Veertien wolven – Catherine Barr & Jenni Desmond

De wolf wordt zowel bewonderd als gevreesd. (…)
In sprookjes doet wolvengehuil de een huiveren en de ander zijn deuren sluiten.
Maar veel mensen horen in het spookachtige gehuil van de wolf een woeste kracht –  een natuurkracht die ooit een doods landschap herstelde.

Korte inhoud 
“Toen de wolven in de jaren dertig uit Yellowstone Park verdwenen, begon het park in te storten. Enorme kuddes elanden zwermden over de vlakten, beren verhongerden, konijnenfamilies slonken en vogels vlogen weg naar nieuwe oorden. Planten verdwenen, bomen verdorden en de loop van rivieren veranderde.

Totdat de wolven in 1995 terugkeerden naar het park en alles weer begon op te bloeien. Dit is het verhaal van hun thuiskomst.

In de betoverende woorden van Catherine Barr en de adembenemend mooie tekeningen van Jenni Desmond, die we kennen van bijvoorbeeld De blauwe vinvis en De ijsbeer, toont dit inspirerende, waargebeurde verhaal dat elke diersoort een belangrijke rol speelt bij de bescherming van onze planeet.”

Nu de wolven zijn teruggekeerd, verandert het leven voor alle dieren in het park en het landschap begint opvallend te veranderen.

Mijn mening 
Ik hou van wolven, wat zijn het geweldige dieren! En ik vind het heel erg bijzonder en mooi dat er tegenwoordig weer wolven in Nederland zijn. De natuur is magisch! En dat laat dit prachtige boek ook zo mooi zien!

Dit informatieve jeugdboek (7+) vertelt het verhaal van Yellowstone Park, hoe het vroeger prachtig rijk was aan natuur en dieren, maar hoe met het verdwijnen van de wolf (jagers ) dat enorm veranderde. Diersoorten verdwenen, bomen verdwenen… Tot in 1995 werd besloten om opnieuw wolven in het park uit te zetten. Veertien wolven werden er naar Yellowstone Park gebracht en met hun komst werd het ecosysteem langzaamaan hersteld. Het evenwicht kwam terug en daarmee bloeide de natuur weer op en kwamen allerlei diersoorten weer terug in het park. Dit is het verhaal van die speciale veertien wolven en hun nakomelingen.

In het boek word je in fijne, kort maar krachtige en dus laagdrempelige, teksten meegenomen in de komst van de veertien wolven en wat er daarmee allemaal in gang wordt gezet in Yellowstone Park in de jaren die volgen.
Het is leerzaam, het is avontuurlijk, het is magisch… En magisch, dat zijn de vele warme en realistische illustraties ook!  Wat een prachtig betoverend geheel! Een genot om te lezen en een genot om te zien!
Hoe ontzettend mooi zit de natuur in elkaar? Dat je met het wegnemen/toevoegen van een onderdeel van het ecosysteem zo’n enorme kettingreactie in werking stelt… Wat dus bij wegnemen compleet de verkeerde kant op gaat, en bij weer herstellen een bizar effect ten goede heeft…
Dit is een prachtig hoopvol en ontroerend (het ontroerde mij i.i.g. zeker!) verhaal over natuurlijk landschapsherstel. Een verhaal over de immense kracht van wolven en van de natuur. Magisch mooi!!!  Wow.
En laten we één ding onthouden, zoals Catherine Barr het zo mooi zegt achterin dit boek:
“Natuurlijk landschapsherstel is van levensbelang voor allerlei dier- en plantensoorten op het land en in de zeeën. (…) Over de hele wereld vinden mensen manieren om hun omgeving te delen met belangrijke diersoorten, zoals wolven. Want ook mensen kunnen alleen overleven als de natuur gezond blijft.” #teamwolf

Van stille wateren tot schaduwplekjes, van open valleien tot dichte bossen, van blauwe luchten tot ecosystemen die zich diep in het water bevinden – Yellowstone Park herstelt zich.
De wolven hebben het weer tot leven gewekt.

Veertien wolven 
ISBN 9789047713128 – Uitgeverij Lemniscaat – 48 pagina’s – Verschenen: maart 2022 – Illustraties: Jenni Desmond – Vertaald door: Steven Blaas – Leeftijd: 7+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.