En toch wil ik tekenen! – Anneke Scholtens & Saskia Halfmouw

Binnenkort heb je mij niet meer nodig, gonsde het in haar hoofd. Bedoelde meester De Grebber dat echt? Zou zíj patroontekenares kunnen worden? Konden meisjes dat dan óók worden?

Korte inhoud
“Het is het jaar 1619. Judith woont boven de weverij van haar vader. Ze is dol op de mooie afbeeldingen op de stoffen. De patronen daarvoor worden gemaakt door echte kunstschilders en Judith droomt ervan later ook tekenares te worden. Maar dan verkoopt haar vader de weverij en hij begint een bierbrouwerij. Judith vindt het vreselijk. Tot overmaat van ramp haalt hij haar ook nog van school om de boekhouding van zijn bedrijf te doen. Judith is wanhopig.
Zal het haar ooit nog lukken om tekenares te worden?”

Hij werd bierbrouwer en zij… zij zou nooit meer tussen de mooie stoffen door lopen, de patronen aaien, dromen over later. Voortaan zou ze tussen de stinkende biervaten wonen. Die nacht kon Judith niet slapen.

Mijn mening
Een kinderboek over naamgenoot Judith Leyster, zo leuk!  Ik heb het verhaal voorgelezen aan de jongens en we hebben samen genoten van deze reis door de tijd!

Het is 1619 en Judith Leyster (10/11) woont met haar familie boven de weverij van haar vader. Ze ziet in de weverij de mooiste patronen voorbijkomen, die worden aangeleverd door een kunstschilder. Judith tekent zelf ook graag en droomt ervan om later patroontekenares te worden, als dat tenminste is weggelegd voor een meisje…
Maar haar droom valt in duigen als haar vader de weverij verkoopt, een brouwerij koopt en haar van school haalt om de boekhouding te doen. Er is geen tijd meer voor die teken-onzin… Zal Judith nu nooit tekenares kunnen worden?

Het grappige was dat de jongens tijdens het lezen allerlei vragen hadden over die tijd, over Judith Leyster en over de dingen en plaatsen die genoemd werden. We hebben veel meteen opgezocht op internet, zo was het een heel interactieve en leerzame voorleesbeleving!  Ze waren dus heel erg geïnteresseerd, zo leuk!!
Voorin het boek werd ook al even een helder tijdsbeeld geschetst, over o.a. hoe het leven toen was voor kinderen, erg fijn gedaan! Zo heb je al wat voorkennis. (En achterin staan nog tips voor een boekbespreking, ook tof!)

Het verhaal is heel meeslepend en zelfs een beetje spannend, het wordt geen moment een ‘saai geschiedenislesje’ (hou ik wel van hoor, maar voor kinderen moet het echt wel pakkend zijn ), we konden niet stoppen met lezen, dat was iedere avond een gevecht, haha! Ondanks dat we al wisten dat Judith toch echt een kunstenares is geworden, wilden we weten hoe dit stukje van haar levensverhaal zou (af)lopen.
We leefden heel erg met haar mee toen ze haar droom in duigen zag vallen en hoopten allemaal dat er toch nog een kans zou komen om haar tekentalent te laten zien en een plekje te veroveren bij een schilder als leerling.
Extra leuk dat er een spannend lijntje in het verhaal verwerkt zit, zodat het niet alleen maar gaat om Judith en haar tekendroom. Een heel pakkend geheel!  Zoals ik al zei: we hebben samen heel erg genoten van dit historische jeugdboek!

PS: Wat we wel een klein beetje misten: een verklarende woordenlijst, er stonden best wat moeilijke woorden/begrippen in voor kinderen vond ik…

PPS: Dit is meteen een Tip voor de Kinderboekenweek! ‘Worden wat je wil’ is het thema van 2021!

Toen ze vierentwintig jaar was (1633), werd ze als eerste vrouw geaccepteerd door het Sint-Lucasgilde, de beroepsvereniging voor kunstenaars in die tijd.
Daarmee was ze meteen ook de eerste vrouw die ‘meesterschilder’ werd.

En toch wil ik tekenen! 
ISBN 9789048739356 – Uitgeverij Zwijsen – 80 pagina’s – Verschenen: juni 2021 – Illustraties: Saskia Halfmouw – Reeks: Duik in de tijd van… – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.