Leeuw met strepen – Marlene Rebel & Lucinda Vos

‘Zorg dat niemand Cat ziet! Als ze de plekken op haar huid zien, denken ze misschien dat ze de pest heeft en sturen ze haar naar het pesthuis.’ 

Korte inhoud
“Uit angst dat Catrijns huidaandoening wordt aangezien voor de builenpest, zitten Jacob en zijn kleine zusje samen op zolder verscholen. Wanneer Jacob wordt verraden door de gemene buurvrouw en naar het weeshuis wordt gebracht, blijft Catrijn alleen achter. Jacob moet alles op alles zetten om zijn zusje uit handen van de pestdokters te houden.

Een meeslepend avontuur begint, waarbij hulp uit onverwachte hoek komt…”

Hij zou wel willen slapen, maar hij moet plannen bedenken. Om uit het weeshuis te komen en om Cat weg te halen uit het pesthuis.

Mijn mening
Ik hou van historische en avontuurlijke verhalen, dus dit boek sprak me meteen aan! De prachtige omslagillustratie van Sophie Pluim hielp daar zeker aan mee!  Ook binnenin staan prachtige sfeervolle (zwart-wit) illustraties van Sophie.

Jacob (10) houdt zijn zusje Catrijn (5) verborgen op zolder, want de pest heerst in de stad en zijn zusje heeft een huidaandoening die ervoor aangezien kan worden. Dan moet ze naar het pesthuis en dat willen ze voorkomen!
Maar dan komt Jacob door de bemoeizucht van de akelige buurvrouw in het weeshuis terecht. Cat zit nog op zolder verstopt en wacht op een seintje van haar broer (“leeuw met strepen” is hun geheime code)…
Kan Jacob met de hulp van de aardige Willem, die ook in het weeshuis zit, wegkomen uit het weeshuis, zijn zusje redden en voorkomen dat ze in het pesthuis terechtkomt?

Wat is dit een heerlijk vlot en super meeslepend verhaal! Ik heb het in één ruk uitgelezen en werd helemaal meegevoerd de 17e eeuw in met die moedige Jacob. Je hoopt zo dat hij Cat op tijd weet te vinden! En je hoopt op meer voor die twee… (verklap ik niet)
Door de prachtig omlijste stukken tekst, waar je de perspectieven van wat andere personages leest, kom je meer te weten over de anderen en dat maakt het verhaal nog spannender en boeiender.
Echt een geweldig jeugdboek van Billy Bones weer! Wat een fijn historisch avontuur hebben Marlene Rebel en Lucinda Vos geschreven! Ik heb ontzettend zitten genieten van dit boek over vriendschap, familie en moed dat een stukje geschiedenis tot leven brengt, en hoop zeker dat ze met meer van dit soort verhalen gaan komen.

P.S.: Er is, zoals je hieronder kunt zien, ook een boektrailer van dit boek én daarnaast allerlei ander (les)materiaal!  (klik hier!)

Leeuw met strepen 
ISBN 9789463850292 – Uitgever: Billy Bones – 216 pagina’s – Verschenen: juli 2020 – Illustraties: Sophie Pluim – Leeftijd: 9+

2 thoughts on “Leeuw met strepen – Marlene Rebel & Lucinda Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.