordend geheel op!  (en dan ook nog met heerlijke humor in het verhaal!)
Het voelde inderdaad als thuiskomen voor mij. Wat was het fijn om weer in deze wereld te vertoeven! Ik wil nu dolgraag de vorige delen ook hebben en weer lezen…  En ik verlang naar méér!!! Kom maar op met al die volgende delen.  (gelukkig zijn er in het Engels al een flink aantal verschenen )

Wie wil er nou een archeoloog van een of andere onbekende universiteit vermoorden? Heeft het misschien te maken met Dans ontdekking? Het zou weleens heel belangrijk kunnen zijn, zei Dan. De ontdekking zou alles kunnen veranderen. En nu is Dan dood en is alles anders.

Onheilstijding 
ISBN 9789026161995 – Uitgeverij De Fontein – 320 pagina’s – Verschenen: juni 2022 – Vertaald door: Janet Limonard-Harkink – Deel 5 in de Ruth Galloway-serie

One thought on “Onheilstijding – Elly Griffiths

  1. Oh wat goed. Ik vond de eerste delen ook heerlijk. Bedankt voor de recensie, ik ga het boek mooi meenemen op vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.