Mick – Anje Gnodde

Ik was vijf toen mijn vader voor de eerste keer een hartaanval kreeg.

Korte inhoud 
“Wat doe je als je vader een hartaanval heeft gekregen, in het ziekenhuis ligt en je mag nog niet naar hem toe? Na twee dagen kan Mick niet langer wachten en rent hij naar het ziekenhuis.
Mick weet zeker dat het allemaal zijn schuld is. Hij denkt dat hij beter op zijn vader had moeten letten. Hij had thuis moeten zijn. Nu ligt zijn vader stil in een ziekenhuisbed en reageert niet.
Op eigen houtje probeert Mick hem wakker te krijgen. Zullen zijn plannen lukken?”

Alsof iemand een startschot had gegeven, zo snel rende ik de schuur uit. Niet naar huis, maar naar het ziekenhuis.

Mijn mening 
De uitgeverij vroeg me of ik dit kinderboek wilde lezen en de korte inhoud sprak me wel erg aan, het leek me een lief en verdrietig verhaal, dus ik wilde het zeker wel proberen!

Mick (11) was vijf toen zijn vader zijn eerste hartaanval kreeg. Mick zat bij hem achterop de fiets en had om een ijsje gezeurd… Toen liep het gelukkig goed af, maar sindsdien houdt hij zijn vader goed in de gaten.
Nu heeft zijn vader weer een hartaanval gekregen, ligt hij in het ziekenhuis en wordt hij maar niet wakker. Mick mag eigenlijk niet naar zijn vader toe, maar hij voelt zich schuldig (had hij maar beter opgelet!) en wil niet dat zijn vader wakker wordt en niet weet waar hij is. Met de stiekeme plannetjes die Mick bedenkt, zal zijn vader ieder moment wakker worden! Toch??

Wat een hartverscheurend en vertederend kijkje in het hoofd van de 11-jarige Mick was dit!  Het verhaal is een soort fragment uit zijn leven, je valt erin op die noodlottige dag dat zijn vader een hartaanval krijgt en naar het ziekenhuis moet, en aan het einde is nog niet alles helemaal klaar, maar toch klaar genoeg… (Ik ga niet spoileren, hoor!)
Ik leefde ontzettend mee met Mick, die een enorm schuldgevoel heeft en stiekem toch naar zijn vader toe gaat om hem wakker te krijgen. Heel erg lief en ook een beetje grappig wat hij allemaal bedenkt, maar ook hartverscheurend, omdat het allemaal zo simpel niet is. De kleine Mick heeft het maar moeilijk… De zorgen om zijn vader, iedere dag de hoop dat hij dan wakker wordt, de stiekeme tochtjes naar het ziekenhuis (voor school en zijn beste vriendin heeft hij geen aandacht), de extra zorgen om zijn zus met een verstandelijke beperking, zijn moeder die het natuurlijk ontzettend zwaar heeft… Je hoopt maar dat alles in orde komt en zijn vader toch echt weer wakker gaat worden!
Het is een kort maar krachtig (112 blz) verhaal dat me wist te ontroeren en mee te slepen en waar ik ook af en toe om moest gniffelen. Een fijne eerste kennismaking met deze auteur!

Mijn vader lag met zijn ogen dicht in een bed met lage hekjes. Schuin achter hem stonden smalle apparaten op wielen. (…)
‘Toe pap, word eens wakker.’

Mick 
ISBN 9789061741695 – Uitgeverij C. de Vries-Brouwers – 112 pagina’s – Verschenen: maart 2022 – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.