De Overlevenden – Jane Harper

Ze had – bijna – een van De Overlevenden kunnen zijn. Zoals ze daar stond, afgetekend tegen het zwakke licht, met haar rug naar hem toe gekeerd en met het zoute water dat aan haar voeten kabbelde.

Korte inhoud
“Het leven van Kieran Elliott veranderde voorgoed op de dag dat een enkel, roekeloos besluit een dramatisch gevolg kreeg.

Het schuldgevoel dat hem nog altijd achtervolgt, speelt op tijdens een familiebezoek aan de kleine kustplaats waar hij opgroeide. Kierans ouders hebben het niet makkelijk in deze stad, waar ieders geluk afhankelijk is van de genadeloze zee.

Wanneer er een lichaam wordt gevonden op het strand, komen lang verborgen geheimen bovendrijven. Een gezonken boot, een vermist meisje, en alle vragen die nooit zijn weggespoeld… ”

‘Het was een hevige storm, de zwaarste in iets van tachtig jaar of zo. Maar iedereen die hier toen was, herinnert het zich, en ze weten allemaal wat hij heeft gedaan. Ze zouden het je allemaal kunnen vertellen.’ 

Mijn mening
Ik ben al vanaf het begin fan van Jane Harper, ze schrijft zulke heerlijke beklemmende thrillers! Haar derde thriller, Verlaten, heb ik helaas nog steeds niet gelezen (So many books…) maar nu haar vierde, De Overlevenden, dus wel! Weer zo’n fijne thriller?

Kieran keert met zijn vriendin Mia en baby Audrey terug naar de kustplaats op Tasmanië waar hij opgroeide om zijn ouders en oude vrienden te bezoeken. Het gaat slecht met zijn dementerende vader en ze gaan zijn moeder helpen met inpakken voor hun verhuizing.
Het bezoek rakelt allerlei nare herinneringen uit het verleden op voor Kieran, die nog altijd met een flink schuldgevoel leeft na wat er gebeurde tijdens die ene noodlottige storm jaren geleden.
Er sluimert duidelijk ook nog altijd van alles in de kleine gemeenschap én tussen de vrienden van toen; Kieran, Ash, Sean en Olivia. Wanneer het lichaam van een jonge vrouw gevonden wordt op het strand komt alles van toen echt weer helemaal boven en dat is het begin van het voor eens en altijd ontrafelen van de geheimen uit het verleden…

Ik vond het verhaal helaas niet meteen erg spannend en kon het boek in het begin nog vrij makkelijk opzij leggen. Maar toch was er wel meteen dat ongemakkelijke, beklemmende sfeertje waar Jane Harper zo goed in is. Er is duidelijk iets gebeurd in het verleden wat gezorgd heeft voor onderlinge spanningen tussen de oude vrienden en wat Kieran met een enorm schuldgevoel heeft opgezadeld, en wat dat precies is kom je langzaamaan te weten door zijn terugblikken naar toen. Maar kloppen zijn herinneringen aan die noodlottige stormdag wel helemaal?
Het verhaal werd steeds meeslepender en had een soort psychologische spanning de hele tijd (wat is waar? wie spreekt de waarheid? welke herinneringen zijn betrouwbaar?). En naar het einde toe kon ik het boek niet meer wegleggen, toen begon ik toch wel echt heel benieuwd te raken naar hoe het zou gaan aflopen en naar hoe heden en verleden met elkaar verbonden waren. Alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk op hun plek en dat is wel echt weer geweldig aan deze thriller!
Dus: nee, ik vond het niet haar beste boek, maar: ja, ik heb uiteindelijk zeker wel genoten! Wat een sfeertje!!

Ze lag op haar zij, in de lengte van het strand met haar rug naar de zee. Haar armen lagen slap en haar gezicht was tegen het zand gedrukt.

De Overlevenden
ISBN 9789400511545 – A.W. Bruna Uitgevers – 416 pagina’s – Verschenen: mei 2021 – Vertaald door: Marike Groot & Sander Brink

One thought on “De Overlevenden – Jane Harper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.