Rana – Marieke ten Berge

Rana luisterde graag naar mama’s verhalen.
Over het oude ijs, de lange poolnacht, de Grote Beer en hoe poolvossen licht maken met hun staart.

KORTE INHOUD 
“Rana is een kleine poolvos die haar eerste poolwinter door moet zien te komen. Maar ze verdwaalt in de donkere, koude nacht waar geen einde aan komt. Als de grote beer haar meeneemt, herinnert Rana zich een verhaal dat haar moeder haar altijd vertelde: poolvossen kunnen het noorderlicht maken met hun staart!”

Waar zijn de ijsbeersporen? Waar zijn de bergen van thuis?
Alles is zo wit, zoveel sneeuw heeft Rana nog nooit gezien.

Ze denkt aan de verhalen van mama over het oude ijs, de lange poolnacht,
de Grote Beer en… de rest kan ze zich niet herinneren.

MIJN MENING 
Marieke ten Berge maakt echt de meest prachtige dingen! Ik was al weg van bijvoorbeeld het informatieve Noord en nu ook weer van dit winterse prentenboek!

In het Hoge Noorden is de zomer waarin de zon niet stopte met schijnen voorbij. Rana de jonge poolvos zal nu een maandenlange poolnacht moeten zien door te komen. Gelukkig heeft ze haar moeder en haar mooie verhalen over het oude ijs, de lange poolnacht en de Grote Beer. Maar dan verdwaalt Rana in een sneeuwstorm… Gelukkig helpt de grote beer haar én herinnert ze zich het verhaal van haar moeder over hoe poolvossen licht maken met hun staart!

Wat een onwijs mooi prentenboek is dit! Ik ben er zó verliefd op! Ik wil iedere pagina wel inlijsten… Die kunstige illustraties (op het Instagram-account van Marieke kun je zien hoe bijv. de cover gemaakt is!), die prachtige kleuren, dat lieve verhaal… Hartverwarmend gewoon! Ondanks het ijskoude sfeertje en de ‘koele’ kleuren (die toch ook weer heel warm aandoen!). Echt heel erg mooi gedaan.
Het verhaal van de poolvossen die het noorderlicht kunnen maken is gebaseerd op volksverhalen uit het Hoge Noorden, dat staat achterin met nog wat extra informatie over Poolvossen. Zo is het ook nog een leerzaam prentenboek!
Echt keer op keer van A tot Z genieten van dit wonderschone, sfeervolle, winterse prentenboek! En niet alleen in de winter…

De sneeuw dwarrelt nu en valt als zachte pluisjes.
Langzaam opent ze haar ogen.

Ze dwalen over de ijsvlakte in de eindeloze nacht.
De grote beer begint te vertellen.

Rana 
ISBN 9789047713814 – Uitgeverij Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.