Noorderlicht – Anna van Praag

Dat is geen muur.
Dat is een vrachtwagen.
Die is veel te dichtbij.
Dit. Gaat. Niet. Goed.

Korte inhoud
“Een week op een saai, regenachtig eiland. Met ouders die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Ive kan zich wel een spannendere vakantie voorstellen.
Maar dan is er dat ongeluk. De vreemde dagdromen. De visser Stanley die in een verlaten strandtent woont en de vrouw met de slangenharen. En het meisje Evi, natuurlijk: de stoerste vriendin die je je kunt wensen.
‘Truth or dare?’ vraagt Evi.
‘Dare,’ zegt Ive. Natuurlijk.

Een verhaal over weglopen en terugkomen, over vasthouden en loslaten, over licht en donker.”

Evi geeft meteen antwoord op mijn onuitgesproken vraag: ‘Ik doe soms truth or dare met mijzelf. Deze vakantie moet ik elke dag iets doen wat ik nog niet eerder heb gedaan.’Β 

Mijn mening
Deze Young Adult is volgens mij mijn eerste kennismaking met Anna van Praag. Was het een geslaagde eerste kennismaking?

Ive (14) gaat deze herfstvakantie met haar vader en moeder naar een saai huisje op een saai eiland. Een saaie vakantie in het vooruitzicht, met een vader en moeder met problemen (Ive heeft iets gelezen op haar moeders telefoon over werken bij een vroegere vriendin op het eiland…) en dan ook nog een ongeluk op de heenweg, waar Ive een hersenschudding aan overhoudt. Kon er ook nog wel bij…
Gelukkig is daar Evi, een stoere vriendin die geen Dare (Truth or Dare) uit de weg gaat en die Ive meeneemt op haar avonturen. En de aardige visser/schipper Stanley, die in een verlaten strandtent woont. Maar ook de Uniheks van de VVV met haar slangenharen en klauwen…
Ziet Ive door haar hersenschudding dingen die er niet zijn? Zal ze de vakantie een beetje doorkomen? En hoe staat het ervoor met haar ouders?

Voor mij als lezer was het wel gauw duidelijk dat er dingen die Ive meemaakt na het ongeluk niet helemaal kunnen kloppen en voortkomen uit haar hersenschudding, maar voor verteller Ive is het allemaal werkelijkheid, hoe vreemd ook. Door haar wazige hoofd en wazige zicht af en toe, voelt het verhaal heel dromerig en her en der wat vaag aan, maar tegelijkertijd is het een heel realistisch en ontroerend verhaal over weglopen voor gevoelens (wat Ive doet, maar haar ouders, die duidelijk niet meer gelukkig zijn samen, ook), en over opgroeien en loslaten.
Ik vond het een heel bijzonder verhaal. Er zit niet echt heel erg spanning en vaart in, het is niet heel ‘groots’, maar toch leest het heerlijk weg en was het erg meeslepend. Een fijn verhaal en een fijne eerste kennismaking!

Die stem heb ik de laatste tijd een beetje te vaak gehoord. Meestal gaat het dan over dat papa er nooit is en dat mama ongelukkig is met haar leven.

Noorderlicht
ISBNΒ 9789047712534 – Uitgeverij Lemniscaat – 216 pagina’s – Verschenen: maart 2021 – Leeftijd: 13+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.