Overleef de nacht – Riley Sager

De man achter het stuur is een moordenaar.
En met de zekerheid van iemand die al honderd van dit soort films heeft gezien, begrijpt Charlie dat slechts één van hen de zon weer zal zien opkomen.

Korte inhoud 
“Het is november 1991. De muziek van Nirvana wordt veel gedraaid, er zijn nog geen mobiele telefoons en studente Charlie Jordan zit in een auto met een man die misschien wel een seriemoordenaar is.
Josh Baxter, de chauffeur, is een vreemde voor Charlie. Ze ontmoette hem bij het mededelingenbord op de campus, waar ze een briefje ophing omdat ze een lift wilde naar Ohio. Josh was op zoek naar een medepassagier met wie hij de benzinekosten kon delen. Beiden hebben goede redenen om snel te vertrekken. Charlie rouwt nog altijd om haar beste vriendin, die het derde slachtoffer werd van de zogenaamde campusmoordenaar. Josh zegt dat hij snel naar huis moet om voor zijn zieke vader te zorgen, maar is dat wel zo?
Terwijl ze in het holst van de nacht over de lege snelwegen razen, bekruipt Charlie het gevoel dat Josh weleens de campusmoordenaar zou kunnen zijn. Is hij werkelijk een koelbloedige moordenaar? Of gaat Charlies levendige fantasie met haar aan de haal?”

Blijven is geen optie. Daarom heeft Charlie ermee ingestemd om bij een volkomen onbekende in te stappen.

Mijn mening 
Een nieuwe Riley Sager, daar kijk ik altijd enorm naar uit! Ik hou zo van zijn thrillers.

1991: Charlie wil weg van de campus na de moord op haar kamergenoot en beste vriendin Maddy. Maddy was het derde slachtoffer van de campusmoordenaar die nog steeds vrij rondloopt.
Charlie zit vol verdriet en schuldgevoel en wil niet langer wachten met naar huis, naar Nana Norma, vertrekken. Ze stapt daarom in de auto bij de wildvreemde Josh, die toevallig op zoek was naar een medepassagier om de reiskosten mee te delen voor de rit naar Ohio. Ook hij heeft haast, want zijn vader is ziek geworden.
Maar vertelt hij wel de waarheid? Naarmate de nachtelijke rit vordert, begint Charlie haar twijfels te krijgen over Josh. Is ze bij de campusmoordenaar in de auto gestapt? Of is hij helemaal niet gevaarlijk en speelt haar filmische fantasie haar parten??

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het verhaal niet meteen heel erg spannend en pakkend vond, dat was jammer, maar: ik had er alle vertrouwen in dat dat zeker nog zou komen! En ja hoor, het werd langzaamaan steeds spannender en met het duistere sfeertje van die nachtelijke rit steeds pakkender. Eenmaal lekker in het verhaal was er geen stoppen meer aan…
Ik had zelf net als Charlie mijn twijfels bij Josh, want hij heeft duidelijk iets te verbergen en lijkt een soort spelletje met haar te spelen, maar Charlie met haar psychische problemen is ook niet helemaal betrouwbaar! Met Charlie als verteller van het grootste deel van het verhaal is dat extra spannend, want je weet niet precies of alles wat zij meemaakt wel helemaal klopt… Wat is fantasie en wat is werkelijkheid?
De spanning liep steeds hoger en hoger op naarmate het verhaal vorderde, wat echt heerlijk was! En uiteraard wist Riley Sager me weer te verrassen met de wendingen die het verhaal nam en met de afloop van dit retespannende nachtelijke avontuur!
Toch weer een superthriller dus! Een échte Sager, die ik niet weg kon leggen en waar ik ontzettend van genoten heb!  Op naar meer…

Misschien is er helemaal niets gebeurd. Of misschien is alles gebeurd.
Het ene zou Josh volkomen ongevaarlijk maken. Het andere zou betekenen dat hij de campusmoordenaar is.

Overleef de nacht 
ISBN 9789026354816 – Uitgever: Ambo Anthos – 344 pagina’s – Verschenen: maart 2022 – Vertaald door: Roelof Posthuma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.