Noord – Marieke ten Berge & Jesse Goossens

Maak kennis met dit mooie deel van de aarde en zijn bijzondere bewoners. En ontdek dat het de moeite waard is om goed met onze aarde om te gaan en deze unieke dieren te beschermen.

Korte inhoud
“Marieke ten Berge is gefascineerd door het Noorden. In de kou lijkt haar bloed te bruisen. De prachtigste tekeningen komen voort uit de wandelingen die zij door die ijzige streken maakt. De dieren die ze op haar tochten zag, inspireerden haar tot de linosneden die dit schitterende platenboek rijk is. Jesse Goossens laat de dieren vertellen wie zij zijn.
Zo ontmoet de lezer de ijdele kuifalk die naar mandarijntjes ruikt als hij een vrouwtje wil lokken. De ringelrob die ijsberen om de tuin leidt door bellen onder water te blazen. De Euraziatische lynx die volgens de Noordse mythologie in de toekomst kan kijken. De drieteenmeeuw die niet aan de driesecondenregel doet. De zingende bultrug. De veelvraat die zijn naam eer aan doet. De…

Weet je wat? Lees het zelf maar. De verhalen over 35 dieren van het Noorden.”

Helaas zijn jullie nogal dol op mijn witte vacht. Al sinds de middeleeuwen worden koningsmantels gevoerd met ons winterkleed. En nee, die scheer je niet af als bij een schaap. Ze maken ons er gewoon voor dood.

Met mijn mannetje leid ik de jacht. Ik leef op een plek waar maar weinig dieren het overleven. Het wordt hier zelden warmer dan -30 ºC en de aarde is permanent bevroren. Veel prooien zijn hier niet te vinden, dus we pakken wat we pakken kunnen.

Mijn mening
Van Marieke ten Berge (& Mariken Jongman) besprak ik eerder dit jaar al Ei moet uit en daar was ik weg van de sfeervolle illustraties. In Noord zijn haar illustraties (linosneden) heel anders, maar net zo sfeervol!

Noord bevat 35 verhalen over bijzondere dieren van het Noorden. De teksten zijn van Jesse Goossens en de talrijke, kleurrijke illustraties van Marieke ten Berge.
De informatieve teksten zijn zo geschreven dat de dieren jou ‘zelf’ hun verhaal vertellen en zo kom je van alles te weten over waar en hoe ze leven, wie hun grootste vijanden zijn (opvallend vaak de mens ) en in een tekstblok wordt nog informatie gegeven over onder andere de soort(naam), lengte, gewicht en beschermingsstatus.

Ik heb weer heel wat bijgeleerd over al deze bijzondere dieren! Zo leerde ik onder andere dat de groenlandse walvis meer dan 200 jaar oud kan worden, dat hermelijnen net als stinkdieren stinkende vloeistof spuiten als ze bang zijn, dat de gewone vliegende eekhoorn meer dan 20 miljoen jaar geleden ook al rondvloog, dat de drieteenmeeuw vier tenen heeft, dat Wolverine van X-men gebaseerd is op een veelvraat en dat een witte dolfijn pas na acht jaar wit is.

Dit is echt een plaatje van een boek met al die prachtige kunstwerken van illustraties. Ik zou ze stuk voor stuk willen inlijsten! Ik kan me er keer op keer aan blijven vergapen. En dat de dieren in het boek je zelf hun verhaal vertellen, een stem krijgen, vind ik echt super leuk gedaan en heel aansprekend en laagdrempelig! Fijn ook dat er een kritische noot in het boek verwerkt zit, met de boodschap dat wij als mensen beter zullen moeten zorgen voor de natuur om te voorkomen dat dieren uitsterven.
Een pareltje van een informatief (jeugd)boek! En een aanrader voor jong en oud.

Om niet uit elkaar te drijven als we slapen, wikkelen we ons in zeewier en houden we elkaars poten vast. Zo vormen we met wel duizend zeeotters een groot vlot.

Onze wereld van het Noorden is schitterend, maar om die te behouden hebben wel wel jouw hulp nodig.
Help mee en bescherm de natuur. Dan zorg je ervoor dat we allemaal kunnen blijven bestaan.

Noord 
ISBN 9789047712039 – Uitgeverij Lemniscaat – 80 pagina’s – Verschenen: februari 2021 – Illustraties: Marieke ten Berge – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.