De reis van de wijze kat – James Norbury

‘Waar ben je dan naar op zoek?’ vroeg de Rat.
De Kat zuchtte.
‘Ik wou dat ik het wist.’
‘Innerlijke rust?
Acceptatie?
Misschien naar een manier om de wereld te begrijpen…?’ 

KORTE INHOUD 
“Op een dag hoort de Kat over een eenzame oude pijnboom diep in het woud. Wie de boom vindt, verkrijgt oneindige wijsheid.
De Kat gaat op weg en ontmoet allerlei dieren, zoals de nieuwsgierige Haas, de praatgrage Aap en de vermoeide Schildpad. Elk vertellen zij hun eigen verhaal. Maar pas als de Kat een speels, jong katje leert kennen, begrijpt hij het doel van zijn reis…”

‘De natuur heeft geen woorden,
maar ze probeert je wel iets te vertellen.’ 

‘Bloemen kunnen op de onwaarschijnlijkste plekken bloeien.’ 

MIJN MENING 
Ik hou enorm van dit soort filosofische boeken vol prachtige uitspraken en illustraties en ik hou dus ook enorm van de Grote Panda & Kleine Draak boeken van James Norbury! De reis van de wijze kat is het 3e boek in de reeks, dit keer met (verrassing) een Kat in de hoofdrol! Maar gelukkig komen Grote Panda en Kleine Draak ook nog wel eventjes langs.

De Kat is ergens naar op zoek. Innerlijke rust? Acceptatie?
Misschien naar een manier om de wereld te begrijpen…?
De Rat vertelt hem over een oeroude pijnboom die ergens in een bos moet staan. Wie daarin gaat zitten zal tot ongekende rust en inzicht komen.
Dus de Kat gaat op reis, op zoek naar de boom. Onderweg komt hij allerlei dieren tegen; de Haas, de Kraai, de Schildpad… Hij helpt hen met de wijsheid die hij al in zijn leven vergaard heeft, maar vindt hij zelf de wijsheid waar hij naar op zoek is, aan het einde van zijn reis?

Dit boek staat weer vol prachtige illustraties in kleur en in zwart-wit (al vond ik ze dit keer niet állemaal even mooi, maar nog genoeg prachtigs!). James Norbury legt achterin het boek uit wat voor techniek hij gebruikt heeft bij de illustraties, erg leuk. Achterin staat ook nog meer uitleg van de auteur over Zen en dat hij het wezen ervan heeft geprobeerd te vangen in de teksten en illustraties. En dat heeft hij naar mijn mening heel treffend gedaan! Het is een erg mooi, leerzaam verhaal geworden, met een fijne rode draad (de reis van de Kat), en vol prachtige uitspraken die aan het denken zetten of resoneren en die ik stuk voor stuk zou willen noteren. Maar: daarom heb ik dit boek natuurlijk gewoon in de kast staan: zo kan ik het er weer bij pakken als ik de troostende, hoopgevende, hartverwarmende woorden en illustraties kan gebruiken! Echt weer een prachtboek om cadeau te doen (aan jezelf of een ander) en om keer op keer doorheen te bladeren en van te genieten.

‘Het is beter om aan de reis te beginnen, een paar fouten
te maken en je richting bij te stellen, dan te wachten
tot alles perfect is en uiteindelijk nooit te beginnen.’ 

Alles wat de Rat verteld had klopte.
Het was een prachtige boom en ouder dan het bos zelf.
De Kat voelde een sterke spirituele energie.

De reis van de wijze kat 
ISBN 9789464042443 – Fontaine Uitgevers – 176 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Vertaald door: Ariane Schluter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.