Isolatie – Tamara Onos

Ze boog voorover om te controleren of ze het goed had gelezen, maar er was geen twijfel mogelijk. De laatste wijziging in het bestand was doorgevoerd op vrijdagochtend 5 juli om negen uur. Vlak voor haar komst.

Korte inhoud 
“Arboprofessional Renske Nijland is getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Een Pools woord. Als Renske een onderzoek start, blijkt de man spoorloos verdwenen en wordt ze tegengewerkt door de directeur. De onverwachte terugkeer van haar moeder en de vondst van een lijk in het vredige Ellecom werpen een heel ander licht op het incident. Kan Renske meer doden voorkomen?”

‘Dat ongeval bij EPS zit me niet lekker. (…) Zou hij echt geduwd zijn?’ 

Mijn mening 
Het eerste deel in de Renske Nijland-serie, Onder invloed, (die las ik in 2019) smaakte zeker naar meer, dus ik was blij toen ik hoorde dat dit tweede deel ging verschijnen!

Arboprofessional Renske Nijland moet bij een piepschuimfabriek controleren of alle risico’s goed in kaart zijn gebracht door preventiemedewerker Jerzy, de vader van haar vriendin Sara. Jerzy zelf is afwezig wegens vakantie met zijn nieuwe Poolse vriendin (ook werkzaam in de fabriek) en de directeur van de fabriek is niet erg meewerkend. Hij blijkt Renske niet alles te laten zien en in een ruimte die ze hebben overgeslagen is ze vervolgens getuige van een bedrijfsongeval met een Poolse medewerker. Ze verstaat niet wat hij tegen haar zegt, maar later blijkt dat hij zei geduwd te zijn…
Als Renske na het weekend weer terugkomt bij de fabriek om verder te gaan met haar grondige onderzoek, en te horen hoe het gaat met de Poolse man, blijkt hij ‘ontslag genomen te hebben’. De enige die haar kan helpen en misschien wat antwoorden heeft, is Jerzy (zelf van Poolse afkomst), maar zijn dochter Sara krijgt hem maar niet te pakken…
Wat is er allemaal gaande in de fabriek en met de Poolse arbeidsmigranten?
Het houdt Renske flink bezig. En dan staat haar moeder ook nog eens na veertien jaar opeens op de stoep!

Wat was dit weer een fijne Renske Nijland-thriller!  Je leest het verhaal in het nu, vooral vanuit Renske, over het gebeuren in de fabriek en alle vraagtekens die ze daarbij heeft en het politieonderzoek wat er uiteindelijk gestart wordt. En natuurlijk over haar privéleven; haar nieuwe relatie, haar pubers en haar moeder die na jaren geen contact weer voor de deur staat… Daarnaast lees je het verhaal van een paar maanden geleden, vanuit de Poolse arbeidsmigrant Urszula, die om haar zus en zoontje te onderhouden in haar eentje naar Nederland komt om in de piepschuimfabriek te werken. Ze heeft het heel erg zwaar zonder haar zoontje en in een krappe stacaravan met alleen maar mannen, waaronder de enge Piotr die haar het leven zuur maakt.
Zo leefde ik flink mee met Renske én Urszula en zat ik heerlijk in spanning omdat ik wist dat er vanuit het verhaal van Urszula langzaam wat meer dingen duidelijk moesten gaan worden van Renske’s verhaal…
Het verhaal leest lekker vlot, is aangrijpend (vreselijk, die omstandigheden waarin Urszula moet werken en leven! ), ontzettend meeslepend en heerlijk spannend! De spanning wordt naarmate het einde dichterbij komt steeds groter en ik hoopte maar op een goede afloop… Ik kon echt niet stoppen met lezen!  Ik heb wel zin in meer Renske avonturen! Dit smaakt naar meer!
Erg leuk ook dat het bonusverhaal achterin weer een connectie heeft met het hoofdverhaal en je daarin iets meer te weten komt over een personage waar Renske een slecht gevoel bij heeft.

Het was te veel in korte tijd. De noodkreten van de Poolse man, haar eigen paniek toen ze dacht dat ze hem niet kon redden, de fratsen van de directeur, en nu het plotselinge bezoek van haar moeder.

Isolatie
ISBN 9789493192355 – Uitgever: LetterRijn – 244 pagina’s – Verschenen: juli 2022 – Deel 2 in de Renske Nijland-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.